KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

MİMSAN, İnegöl OSB’ye “Arıtma Çamurundan Termal Enerji Tesisi” kurdu

HABER

Atıktan enerji üreten Türkiye’nin lider markası Mimsan, Organize Sanayi Bölgeleri’nin atıklarından enerji üreterek tasarruf sağlıyor.

İnegöl OSB’nin ‘Çamur Kurutma Tesisi’ndeki çamurun kurutulması için 2010 yılında kurduğu doğalgazlı sistemin yerine ‘Dolaşımlı Tip Akışkan Yataklı Kazan’  teknolojini hayata geçiren Mimsan, OSB’nin yıllık enerji giderinden 3 milyon TL tasarruf sağlayacak.
Model diğer OSB’lere de örnek olacak nitelikte. Mimsan, atıktan enerji üretiminde Türkiye’nin lider markası. Çevresel bir tehdit haline gelen atık su arıtma tesislerindeki kurutulmuş arıtma çamurunu enerjiye dönüştüren kazan teknolojisinin mimarı olan Mimsan’ın hedef kitlesinde Organize Sanayi Bölgeleri büyük yer tutuyor.
Sanayi yoğun OSB’lerdeki çamur atığından enerji üretimine imkan sağlayan Mimsan’ın teknolojisine ilişkin bilgiyi Mimsan Satış ve Pazarlama Müdürü Hacer İlhan Yiğit veriyor. Yiğit, özellikle Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki miktarı sürekli olarak artan arıtma çamurun çevreye zarar vermeden bertarafının hem insan sağlığı hem çevrenin biyolojik zenginliğinin korunması açısından önemli olduğunu söyledi.

Hem insanı hem çevreyi koruyor
“MİMSAN Dolaşımlı Tip Akışkan Yataklı Kazan” teknolojisinin bu anlayışla geliştirip çevre ve insan sağlığını önceliklediğini kaydeden Yiğit, “Teknolojimiz ile hem çamur kurutma maliyetlerinin hem de endüstriyel atıkların biyolojik ortama olumsuz etkisini yok ediyoruz. Kurulan arıtma çamuru bertaraf tesisi ile kurutma sistemi için gerekli ısı enerjisi, akışkan yataklı kazanda yakılan çamurdan elde edilen kızgın yağ ile sağlanıyor. Böylece ısıl işlem gören yüzde 90 KM oranında kuru çamur, zararlı patojenleri imha edilmiş ve hacmi yüzde 90 oranında azaltılmış olarak çevreye zarar vermeyecek kül muhteviyatında ürün halini alıyor” bilgisini verdi.

İnegöl OSB’nin atık çumurunu Mimsan enerjiye dönüştürüyor
“MİMSAN Dolaşımlı Tip Akışkan Yataklı Kazan” teknolojisi İnegöl OSB’de kullanılmaya başlanacak. Hacer İlhan Yiğit, İnegöl OSB’nin çamur kurutma tesisinde günlük 50 ton arıtma çamurunun yakılmasıyla 5.000.000 kcal/h kızgın yağ üretecek ‘enerji geri dönüşüm merkezinde’ çamur kurutma için gerekli olan doğalgaz giderlerinin ortadan kalktığını açıklıyor. Daha önce stok yapılarak bekletilen ve tırlara yüklenerek, ücretli olarak bertaraf edilmek üzere çimento fabrikasına gönderilen kurutulmuş çamurlar, Mimsan tarafından Türkiye’de ilk kez uygulanan sistem ile ikincil yakıt kullanılmadan atığın kendisiyle enerji üretiyor.
Yiğit, tesisin avantajlarını şöyle anlatıyor: “Böylece OSB’nin yıllık enerji giderlerinden 3 milyon TL tasarruf sağlanacak. Devreye alma deneme çalışmaları yapılan tesis, İnegöl OSB’nin stok, ulaşım ve dışa bağlı bertaraf giderlerini de ortadan kaldıracak. Böylece hem işletme giderlerinden tasarruf sağlanacak hem de çamurun çevresel bir tehdit olmasının önüne geçilecek.”
MİMSAN Grup hakkında detaylı bilgi için  www.mimsangrup.com.tr  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.