Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Başkanı Memiş Kütükcü, OSB (Organize Sanayi Bölgesi) Başkanları ve sanayicilerin katıldığı OSBÜK OSB Yıldızları Araştırması 2023 Ödül Töreni, Kocaeli’de, Gebze Bilişim Vadisi Eren Bülbül Konferans Salonu’nda, Turkish Cargo ana sponsorluğunda gerçekleştirildi. 11 farklı kategoride ilk 10’a giren OSB’lerdeki 116 firma ve kuruma plaketleri ve hediyeleri, Bakan Mehmet Fatih Kacır ve Başkan Kütükcü tarafından verildi.
Törene; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları; Oruç Baba İnan ve Zekeriya Coştu, Kocaeli Milletvekili Veysal Tipioğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan; Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar, Sanayi Genel Müdürü Prof.Dr. İlker Murat Ar, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydın, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek; Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan V. Mustafa Soydabaş, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, THY Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, OSBÜK Başkan Yardımcısı Cengiz Şimşek, OSBÜK Genel Sekreteri Fatih Soysal, OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Ceylan, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri; Mustafa Türker, Erdim Noyan, Necip Filiz, Selçuk İskender, Cem Gün, Murat Çökmez, Mustafa Narlı, Sabri Ünlütürk, Cem Hısımcıl, Ömer Ünsal, Sabri Tekli, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioglu, TOSB Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen ve iş insanları da katıldı.
353 OSB, 2.5 milyon istihdam, 10 bin OSB firması: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye artık sanayisi, üretim kapasitesi, Ar-Ge ve inovasyon altyapısı, nitelikli işgücü ve üç kıtayı birleştiren stratejik konumuyla küresel bir teknoloji ve üretim üssüdür” dedi.
Bakan Kacır, ülke üretiminin lokomotifi, 1960’lı yıllarda ilk adımları atılan ve ülke sathına yaygınlaşmış OSB’lerin planlı sanayileşme politikalarının odak noktasına yerleştiğini söyledi: “Bakanlık olarak üretimde ‘ben de varım’ diyen tüm yatırımcılarımız için OSB’lerimizde altyapısı hazır sanayi parselleri sunuyoruz. Tek durak ofis hizmetleriyle yatırımcılarımızın, ruhsat, izin ve abonelik gibi işlemlerini hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Üretim faaliyetlerini daha verimli sürdürmelerine imkan veriyoruz. Günümüz ekonomisinin rekabetçi yapısında öne çıkmanın yolu, güçlü üretim altyapısıyla birlikte yetkin Ar-Ge ve inovasyon kabiliyetlerine sahip olmaktan geçiyor. OSB’lerimizin yalnızca üretimin değil, yenilikçi teknolojileri geliştirmenin de adresi olması büyük önem taşıyor. OSB’lerin bünyesinde yer alan 636 Ar-Ge ve tasarım merkeziyle katmadeğerli üretimin yanındayız. Son 21 yılda, OSB sayısını 192’den 353’e, OSB’lerimizde çalışan sayısını 415 binden 2.5 milyona, üretimdeki parsel sayısını 11 binden 58 bine hep birlikte çıkardık. İhracat yapan OSB firmalarımız 10 binin üzerinde.”
“Sanayi alanlarını yüzde 1’e çıkarmayı amaçlıyoruz”: Kacır, halihazırda ülke yüzölçümünün binde 3.5’i düzeyinde olan planlı sanayi alanlarını, ülke yüzölçümünün %1’i düzeyine çıkarmayı amaçladıklarını belirtti. Kacır, hazırladıkları Sanayi Alanları Master Planı ile planlı sanayi alanlarının genişleme ve kurulum çalışmalarını, tren yolu, kara yolu ve liman bağlantılarıyla birlikte tasarlayacaklarını, hızlı sanayileşmenin önünü açmak adına kamu-özel işbirliğini de içeren alternatif finansman modellerini harekete geçireceklerini anlattı.
Sanayicilere ‘Sektör Kampüste’ Programı’na davet: İstihdamı güçlendirici politikalarla eş zamanlı olarak inovasyonu, katmadeğeri yüksek üretimi önceleyen adımları attıklarını vurgulayan Bakan Kacır, bu vesileyle sanayicileri üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek amacıyla hayata geçirdikleri ‘Sektör Kampüste’ programına katılmaya davet etti: “ 89 firma ve 83 üniversiteyi eşleştirdiğimiz Program’da 10 binden fazla üniversite öğrencisi yapay zeka, endüstride dijital dönüşüm ve ileri imalat uygulamaları gibi alanlarda en güncel bilgileri sektör profesyonellerinden öğrendi, firmalar, gelişen teknolojilere yönelik ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde aktif rol üstlendi. 4’ü OSB’lerimiz bünyesinde olmak üzere 8 model fabrikamızda 2 bin 500’den fazla firma, deneyimsel eğitim, proje uygulama ve öğren-dönüş programlarından istifade etti. Yeni kuracağımız 6 model fabrikayla bu sayıları yükseltmeyi amaçladık.”
“Türkiye Yeşil OSB Projesi’ni başlattık”: Bakan Kacır, OSB’leri ‘yeşil ve sürdürülebilir üretim alanları’na da dönüştürmek için gayret gösterdiklerini, yakın zamanda Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi’ni devreye aldıklarını, mevcutta 16 OSB’nin uygunluk değerlendirme sürecinde TSE tarafından denetlendiğini, aynı zamanda OSB’lerin temel ve yeşil altyapı yatırımlarını desteklemek için Dünya Bankası ile 300 milyon dolar bütçeli ‘Türkiye Yeşil OSB Projesi’ni başlattıklarını anlattı. OSB’lerde yeşil ve teknolojik çözümler içeren projeleri, 3 yılı geri ödemesiz 13 yıl vadeli finansman mekanizmalarıyla desteklediklerini, program kapsamında 40 OSB’ye toplam 52 yeşil yatırım projesi için finansman desteği sunduklarını paylaşan Kacır, Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmaları’ndan en fazla etkilenecek sektörler için ‘Sektörel Yol Haritaları’nı oluşturduklarını anlattı.
Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) Programı: Bakan Kacır, Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyümeye, kalkınma yolculuğuna devam ettiğini ifade etti: “Teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar lira olmak üzere 3 yılda 300 milyar lira limit tahsis edilmesi planlanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programı da Türk sanayimize hayırlı olsun. Program; yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini kolaylaştıracak. Türkiye’mizin uluslararası rekabet gücünü artıracak ve milli ekonomimizin yükselişini destekleyecek.” Bakanlık olarak teknoloji ve strateji değerlendirmesi yapacakları 1 milyar lira ve üzeri yatırım projeleri için 284 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün Listesi’ni ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesi’ni yayımladıklarını aktaran Bakan Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunu güçlendirecek bu programa 20 Aralık’tan itibaren ‘yatirimkredisi.sanayi.gov.tr’ adresinden sanayicilerin başvurularınızı beklediklerini kaydetti.
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, 21 yılda, Sayın Bakan ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın desteğiyle; bilim, sanayi, teknoloji ve aynı zamanda bilişim, inovasyon ve Ar-Ge merkezi olan Kocaeli’nin özellikle sanayileşme ve yüksek teknoloji alanında çok büyük değişimlere imza attığını ifade etti: “Türkiye’yi dünya ile yarıştıran ilimiz, yüksek teknolojiyi kullanan, inovasyon ve son dönemde de bilişim ve Ar-Ge merkezi olarak da öne çıkıyor. Öteden bu yana hepinizin bildiği gibi Kocaeli bu konularda öncülük yapıyor. Kocaelimiz Türkiye’deki 70 ilden daha fazla vergi veriyor. Şu an itibari ile Türkiye’de toplanan vergilerde İstanbul’dan sonra vergi tahsilat miktarında ikinci sırada yer alıyoruz. Dolayısıyla ilimiz, her alanda yarışmaya devam ediyor.”
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin Türk sanayisinin taşıyıcı kolonu haline geldiğinin altını çizerek, tüm OSB sanayicilerini tebrik etti: “OSB sanayicilerimiz yılmadan, usanmadan ısrarla üretti, ay yıldızlı bayrağımızı dünyanın her köşesinde dalgalandırdı, dalgalandırmaya devam ediyor. Onun için OSB sanayicilerimiz başta olmak üzere, bu ülkenin sanayicileri, üretim cephesinin asıl kahramanlarıdır.”
Türkiye’nin sanayiyle büyüdüğünü, bu sayede de İtalya ile Çin arasındaki en güçlü sanayi ülkesi haline geldiğini, Cumhurbaşkanı’nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleriyle Türkiye’de OSB’si olmayan il kalmadığını vurgulayan Kütükcü, şu bilgileri verdi: “Ülkemizdeki OSB’lerimizin sayısı 392’ye ulaştı. Sadece bu yıl 9 yeni OSB kuruldu. 2023’te OSB’lerimizde 1.400’den fazla yeni parsel üretime kazandırıldı. Böylece OSB’lerimizde üretim yapan fabrika sayımız 67 bini aştı. Bugün OSB’lerimiz, ülkemizin toplam sanayi üretiminin %45’ini gerçekleştirerek Türk sanayisinin taşıyıcı kolonu haline geldi. İstihdam da ise rekor üzerine rekor kırıyoruz. OSB’lerimiz, 2023’te 100 bine yakın insanımıza doğrudan istihdam sağlayarak, toplam 2 milyon 577 bin istihdam rakamına ulaştı. OSB’lerdeki toplam kadın çalışan sayımız da 600 binin üzerine çıktı. Yani bugün OSB’lerimizde kadın istihdamı, toplam istihdamın %25’ine yaklaştı.”
2022’de OSB Yıldızları Araştırması’na katılan sanayicilerin bir önceki yıla göre cirolarının %97 artarak 665 milyar liraya ulaştığını, ihracatlarının %8 artarak 12.5 milyar dolar gerçekleştiğini, Ar-Ge harcamalarınınsa sadece %1.5 artan Türkiye ortalamasının çok üzerinde %115 artarak 2 milyar 932 milyon lirayla rekor kırdığını paylaşan Kütükcü, “Araştırmaya katılan firmalarımızın istihdamı 2022’de %12 artarken, kadın istihdamında %15’lik artış yaşandı. Yani rakamlar ve oranlarda gösteriyor ki OSB’lerimiz 2022’de yeni bir üretim tarihi yazdı” dedi.
“OSB’ler sanayinin dönüşümüne liderlik edecek”: OSBÜK olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Türk sanayisinin niteliksel dönüşümüne öncülük yapmaya talip olduklarını belirten Kütükcü, şunları ifade etti: “Türkiye ortalamasının çok üzerinde artan Ar-Ge harcamalarımızla, OSB’lerimizde sayıları 590’ı bulan Ar-Ge Merkezlerimizle, 123 Tasarım Merkezimizle, 24 TGB’mizle ve tüm bu yatırımların mimarı 67 bin katılımcı sanayicimizle, daha çok üretmeye, daha yüksek katmadeğerli üretim yapmaya talibiz. 86 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizle, bu okullarda mesleki eğitim alan 60 binin üzerindeki gencimizle, meslek yüksekokullarımız ve mesleki eğitim merkezlerimizle insan kaynağımızı dönüştürmeye ve beşerî sermayemizi daha üretken hale getirmeye talibiz. Kapasitesi 3 bin 500 MW’a ulaşan yenilenebilir enerji santrallerimizle, enerjide dönüşüme talibiz. OSBÜK olarak Bakanlığımızın destekleriyle hayata geçirdiğimiz OSBÜKnet Projemizle, %100 yerli ve milli OSBÜKbulut Projemizle, OSB’lerimizin elektrik tüketimlerini anlık izlediğimiz Enerji İzleme Sistemimizle, Dijital Elçi olarak yetiştirdiğimiz OSB çalışanlarımızla dijital dönüşüme talibiz. Yine Türk sanayisinin yeşil dönüşümüne lokomotiflik yapmaya talibiz.”
Turkish Cargo Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, “Türk üreticisini ve ihracatçısını gelişen ağımız, filomuz, alt yapımız, ürün ve hizmetlerimizle dünyanın dört bir yanına ulaştırırken ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
OSB Yıldızları’na ödül
OSB Yıldızları’na ödül
OSBÜK OSB Yıldızları Araştırması 2023 Ödül Töreni’nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü tarafından OSB sanayicilerine 11 farklı kategoride 116 plaket verildi.