KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

MAP 25 yıllık EDI tecrübesiyle yurtdışına açılıyor

HABER

Türkiye’de çok sayıda sektöre ve saygın kurumlara Elektronik Veri Değişimi Uygulaması (EDI) alanında 25 yıldır hizmet veren MAP, Ar-Ge yatırımlarıyla yeni ürün ve hizmetler geliştirirken, geleceğe yönelik büyümeyi destekleyici yeni yatırımların planlarını da yapıyor. Türkiye’de farklı sektörlerdeki EDI standartları ve ihtiyaçları konusunda hizmet ve çözüm yelpazesine sahip tek firma olan MAP, savunma ve sağlık sektörlerini portföyüne katmayı, Avrupa’da şirket satın alma ya da birleşme yöntemiyle büyümeyi hedefliyor.

bedava cas in o bo nus, Geneva,sans-serif;">25 yıldır EDI sektöründe faaliyet gösteren yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olan MAP E-Ticaret ve Veri Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Tuncel, yurtiçindeki hizmetlerinin yanı sıra 5 kıtadaki 30 ülkede aktif bağlantı noktalarının bulunduğunu açıkladı. Sektörlere özel çözümleriyle yaklaşık 1500 orta ve büyük ölçekli şirkete hizmet sunduklarını vurgulayan Tuncel, “Hizmet verdiğimiz işletmenin müşterileri ya da tedarikçileri ile arasındaki bilgi alışverişini sağlamamızın yanı sıra bu entegrasyonun yaşamasını, güncellenmesini ve sıfır hata ile işlemesini garantilemek üzerine çalışıyoruz. Elektronik Veri Değişimi Uygulaması (EDI) hizmetimizle, işletmelere karşılarına nasıl bir iş yapış yöntemi ya da teknoloji çıkarsa çıksın kendi standartlarında değişiklik yapmaksızın uyum yeteneği sunuyoruz ve entegrasyonun belge temelli olarak yapılmasını sağlıyoruz. Bir dokümanı, ilk seferinde, her seferinde, en hızlı şekilde, doğru adrese, doğru formatta, denetlenebilir ve tekrarlanabilir şekilde iletme konusunda iddialıyız” dedi.

Firmanızı kısaca tanıtır mısınız?
MAP en basit anlatımıyla bağımsız işletmeler ya da bağımsız sistemler arasında bilgi alışverişini otomatikleştiren, bu akışın sıfır hata ile, sürekli ve denetlenebilir bir şekilde sürdürülmesi için hizmet ve teknoloji sağlayan uluslararası bir servis şirketidir. Çalıştığımız işletmeye kattığımız en büyük değer, standartlara uyumluluk ve küreselleşen dünyada, bölgesel farklılıkların tümünü kucaklayabilen bir bilgi ve deneyim havuzu sunuyor olmamızdır. Bize göre bir entegrasyon servis sağlayıcının esas işi entegrasyon kurmak değildir. Esas katma değer bu entegrasyonun yaşamasını, güncellenmesini ve sıfır hata ile çalışmasını garantilemek için yaptıklarınızda gizlidir. En azından biz buna inanıyor ve bunu sunmaya gayret ediyoruz.

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Belge temelli entegrasyon ihtiyacına yönelik tüm sektörlere hizmet sunuyoruz. Bildiğimiz kadarıyla farklı sektörlerdeki EDI standartları ve ihtiyaçları konusunda hizmet ve çözüm yelpazesine sahip tek firmayız. En ağırlıklı sektörlerimiz otomotiv ve perakende. Aynı zamanda lojistik, tekstil, gıda, dayanıklı tüketim, DIY, ilaç ve emek servisi endüstrisi, Q-Ticaret alanında da müşterilerimiz ve çözümlerimiz var. Standartların oluşmasında ve uygulanmasında küresel bir bilgi havuzunu müşterilerimize sunuyoruz.

Bugüne kadar yurtiçinde hayata geçirdiğiniz projelerden biraz bahseder misiniz?
Yurtiçinde üretim yapan otomotiv ana sanayilerinin birçoğuyla direkt olarak çalışıyoruz. Bu firmaların tüm üretim verisi MAP üzerinden tedarikçilere iletiliyor. Bu sayı da azımsanmayacak kadar az yaklaşık 500-600 tedarikçiden bahsediyoruz. Bu sebeple dünyanın verisini taşıyoruz diyoruz.
Yine perakende sektöründe ulusal ve yerel birçok zincir mağaza ve onların büyük ve küçük ölçekli tedarikçileri ile çalışıyoruz. Yaklaşık 300’e yakın firmaya destek oluyoruz. Ayrıca pandemi sebebiyle hızla Türkiye’de büyüme gösteren, hızlı ticaret olarak da adlandırılan Q-Ticaret alanındaki firmalarla da çalışıyoruz.

Hizmetlerinizin yüzde kaçını yurtdışı oluşturuyor?
Ford, Tofaş, Vestel gibi marka olmuş Türkiye’deki birçok şirkete yurtdışı projeleri oluşturduk. Gelir perspektifinden baktığımızda gelirlerimizin %80’i Türkiye’den geliyor. Verdiğimiz hizmetlerin doğası gereği müşterilerimizin yurtdışı bağlantılarını da yönettiğimiz için rahatlıkla diyebiliriz ki hizmetlerimizin %50’sini yurt dışında yerleşiklere sunmaktayız. 4 yıldır Romanya’da yerel bir servis sağlayıcı olarak hizmet vermekteyiz. Sadece Romanya’da bizim sistemlerimizi kullanan 300 kadar perakende tedarikçisi bulunuyor.

Ar-Ge’ye ne gibi yatırımlar yapıyorsunuz?
MAP ilk Ar-Ge ofisini Boğaziçi Üniversitesi Teknopark içinde 2016’da kurdu. Amacımız, kullandığımız teknolojileri yenilemek, yeni sektör ve pazarlara uygun çözümler geliştirmekti. İlk ürünümüz olan Ediport ürünümüzü Romanya’ya ihraç ettik. Halen 300’ü aşkın perakende tedarikçisi için bulut tabanlı bir veri değişimi platformu sağlamaktayız. Boğaziçi Üniversitesi içinde yer almak hem oldukça değerli bir akademik know-how’a ulaşma konusunda hem de değerli iş gücü ile buluşma anlamında bize önemli katkıda bulunuyor. Üniversite ortamının verdiği dinamizm ve heyecan ise bizim ölçeğimizdeki şirketler için çok değerli. Geçtiğimiz 6 yıl içinde Ar-Ge yatırımlarımızı sürekli büyüttük. Bugün teknik ekibimizin yarısı Ar-Ge personelinden oluşuyor.

Gelecek döneme ilişkin yeni yatırımlarınız ve büyüme planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Pandemi öncesinde start verdiğimiz yurt dışına açılma projemize bu yıl itibari ile hız vermiş durumdayız. Avrupa Bölgesi içinde şirket satın alma ya da birleşmesi yöntemi ile daha aktif bir rol almayı planlıyoruz. Yaklaşık 2 senedir bu konuda çalışıyoruz. Kendi ölçeğimizde önemli bir yatırım planı ile hizmet ve teknolojilerimizi öncelikli olarak Avrupa ülkeleri içinde yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu hedef ve plan doğrultusunda Ar-Ge yatırımlarımızı da artırarak sürdürüyoruz. Bu sene sonuna kadar %30-50 arasında istihdam artışı öngörüyoruz. İtalya, Hollanda ve Fransa’da birçok şirket ile görüştük; bazıları ile de çeşitli iş birliği modelleri geliştirmekteyiz. Hollanda’da MAP’a çok benzeyen bir şirket ile karşılaştık. %100 satın alma üzerine bir anlaşma zemini de oluşturduk. Pandeminin kısıtlı dünyasında doğan bir ilişki olduğu için süreç yavaş ilerledi. Umuyorum ki bu konuda yakında heyecan verici gelişmeleri paydaşlarımıza duyurma şansı yakalayabileceğiz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.