MÜSİAD’tan yapılan açıklamada, MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Blokzincir ve Metaverse Çalışma Grubu’nun raporunda halihazırdaki taslak kanun metnine ilişkin öneriler ve kanunda yer alması gereken teknik ayrıntılara yer verildiği belirtilerek, yurt dışından lisans almış kripto varlık alım satım platformları için kanun tasarısında bir esneklik getirilmesi gerektiği, uluslararası geçerliliği, lisans ve denetimi olan ülkelerden lisans almış kripto varlık alım satım platformları için ayrı bir düzenleme yapılması veya bu yasa kapsamına alınması gerektiği belirtildi.
Kripto varlığın borsada ve bankada tutulabilmesinin yanında özel cüzdanda da tutulmasının yasal zemine oturtulmasının elzem olduğu, ‘bu benim kişisel cüzdanımdır’ beyanının e-devletten yapılmasının özel cüzdanlara hukuki statü kazandırılması açısından da önem arz ettiği kaydedildi. Raporda ilk düzenlemenin ana amacı borsaların düzenlenmesi olsa da; vergilendirmenin, alım esnasında yüzde 1, kripto varlığın itibari paraya çevrilmesi esnasında yüzde 1 ve toplamda yüzde 2 vergi alınmasının uygun olacağı, ilk alım ve itibari paraya çevirme dışındaki kar oranlarının vergilendirmesinin kripto varlığın ruhuna ve varlık amacına aykırı olacağı ifade edildi.
Rapor; Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunularak, Bakanlık tarafından organize edilen Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Fahrettin Oylum’un da davet edildiği, SPK, TOBB, TBB, TÜBİSAD, TÜSİAD ve birçok sektör temsilcisi ile kamu kurumunun katıldığı toplantıda MÜSİAD; Blokzincir ve Metaverse Çalışma Grubu Başkanı Mustafa El Aliwat ve çalışma grubu Üyesi Av. Büşra Altunay tarafından temsil edildi.
MÜSİAD’dan ‘Kripto Varlıklara İlişkin Hukuki Düzenleme Raporu’
MÜSİAD’dan ‘Kripto Varlıklara İlişkin Hukuki Düzenleme Raporu’
MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği), Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu tarafından Kripto Varlıklara İlişkin Hukuki Düzenleme Raporu hazırlandı.