Bakanlık olarak ihracatın sürdürülebilirliği için ‘Responsible/Sorumluluk Programı’ ile ihracatçıları desteklediklerini anlatan Bakan Bolat, ‘responsible.gov.tr’ internet adresinden ulaşılabilecek portalda da ön değerlendirme seti bulunduğunu dile getirerek, böylece danışmanlık sürecine girmeyen şirketlerin de mevcut durum analizini yapabileceğini kaydetti.
AB tarafından ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’ kapsamında belirlenen sektörlerin demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ile tekstil ve giyim olduğunu belirten Bakan Bolat, bunların yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve fazla etkilenen sektörler olduğunu ifade etti.
Farkındalığın artırılması ve sürece ilişkin yol haritasının oluşturulması açısından kapsamlı bir destek sağlanmasının önemine dikkati çeken Bakan Bolat, döngüsel ekonomiye geçiş kapsamında yürürlüğe girecek olan eko-tasarım kuralları gibi mevzuat değişikliklerinin de AB’ye gerçekleştirilen ihracatı doğrudan etkileyeceğini belirtti.
Şirketlerin kurumsal altyapı oluşturmasına yönelik bilişim ve sürdürülebilirlik danışmanlığı harcamalarını da Bakanlık olarak destekleyeceklerini ifade eden Bolat, bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu ile işbirliği yapılacağını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun kurulduğu yıldan itibaren finansal raporlama ve bağımsız denetim alanlarında çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Cantimur, Kurumun oluşturduğu kamu gözetimi, kalite, güvence, inceleme ve yaptırım sistemlerinin AB üyesi ülkelerle eşdeğer olduğunu ve Avrupa Komisyonu’nca kabul edildiğini kaydetti.
‘Responsible/Sorumluluk Programı’ ile 10 milyon liraya kadar destek
‘Responsible/Sorumluluk Programı’ ile 10 milyon liraya kadar destek
Bakan Bolat, Bakanlıkta gerçekleştirilen ‘Yeşil Mutabakat Uyum Projesi Tanıtım Toplantısı’nda, Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği ile yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde ihracatçı firmalara yol göstermeyi hedeflediklerini belirterek, “Şirketlerimiz tarafından alınan danışmanlık hizmet giderleri 5 yıl süresince, yüzde 50 oranında desteklenmek kaydıyla, toplamda 10 milyon liraya kadar Bakanlığımızca desteklenecek” dedi.