Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde hayata geçirilen ‘Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezleri’nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Açılış törenine; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, OSB başkanları ve bölge müdürleri de katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki (OSB’ler) mesleki eğitim merkezlerinin önemine dikkat çekerek, “Türk ekonomisi, sanayisi ve eğitim sistemi adına çığır açan bir projeyi daha gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Proje ülkenin temel ihtiyaçlarından birini daha giderdi, ülkede üretim ve istihdamın lokomotifi haline gelen OSB’lerimiz bu projeyle eğitim alanında sorumluluk üstleniyor” dedi ve projeye destek veren tüm OSB’lere teşekkür etti. Teori ile pratiği başarıyla buluşturan projenin, eğitim-öğretimde kamu-özel dayanışmasını güçlendirdiğini ifade
En az asgari ücret kadar gelir: Erdoğan, “Döner sermaye kapsamında yapılan üretimden öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz de önemli miktarda pay aldılar. Bugün itibarıyla 2020’ye göre gelirlerimiz salgın sürecine rağmen yüzde 131 artarak 1 milyar 162 milyon lira seviyesine ulaştı. Bu yıl için 1.5 milyar liralık bir gelir rakamı hedefliyoruz, mesleki eğitim gören tüm öğrencilerimizin okurken en az asgari ücret kadar gelir elde edebilmelerini sağlamayı da amaçlıyoruz” diye konuştu. Erdoğan, önümüzdeki dönemde ürün sayısını artırma ve tescil edilen ürünlerin ticarileştirilmesine yönelik çabaları yoğunlaştıracaklarını, eğitim kapasitesinin güçlendirilmesiyle genç işsizliğin azaltılmasına katkı yapan bir diğer çalışmanın da mesleki eğitim merkezleri olduğunu vurguladı.
Erdoğan, bir buçuk ayda Türkiye’deki 255 OSB’nin tamamında mesleki eğitim merkezlerinin faaliyete geçtiğini, gençleri sektörlerin gerektirdiği becerilerle donatacak ve mezun olduklarında istihdama geçişlerini kolaylaştıracak bu modeli geliştirmekte kararlı olduklarını söyledi: “Mesleki eğitim ile özel sektör arasında kurulan bu güçlü bağ sayesinde artık ‘Aradığım elemanı bulamıyorum’ yakınması tarihe karışacaktır.”
Bakan Varank, geçen yıl Kasım’da Bakan Özer ile imzaladıkları ‘Mesleki Eğitim Merkezleri Protokolü’nü imzaladıklarını anımsatarak, OSB’ler içindeki mesleki eğitim merkezleri ile üretim ekosisteminin ihtiyaç duyduğu yetkinliklere sahip insanları sanayicilerle yetiştireceklerini ve bu yetişen nitelikli teknik kadroların, 2053 ve 2071 hedeflerimize ulaşma yolunda en önemli kozumuz olacağını ifade etti. Varank, OSB’lerde kurulan bu merkezlerle işgücü piyasasındaki vatandaşların başta gençler olmak üzere arayan değil, aranan eleman konumuna geleceğini aktardı.
Bakan Özer, “3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan değişiklikle artık her ay mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerimizin aldığı asgari ücretin yüzde 30’u kadar ücret, maaş, işveren tarafından değil devlet tarafından karşılanacaktır. Mesleki eğitim merkezleri, mezuniyetten sonra istihdam oranının en yüksek olduğu mesleki eğitim türüdür. Yaklaşık yüzde 88 istihdam oranıyla Almanya’daki dual mesleki eğitimden bile çok başarılı bir şekilde Türkiye’de yıllardır uygulanmaktadır. Bu değişiklikle mesleki eğitim merkezleri sadece işveren için değil, aynı zamanda öğrenciler için de cazip seçenek olarak ortada durmaktadır.”
Mesleki eğitimde 1 milyon istihdam hedefi
Mesleki eğitimde 1 milyon istihdam hedefi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezleri’nin açılışında; geçtiğimiz yıl hedeflenen 1 milyar liralık üretim kapasitesinin üzerine çıkılarak meslek liseleri açısından tarihi bir rekor kırıldığını belirterek, “Yıl sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezlerimize dahil ederek istihdamlarını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.