Bir İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki olan BELBİM AŞ, Türkiye’nin ilk ‘Elektronik Ücret Toplama Sistemi’ni tasarlayıp geliştiren şirket. 2016 yılında elektronik para şirketi lisansı alarak, İstanbulkart’ı bir ön ödemeli kart haline dönüştüren ve finansal teknoloji dünyasının en önemli oyuncularından biri haline gelen BELBİM, İstanbulluların hayatlarını kolaylaştıracak ve yaşam kalitesini arttıracak çözümler ve uygulamalar oluşturmak misyonuyla hareket ediyor.
BELBİM Genel Müdürü Yücel Karadeniz, “2019 yılından itibaren, Belbim AŞ olarak İstanbulkart’ın ulaşım kartından öte bir ‘Şehir Yaşam Kartı’na dönüşmesi vizyonuyla; dijitalleşme ve ulaşım dışı ödeme hizmetlerinde yaygınlaşma hedeflerimizi hızla gerçekleştiriyoruz. Amacımız İstanbulluların şehir yaşamlarının kolaylaşması ve ulaşım ve ulaşım dışı tüm ödeme alanlarının İstanbulkart ile daha iyi bir deneyime kavuşması” diye konuşuyor.
“İstanbulkartı gelece taşıyoruz”
‘Şehrin Yaşam Kartı’ kavramını açıklayan Karadeniz, şunları söylüyor: “Yaptığımız her çalışmada İstanbulluların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyoruz ve bunun heyecanını yaşıyoruz. Şehrin Yaşam Kartı ise İstanbulluların şehirdeki ulaşım ve ulaşım dışı tüm ödeme kanallarında tek kart olarak İstanbulkart’ı kullanabilmesi anlamını taşıyor. İstanbul’un her noktasında tüm ödemeleri nakit para ya da kredi kartına ihtiyaç duymadan sadece İstanbulkart kullanarak veya İstanbulkart Mobil uygulaması üzerinden dijital İstanbulkart ile yapabilmeyi hedefliyoruz.”
Bu çerçevede büyük adımlar attıklarının altını çizen Karadeniz, “İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak çözümleri geliştiren teknoloji vizyoneri BELBİM AŞ olarak dijitalleşme vizyonumuz ve finansal teknolojimizle İstanbulkart’ı geleceğe taşıyoruz” diye konuşuyor.
Ulaşım kartından şehir yaşam kartına kampanyalı rota
“Şehir Yaşam Kartına Dönüşüm” bağlamında yürüttükleri çalışmalara değinen Karadeniz, son 6 ayda ulaşım dışı harcama kanallarını neredeyse iki katına çıkardıklarını açıklıyor. Bu dönüşümde iş birliklerinin önemli olduğunun altını çizen Karadeniz, “Bugün İstanbulkart; Beltur’da, İspark’ta, iTaksi’de, BiTaksi’de, Migros’ta, A101’de, Multinet’in geçerli olduğu 30.000 restoran/markette, Getir’de, BNB Bisiklet’te, Madam Tussauds’ta, Sealife’ta, Miniatürk’te geçiyor. Şehrin her noktasında yer almanın ötesinde Şehir Yaşam Kartı’na dönüşümümüzde İstanbullulara kampanyalarla donatılmış bir rota çiziyoruz” bilgisini veriyor.
İstanbulkart sahipleri birçok markada önemli avantajlar ile ödeme yapma şansını yakalıyor. Karadeniz, “Amacımız tüm İstanbulkartlılara harcarken de kartlarına yükleme yaparken de kazanç sağlamak” diyor.
İstanbulkart’tan teknolojik iş birliği
Karadeniz, yaptıkları iş birliklerinde teknolojik yenilikleri de İstanbulkart vasıtasıyla İstanbul halkının kullanımına sunduklarına dikkat çekiyor. Yürütülen çalışmaları ise şöyle örneklendiriyor: “Getir ile yaptığımız iş birliğiyle fiziksel kartlara NFC teknolojisiyle ödeme kolaylığı getirdik ve bu proje ile IOS işletim sisteminde Apple Pay dışında NFC ile ödeme yapılabilen dünyanın ilk örneği olma unvanını elde ettik. Yeni versiyonunu 2020 Nisan ayında çıkarttığımız İstanbulkart Mobil uygulamamızla birlikte nakit paraya ve dolum cihazına ihtiyaç duymadan yükleme yapmak mümkün hale geldi. İstanbulkart Mobil uygulamamıza dijital İstanbulkart yaratma opsiyonunu getirdik. Bu dijital karttaki bakiyenin QR teknolojisi ile hem ulaşım hem de ulaşım dışı harcamalarda kullanılmasını sağladık. Erişilebilir ve pratik yükleme işlemleri için uygulamamıza Masterpass kart saklama hizmetini entegre ettik. Artık Masterpass altyapısı ile kart bilgilerimizi güvenli bir şekilde saklayıp tek tuşla bakiye yükleme işlemi gerçekleştirebiliyoruz. Üstelik yapılan bakiye yüklemelerinde banka işlem ücreti alınmıyor.”
İstanbulkart’ın kullanım alanları da yükleme kanalları da yaygınlaşıyor
Yücel Karadeniz, İstanbulluların günün her saati, her yerde kartlarını kolaylıkla doldurabilmeleri için yeni dolum kanalları açmaya devam ettiklerini duyuruyor. İstanbulkart Mobil uygulaması üzerinden veya giderek sayısı artan bankaların dijital kanalları üzerinden 7/24 İstanbulkart’a dolum yapmak artık çok kolay. Telekom operatörleriyle yürütülen iş birliği sayesinde bakiye dolumun SMS ile yapılabilir hale geldiğine dikkat çeken Karadeniz, “Bunun yanı sıra sahada Migros ve A101 gibi harcama kanalı olarak iş birliği yaptığımız perakende noktalarını aynı zamanda birer dolum noktası haline getirdik” bilgisini veriyor.
QR ile ödeme imkanı
QR Kod özelliği, İstanbulkart Mobil Uygulama aracılığı ile kullanıcılara hem ulaşımda hem de ulaşım dışı sektörlerde temassız bir ödeme deneyimi sunuyor. Karadeniz, “Amacımız fiziksel kartı dijitale taşıyarak teması en aza indirmek, daha hijyenik ve kolay bir ödeme kanalı oluşturmak” diyor. QR (Karekod) okutarak geçiş işlemi, fiziksel karttaki tüm indirimleri, aktarmaları ve lokasyon hesaplamalarını da saniyeler içinde yapan bir algoritmaya sahip.
İstanbul’da toplu ulaşım hizmeti sağlayan Tramvay (T1,T4) Teleferik, Metrobüslerde Nisan ayında başlanmıştı, şimdi de tüm otobüslerde bu özellik kullanılabiliyor. Karadeniz, metrolar için de çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “İstanbulkart ekosistemi ile verdiğimiz hizmetleri her yerde ve her alanda yaygınlaştırmaya ve değerli İstanbulluların hayatlarına dokunup, değer katacak projeler üretmeye devam ediyoruz” açıklamasını yapıyor.
Kağıt biletten dijitale dönüşüm yolculuğu: İstanbulkart
Kağıt biletten dijitale dönüşüm yolculuğu: İstanbulkart
BELBİM AŞ, İstanbulkart’ın ulaşım kartından öte bir ‘şehir yaşam kartına’ dönüşmesi vizyonuyla hareket ediyor. BELBİM Genel Müdürü Yücel Karadeniz, “Amacımız; İstanbulluların şehir yaşamlarının kolaylaşması ile ulaşım ve ulaşım dışı tüm ödeme alanlarının İstanbulkart ile daha iyi bir deneyime kavuşması” diyor.