KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

KOSGEB’in girişimcilik desteği yenilendi

HABER

KOSGEB’in KOBİ’lerin rekabet güçlerini geliştirmek ve ülke genelinde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak hedefleri doğrultusunda gerçekleştirdiği KOBİ Ödülleri Töreni’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yeni kurguladığımız Girişimcilik Destek Programı ile ülkemizin stratejik hedefleriyle uyumlu sektörlerde katma değer ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyeline sahip girişimlerimize 2 milyon liraya varan finansman imkanı sunuyoruz. Program kapsamında girişimcilerimizin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitini artırımlı uygulayacağımızı özellikle ifade etmek isterim” diye konuştu.

39 KOBİ ödüllendirildi
Bakan Kacır, KOBİ Ödülleri Programı’nın Türkiye’nin büyüme ve kalkınmasında en ön safta yer alan KOBİ’lerin devlet tarafından taltif ve takdir gördüğünün nişanesi olduğunu söyleyerek, KOBİ, genç KOBİ, kadın KOBİ ve mezun KOBİ olmak üzere 4 kategoride ödül almaya hak kazanan 39 KOBİ’nin ödüllerini takdim etti.
Destek programı, İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği olmak üzere iki ana başlıktan oluşuyor. İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor.
Ayrıca destek kapsamında personel giderlerine de işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla 3 yıl boyunca çalışanı olduğu her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin iş verene toplam maliyeti tutarı kadar destek sağlanıyor.
İş kurma desteğine, destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek. KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler iş kurma desteğinden yararlanabilecek.
İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1.5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor.
Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor. İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek. NACE Rev. 2’ye göre; C -İmalat, 61-Telekomünikasyon, 62-Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler, 63-Bilgi Hizmet Faaliyetleri, 72-Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabilecek.
Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak. İş Kurma Desteğine başvurular sürekli olacak. İş Geliştirme Desteği’ne ise yılda belirli dönemlerde başvuru alınacak. İlk dönem başvurular 28 Haziran’a kadar yapılabilecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.