KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Metaverse pazarının 5-10 yılda 8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor

HABER

Facebook’un adını Meta’ya çevirmesi ve sanal arsa satışlarında yaşanan talep patlaması ile çok hızlı giriş yaptığımız metaverse pazarının 5-10 yıl içerisinde küresel ekonomiye 8 trilyon dolar kazandıracağı öngörülüyor. 

Denge Değerleme, ‘Gelecek Mars’ta Değil Metaverse’te mi’ webinarını, Digital Network Alkaş platformu üzerinden online  düzenledi. Etkinliğin moderatörlüğünü Ekonomi TV Programcısı Hande Berktan yürüttü.
Yapay zeka katkısı 2030’da 15.7 trilyona ulaşacak: UiPath, Avrupa Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, 2021’de yapay zekanın dünya pazarına 3 trilyon dolarlık bir katkı yaptığını ve bu rakamın 2030’da 15.7 trilyona ulaşacağını söyledi.

Yeğen, yapay zeka ile metaverse ilişkisinin daha emekleme aşamasında olduğunu ama yine de  kavramın özellikle insanoğlunun hayal gücü ile giderek geliştiğini kaydetti. Farkında olmadan da olsa bu dünyaya giriş yaptığımızı aktaran Yeğen, 5-10 yılda 8 trilyon dolarlık bir metaverse pazarının bizi beklediğini düşündüğünü, çok önemli bir araştırma şirketinin verilerine göre geçen yıl dijital ürünler özelinde 54 milyar dolarlık bir harcama yapıldığını, fiziksel emlağın yerine artık NFT üzerinden emlak alımlarının olacağını ve emlak sektörünün de bu durumdan ciddi anlamda etkileneceğini öngördü: “İleride fiziki olarak araba ya da ev değil bunların NFT’sini alacağız.”
Yeğen, metaverse kavramının eğlence, eğitim, sağlık ve hatta turizm sektörlerinin geleceğini yakından ilgilendireceğini anlattı: “Metaverse’te otel kurulacak, tatile çıkılacak, ödemeler kripto paralarla yapılacak. İnsanlar sanal gözlüklerini takıp Efes harabelerini gezebilecek, sonra buraya gelip ziyaret edebilecek. Eğlence ve müzik sektörü bu anlamda ciddi girişimlerde bulunmaya başladı bile. Şarkılarının ilk lansmanını ya da konserini bu düzen üzerinden yapan etkinlikler gerçekleşecek. Sokakta defileler düzenlenecek, insanlar gözlüklerini takıp hem o defileyi takip edip, hem de oradaki beğendikleri ürünleri satın alabilecekler, sanal eldivenler sayesinde metaverse üzerinden market alışverişini yapabileceğiz. Ürünlere dokunup onları sepetimize koyacağız, sonrasında ödemeyi yapıp, gerçek hayatımızdaki evimize ürünlerimizi sipariş edebileceğiz. Üniversiteler eğitimlerini bu dünya üzerinden sunabilecekler. Amerika’daki Stanford Üniversitesi böyle bir uygulamayı başlattı. Metaverse kavramı arsalardan öte bize çok güzel eş fırsatlara katılma şansı sunuyor, değerli olan tarafı da bu.”
“Metaverse, internetin kendisine dönüşecek”: Ödüllü Yazar, Podcaster Konuşmacı ve Girişimci Bora Özkent, Z ve Y kuşaklarının metaverse evreninde halihazırda oyunlarla yer aldığını, metaverse’in son dönemde büyük ilgi çekmesinde teknolojiyle arsa alınabilir fikrinin etken olduğunu ifade etti: “Özellikle internette ara yüzlerin kolaylaşması ve devrim niteliğindeki dokunabilirlik ve gözlüklerin çıkmasıyla normal bir hayattan farksızlaşan bir hayata merhaba demiş oldu insanlar. Yakın gelecekte Metaverse’in internetin kendisine dönüşeceğine inanıyorum. Çünkü bu evrende para kazanabiliyor olmak, hayal gücünü zorlamak, üç boyutlu deneyimi yaşamak insanlara heyecan veriyor.”
“Metaverse’te satın alınan arsa değil, arsanın NFT’si”: “Alınan arsa değil arsanın NFT’si. İnsanlar sonuçta fiziki bir arsa almıyor” diyen Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu;  buradaki en önemli konuya dikkat çekti: “Güvenilirlik ve bilişim altyapısının net olması. İnsanlar hızlı bir reaksiyonla, önemli AVM’lerdeki dükkanları aldılar ama, burada dikkat edilmesi gereken şey nasıl yönetildiği, nasıl işlediği ve nasıl güvenilir olduğu. Maalesef şu an için bunun bir anayasası, kuralı yok, yakın bir zamanda şekillenecektir.   Metaverse geleceğinde yatırım yaparken ihtiyaç ve beklentiler doğru belirlenmeli. Bizler orda avatar dediğimiz benliklerimizle temsil edileceğiz. Onlar, beslenmeyecek, üşümeyecek, barınma için özellikli alanlara ihtiyaç duymayacak. O nedenle gerçek hayattaki beklenti ve isteklerle metaverse alanındaki isteklerin doğru analiz edilmesinde yarar var. Şu an satılan arsalarda gündeme getirildiği için çok popüler ve çekici hale geldi.  Bu tür yatırımlar büyük şirketler, markalar için bir sıkıntı olmayabilir ama daha küçük yatırımcılar için ciddi kayıplara neden olabilir.”
“Metaverse, kendi değerini yaratmak isteyenler için önemli bir fırsat”: Türkiye’nin ilk Metaverse Ajansı STANDBY ME Ajans Başkanı Can Yurdakul, kendi sektörlerinde Metaverse pazarının 420 milyar dolar değerinde olduğunu ve birkaç yılda bu rakamın iki üç katına rahatlıkla çıkabileceğini söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.