KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Mesleki ve teknik eğitimde işbirliği

HABER

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, iki bakanlık arasında gerçekleştirilen ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü’nü imzaladı.

Sanayi sektöründe yaşanan hızlı dönüşümlerin yerinde tespit edilerek, bunların eğitime adaptasyonunun sağlanması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, iki bakanlık arasında gerçekleştirilen ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü’nü imzaladı. İki Bakan, İTOSB Mesleki Eğitim Merkezi irtibat bürosunun açılışını da gerçekleştirdi.
Bakan Varank, OSB’lerin sadece sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmadığını, oluşturdukları kümelenme anlayışıyla ciddi bir verimlilik ve rekabet avantajı da sağladıklarını söyledi: “OSB sayısı 327’e çıktı. OSB’lerde doluluk oranı yüzde 83’lere ulaştı. Şu an için 2.2 milyon vatandaşımıza doğrudan ekmek kapısı olan OSB’lerdeki istihdamın 2023 yılı sonuna kadar 2.5 milyona ulaşmasını öngörüyoruz.” Varank, OSB’lerde Teknik Liseler açılması hususunda devam eden bir uygulamaları olduğunu, 77 ildeki 251 OSB ile 4 ildeki 4 sanayi sitesinin, en az bir mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleşeceğini ve bu sayede OSB’lerde Mesleki Eğitim Merkezi Programı uygulamalarının yaygınlaştırılacağını kaydetti.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitim merkezlerinde 160 bin öğrenci bulunduğunu, protokelle  25 bin öğrenciyi daha dahil edeceklerini açıkladı: “Sadece ortaöğretim çağındakilerden bahsetmiyorum. Mesleki Eğitim Merkezleri’nin bir güzelliği de sadece ortaokul mezunu olmak yeterli, yaş sınırlaması yok. Türkiye’de genç işsizliği azaltmak için en iyi enstrümanlarından bir tanesi de Mesleki Eğitim Merkezi. Mesleki Eğitim Merkezi’ne devam eden öğrenciye işletme, en az 3’te 1’i kadar ücret veriyor. Bunun tamamını artık devlet üstlenecek. İşveren artık bu asgari ücretin 3’te 1’iyle ilgili hiçbir yükümlülüğe sahip olmayacak. Ayrıca üçüncü yılın sonunda kalfa olan Mesleki Eğitim Merkezleri öğrencileri asgari ücretin yarısını alacak. Meclis’te bu 3308 sayılı yasada bu değişiklik yapıldığı zaman Mesleki Eğitim Merkezleri’nde inanılmaz bir devrim yaşanacak.”

Denizaltıları MÜREN yönetecek
Milli Üretim Entegre Savaş Yönetim Sistemi (MÜREN), ilk denizaltılara entegre edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK BİLGEM ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yürütülen MÜREN projesinde gelinen aşamayı incelemek için Gölcük Tersane Komutanlığı’nı ziyaret etti ve  MÜREN sistemini kullanarak torpido simülasyon atışını başarıyla gerçekleştirdi. MÜREN’in deniz kabul testleri tamamlandıktan sonra 2022’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetine girmesi hedefleniyor. Ziyarette, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK BİLGEM Başkanvekili Ali Görçin, Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürü Emre Dinçer, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Mustafa Saygılı da hazır bulundu.

Dijital Verimlilik Kütüphanesi yayında
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, verimlilikle ilgili farkındalığı artırmak amacıyla konu hakkındaki yayınların tek çatı altında toplandığı ‘Dijital Verimlilik Kütüphanesi’ni hayata geçirdi. Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan Dijital Verimlilik Kütüphanesi, verimlilikkutuphanesi.sanayi.gov.tr adresi üzerinden erişime açıldı. Dijital kütüphanede, süresiz yayınların yanı sıra Bakanlığın ilgili yayınları da ücretsiz olarak sunuldu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.