Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği ‘2023 Yılı Değerlendirmesi ve 2024 Yılı Beklentileri’ Toplantısı’nda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Küresel ticaretin 32 trilyon dolardan 30.5 trilyon dolarlık seviyeye indiğine işaret ederek, hizmet ticaretinde artış, mal ticaretinde ise ciddi bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu ifade etti.
Bakan Şimşek, 2024’e ilişkin küresel beklentilere de dikkati çekerek, “Büyüme zayıf seyredecek. Enflasyonda düşüş devam edecek. Sıkı finansal koşullardan, sıkı para politikasından daha gevşek bir para politikasına doğru 2024’te evrileceğiz” diye konuştu.
Türkiye’de büyümenin 2023’te güçlü seyrettiğine işaret eden Bakan Şimşek, Türkiye’nin, Orta Vadeli Program’daki (OVP) yüzde 4.4 hedefinin gerçekleştirilmesi durumunda küresel ortalamanın bir buçuk katından daha hızlı büyüyor olacağını söyledi. Maliye politikasının da dezenflasyonu destekleyici olması gerektiğinin altını çizen Bakan Şimşek, dezenflasyonun sadece para politikasıyla olmayacağını, yapısal reformlar, maliye ve gelirler politikasıyla da desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Bakan Şimşek; “Dezenflasyon programı, Türkiye’de makro finansal istikrarı sağlamamızda yardımcı oldu. Yani programın ortaya konulmasıyla birlikte öngörülebilirlik nispeten arttı. Kredi notunda artış bekliyoruz. Görünümde artışlar başladı. Uzun vadeli finansmana erişim başladı. Sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini atmaya başladık” dedi.
Bütçe açığının, deprem harcamaları hariç, milli gelire oranını %3’ün altında tutmak için çalıştıklarını kaydeden Bakan Şimşek, bu yıl da bu hedefle uyumlu olmaya devam edeceklerini, kamunun kaynaklarının üretken alanlara aktarılacağını ifade etti: “Ben sizin (MÜSİAD üyeleri) yerinizde olsam Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızdan bir talepte bulunurdum. Bütün sanayi üslerini limanlara bağlayın. Neyle, demiryoluyla. Neden? Çünkü daha rekabetçi olacaksın. Bunun için kaynak lazım. Bakanımız da zaten bunu planlıyor, biz de kendisine 70 milyar dolarlık bir alan oluşturacağız. Demiryollarına yatırım önemli. Biz demiryoluyla eğer OSB’lerden malı fabrikaya yükleyebilirsek, sonra onu limandan tekrar gemiye yükleyebilirsek daha rekabetçi olacağız.”
Türkiye’nin yeni vergi reformları yapması ve daha adil bir vergi modeline geçmesi gerektiğini belirten MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Türkiye ekonomisi 2024’ün en iyi büyüyen ülkelerinden biri olacak” dedi.
Dış kaynak 8.8 milyar dolara ulaştı
Türkiye’ye yönelik dış kaynak akışına ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Şimşek, geçen yıl uluslararası kuruluşlar, hükümet kuruluşları, ihracat kredi kuruluşları ve ticari kreditörlerden Türkiye’deki çeşitli sektörlere sağlanan dış kaynak tutarının 8.8 milyar dolara ulaştığını belirtti.
Bakan Şimşek, 19-22 Aralık 2023 döneminde deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmeleri desteklemek amacıyla yaklaşık 640 milyon dolar kaynak sağlandığı bilgisini verirken, bu kapsamda İslam Kalkınma Bankası’ndan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’na (TSKB) sağlanan 100 milyon dolarlık finansmanın, depremlerden etkilenen illerdeki ekonomik faaliyetlerin yeniden canlandırılması ve güçlendirilmesi odaklı yatırımların finansmanı için kullanılacağını söyledi.
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’ndan (JICA) sağlanan 20 milyar Japon yeni tutarındaki finansmanın da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından kullanılacağını aktaran Bakan Şimşek, ayrıca Japonya Uluslararası İşbirliği Bankasından (JBIC) Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) ile TSKB’ye 200’er milyon dolar olmak üzere 400 milyon dolar finansman sağladıklarına dikkat çekti: “Bu kaynak depremlerden etkilenen illerimizdeki ekonomik faaliyetlerin yeniden canlandırılması ve güçlendirilmesi odaklı, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, su ve atık yönetimi yatırımları ile ileri teknoloji destekli enerji verimliliği yatırımlarının finansmanına yönelik kullanılacaktır.”
“Kredi notunda artış bekliyoruz”
“Kredi notunda artış bekliyoruz”
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek MÜSİAD’ın yıllık değerlendirme toplantısında, “Dezenflasyon programı, Türkiye’de makro finansal istikrarı sağlamamızda yardımcı oldu. Yani programın ortaya konulmasıyla birlikte öngörülebilirlik nispeten arttı. Kredi notunda artış bekliyoruz” dedi.