KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

İSTAÇ hem çevreyi koruyor hem ekonomiye katkı sağlıyor

HABER

İSTAÇ, gelecek nesillere yaşanabilir şehirler bırakma misyonu ile günlük yaklaşık 19 bin ton atığın bertaraf ve geri kazanım sürecinde yer alıyor. 

İSTAÇ Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay, İSTAÇ Biyometanizasyon tesisi ile ilk defa kaynağında ayrı toplanan organik atıkları işliyor, günlük yaklaşık 40 ton organik kompost üretiyor ve saatte 1.4 MW elektrik enerjisi üreterek atığı ekonomiye yeniden kazandırıyoruz” diyor. Her geçen gün hızla artan nüfusa ve değişen hayat standartlarına paralel olarak tüketim alışkanlıkları değişiyor. Bu değişim ile birlikte de atık hacmi ve çeşitliliği giderek artıyor ve buna bağlı olarak çevre ve ekonomiyi olumsuz etkiliyor. İSTAÇ, gelecek nesillere yaşanabilir şehirler bırakma misyonu ile günlük yaklaşık 19 bin ton atığın bertaraf ve geri kazanım sürecinde yer alıyor. İSTAÇ; kent ve hal temizliği, evsel ve tıbbi atık yönetimi, çöp sızıntı suyu yönetimi, atıktan elektrik enerjisi üretimi, organik atıklardan kompost üretimi, ambalaj atıkları geri dönüşümü, atıktan türetilmiş yakıt (ATY) üretimi, hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıkları yönetimi, gemilerden atık alımı ve arıtılması, Haliç dip çamuru çıkarma ve susuzlaştırma, deniz yüzeyi, kıyı ve plaj temizliği, endüstriyel atıkların bertarafı ve geri kazanımı alanlarında hizmet veriyor ve Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.

Enerji sektörünün geleceği yenilenebilir kaynaklarda
Son yıllarda ülkemizi ve Dünya’mızı etkisi altına alan enerji kriziyle birlikte gündeme gelen ‘Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Üretimi’ kavramları tüm tüketicilerin ve üreticilerin vazgeçilmez öncelikleri hale geldi. Son bir yılda yaşanan küresel gelişmeler enerji sektörünün geleceğinin güneş, rüzgâr ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklarda olduğunu bizlere çok net şekilde gösteriyor. İSTAÇ Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay, modern toplumların hızla artan tüketim alışkanlıkları nedeniyle büyük bir sorun haline gelen atıklardan biri olan organik atıkların bertarafının hem tercih edilebilir hem de düşük maliyetli yenilenebilir bir alternatif enerji kaynağı ve çözümüne dönüşebileceğinin altını çiziyor. Togay, şu bilgileri veriyor: “Aslında biyogaz sistemleri, atık akışlarını azaltırken ve yan ürün olarak biyogübre sağlarken, potansiyel olarak dünya çapında çeşitli enerji ihtiyaçlarını karşılayabilir. Biyoatığı anaerobik yani oksijensiz çürütme teknolojisi aracılığıyla biyogaza dönüştürmek, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine ve Paris İklim Anlaşması’na katkıda bulunabilecek bir stratejidir. Çünkü biyogaz fosil yakıtlardan ve diğer biyoyakıtlardan daha küçük bir karbon ayak izine sahiptir. Bizler sürdürülebilir enerji kaynaklarına sahip olmak ve enerjiye erişim sağlamak için biyogaz dahil olası yenilenebilir kaynakları planlarımıza eklememiz gerektiğini ve iklim krizinin önemi sebebi ile birden fazla karbonsuzlaştırma yolunun izlenmesini gerektiğini düşünüyoruz.”

Biyometanizasyon Tesisi, sera gazı salınımı engelliyor
Enerjinin bu denli sınırlı ve önemli olduğu bir dünyada atıktan enerji üretimi çok büyük önem taşıyor. Togay, “2021 yılında günlük kapasitesi yaklaşık 130 ton organik atık olan Biyometanizasyon tesisini kurduk. Bu tesis ile ilk defa kaynağında ayrı toplanan organik atıkları işliyor, günlük yaklaşık 40 ton organik kompost üretiyor ve saatte 1.4 MW elektrik enerjisi üreterek atığı ekonomiye yeniden kazandırıyoruz” diyor.
Biyometanizasyon Tesisi aynı zamanda küresel ısınmaya neden olan atık kaynaklı sera gazlarının zararlı etkilerini minimize ederek yıllık 81 bin ton sera gazı salımını engelliyor, 40 bin aracın trafikten çekilmesine eş değer emisyon azaltımı sağlıyor. Togay, “İSTAÇ olarak, İstanbul’un kara ve denizlerinde oluşan atıkları doğru yönetmeyi ve yaşamsal döngü içerisinde yeniden hayata kazandırmayı yönetim ilkesi olarak benimsiyoruz.  Bu doğrultuda İstanbul’da toplam 6 tesisimiz ile enerji elde ediyor, her türlü evsel atıktan yaklaşık 2 milyon kişinin elektrik enerjisini çöpten karşılıyoruz” bilgisini veriyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.