Temeli atılan Yalova Nitelikli İstihdam Merkezi projesi ile; OSB bünyesinde kurulacak ve MARKA tarafından desteklenecek Sürekli Eğitim Merkezi’nin (SEM) gençlere umut olmasını planlıyoruz. Üretim tesislerinin en önemli sorunu olan nitelikli çalışan istihdamı konusunda Yalova’da yaşayan özellikle genç işsizlerin, bu projeyle kurulacak eğitim merkezinde sanayi sektörüne yönelik istihdam garantili mesleki eğitimleri alarak ve sanayi için gerekli nitelikler edindirilerek işgücüne katılımları sağlanacak. Öncelikli Yalova ilinden olmak üzere; mavi ve beyaz yakalı istihdam hedefi 21 bin kişi olarak öngördük. Projemizi 2023 yazında devreye alıp bölgenin istihdam sorununa köklü bir çözüm sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Direnç Özdemir, Türkiye’ye model olabilecek bir üniversite-sanayi işbirliği yeni nesil bir ekosistem oluşturmak gayesiyle; Yalova Üniversitesi Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümlerinin Yalova Makine İhtisas OSB içerisinde yer alacak üniversite kampüsünün temellerini de bu yıl sonunda atacaklarını açıkladı: “Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında birçok akademisyenimizle bölgemizde muhtelif projelerde çalışmalar yaptık ve yapmaya devam etmekteyiz. 2022 TEKNOFEST için meslek lisesi ve üniversiteyle ortak çalışmalar yürütme ve proje yarışmalarına katılmakla ilgili ciddi emek harcıyoruz. Bunun haricinde yine ana ortağı olduğumuz Yalova Teknopark A.Ş. bünyesinde de gerek akademisyen gerekse kabulüne başladığımız girişimci paydaşlarımızla araştırma geliştirme faaliyetlerimizle sanayicimize katmadeğer sağlamak adına çalışmalara devam etmekteyiz.”
Direnç Özdemir, geçtiğimiz ay nitelikli istihdam merkeziyle beraber temeli atılan TSE Test ve Kalibrasyon Merkezi ile; bölgede faaliyet gösterecek tüm katılımcıların belgelendirme, test ve kalibrasyon hizmetlerini karşılarken diğer yandan TSE bünyesinde yapılmayan deneylerin yapılabilmesi için içerisinde bir laboratuvar yapılmasını da planladıklarını paylaştı: “Türkiye’de ilk kez bir OSB’de TSE kampüsü; otomotiv sektörüne, Yalova ve Tuzla Tersaneler Bölgesi’ne, deniz ve demiryolu ulaşım sektörüne yakınlığı ile dikkat çekerken aynı zamanda buralara hizmet verecek test ve kalibrasyon merkezini içerisinde bulunduracak.”
Üretim tesisi Yatırımları kapsamında ise jeostratejik konumları itibariyle bölgede gerek yerli otomobil TOGG’un faaliyete geçmesi, gerekse bağlantı yollarının aktif kullanılmaya başlanmasıyla birlikte her yıl artan bir ivmeyle yerli ve yabancı firmalardan çok yoğun yatırım talebi aldıklarını belirten Özdemir, “Ancak potansiyel katılımcılarımız noktasında çok seçiciyiz. Bölgemizdeki eksik oyuncuları bulup bünyemize katmaya çalışıyoruz. 5Y mottomuzla uyumlu, farkındalığı olan ve ürünleri noktasında yüksek katmadeğeri ve ihracatı önceleyen sanayicileri tercih ediyoruz çünkü bu birbirini büyüten ve besleyen bir süreç. Böylelikle daha kuruluş aşamasında, 325 ön tahsisle %90 doluluk oranını aşan nadir OSB’lerden biri olduk. Bu aşamada 1. Etapta yatırım yapacak 42 sanayicinin proje süreçleri devam ederken, Ekim itibariyle projesi tamamlanan 10’u aşan tesisin inşaatlarına da başlandı. 2023 yılının ilk çeyreğinde üretim tesislerimizin faaliyete geçmesini planlıyoruz. Hedefimiz önümüzdeki yıldan itibaren işletmeye geçmiş bir Organize Sanayi Bölgesi noktasına gelmek ve 2028 yılı itibariyle %100 doluluğa ulaşmak.”