KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dündar; “Enerji kesintileri üretimde olumsuzluklara yol açıyor”

HABER

Mardin ve tüm ilçelerinin, bölge olarak ciddi enerji sıkıntıları olduğunun altını çizen Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dündar, “Enerji kesintileri üretimde olumsuzluklara yol açıyor” dedi. Dündar, bu sorunun ancak GAP sulama kanallarının bir an önce tamamlanması ile giderilebileceğini vurguladı.

Geçtiğimiz Haziran ayında kurulan Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KTSO) hemen hemen her sektörden 4017 üyesi bulunuyor. Kızıltepe’nin bağlı bulunduğu Mardin’in 2021 ihracatı 1 milyar dolar iken ithalatı 350 milyon dolar. Sınır komşusu olan ülkeler ile çalışan kentin ihraç ettiği ürünler arasında gıda ve tekstil ilk sırada yer alıyor.
Mardin’in en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu söyleyen Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dündar, TÜİK verilerine göre 2022 Mart ayında Türkiye’deki işsizlik oranı yüzde 12 iken Mardin’in de aralarında bulunduğu Dicle Bölgesi’ndeki işsizlik oranının yüzde 29.8 olduğunu belirtti.
Pandemi döneminin global etkileri olmasına rağmen sağlık, gıda, tekstil gibi sektörlerde arz daralmasından dolayı talep artışları ile karşılaştıklarını kaydeden Dündar,  şunları söyledi: “Mardin ölçeğinde baktığımızda, sanayimiz daha ziyade gıda ve tekstil ağırlıklı olduğundan, üretimde olumlu gelişmeler meydana geldiği belirtilebilir. Tabii bu olumlu seyir, salgın boyunca hep istikrarlı ve artan oranda mı gerçekleşmiştir onu tam olarak belirtmek zor. Fakat genel itibariyle bu sektörlerde iş hacminin dönemlere bağlı olarak artış gösterdiği ifade edilebilir. Bununla beraber, istihdam boyutunun tam olarak olumlu gelişme gösterdiğini belirtmek zordur. Pandemi sürecinde işsizliğin ciddi boyutlara çıktığı ifade edilebilir.”
Gıda ağırlıklı sanayinin Mardin için bir avantaj olduğunu ifade eden Dündar, Rusya-Ukrayna savaşının küresel bazda yaşanan gıda krizinin Mardinli üreticileri de etkilediğini anlattı: “Konu sadece üretim kapasitesine sahip olmak değil, üretimi uygun şartlarda gerçekleştirebilmektir. Nitekim, artan maliyetler üretimi de güçleştirmektedir.”
İçinde yer aldıkları 6. Teşvik Bölgesi’nin hem üretici kesim hem de ilgili kurumlar için önemli avantajlar sağladığına değinen Dündar, “Fakat önemli olan sağlanan teşvikler değil, bunlardan faydalanabilmektir. Bu kapsamda, doğrudan ilgili Bakanlık teşviklerine ilaveten TKDK, DİKA, KOSGEB vb. kurumların sağladığı imkânlar da önemli fonksiyonlar taşımaktadır. Biz hem üyelerimizi hem de ilgili kamuoyunu bu tür desteklerden faydalanmaları için çeşitli vesilelerle bilgilendirmeye çalışıyoruz. Özellikle ilgili kurumların sağladığı nakdî/gayri nakdî imkânlar için gerekli projelerin hazırlanması konusunda yönlendirmelerde bulunuyoruz” diye konuştu.
Mardin ve çevresinin bölge olarak kalkınmasının öncelikleri arasında yer aldığını belirten Dündar,  şu açıklamayı yaptı: “Bunu sadece KTSO olarak biz değil, Mardin ili, ilçeleri, Odaları, Borsaları olarak hep beraber gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda, sadece iki örnek vermek gerekirse mesela Odamız öncülüğünde Mardin Odaları/Borsaları olarak bölgemiz için özellikle dağlık kesimlerde Siirt Fıstığı ekimine ilişkin yönlendirmelerde bulunuyoruz. Ayrıca Nusaybin Ticaret Borsası öncülüğünde Mardin Odaları/Borsaları olarak Mardin Artuklu Üniversitesi ile bölgede yer fıstığı ekimine yönelik ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz.”
Bölge halkı olarak ciddi enerji sıkıntıları olduğunu dile getiren Dündar, sözlerine şöyle devam etti: “Bu amaçla mesela enerji ihtiyacını azaltacak GAP sulama kanallarının bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Zira bu kanalların gecikmesi, enerji kesintileri dolayısıyla üretimde olumsuzluklara yol açmaktadır. Derik’teki depolama alanına Haziran başında su bırakılmaya başlandı. Bu sevindiricidir fakat bir bütün olarak GAP sulama kanallarının bir an önce tamamlanması bölge için büyük önem taşımaktadır.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.