KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

İSO ‘Yeşil Dönüşüm Ödülleri’ verildi; Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi geliyor

HABER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katıldığı, ‘İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri’ töreninde 6 kategoride 26 ödül verildi. Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş., WAT Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş., Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Aksaray Fabrikası, Arçelik A.Ş.-Bulaşık Makinesi İşletme Şubesi, ABS Alçı ve Blok Sanayi A.Ş. ve Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. kategori birincileri oldu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), üretim süreçlerinin her alanında sürdürülebilirliği odağına alan sanayi firmalarının örnek ürün ve uygulamalarını ödüllendirdi. 1995’ten bugüne markalaşan ‘İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri’ne bu yıl ‘Sürdürülebilirlik Alanında İşbirliği’ kategorisi de eklendi. İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri; Çevre Kategorisi altında ‘Çevre Dostu Uygulama’ ve ‘Çevre Dostu Ürün’, Enerji Verimliliği Kategorisi altında ‘Enerji Verimliliği Projesi’ ve ‘Enerji Verimli Ürün’, Sürdürülebilirlik Kategorisi altında da ‘Sürdürülebilirlik Alanında İşbirliği’ ve ‘Sürdürülebilirlik Yönetimi’ olmak üzere toplam 6 kategoride düzenlendi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın evsahipliğinde gerçekleşen ödül törenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Koyuncu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Osman Bülent Zülfikar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda sanayici katıldı.
6 kategorinin birincileri: Jüri özel ödülleri de dahil olmak üzere 6 kategoride 26 sanayi kuruluşu ödül aldı. Altı kategorinin birincileri şu sanayi kuruluşları oldu: Çevre Dostu Uygulama kategorisinde Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş., Çevre Dostu Ürün kategorisinde WAT Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş., Enerji Verimliliği Projesi kategorisinde Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Aksaray Fabrikası, Enerji Verimli Ürün kategorisinde Arçelik A.Ş.-Bulaşık Makinesi İşletme Şubesi, Sürdürülebilirlik İşbirliği kategorisinde ABS Alçı ve Blok Sanayi A.Ş. ve Sürdürülebilirlik Yönetimi kategorisinde Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Bakanlık, Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi düzenleyecek: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, günümüze damgasını vuran en büyük olgunun değişim olduğunu vurguladı ve firmalara dönüşüme ayak uydurmaları çağrısında bulundu: “İhracatın %25’ten fazlası İstanbul’dan yapılıyor. Sanayide Yeşil Dönüşüm için Bakanlık uzmanlarımızla sanayicilerimizi buluşturacağız. Sınırda Karbon Düzenlemesi kapsamında yurt dışında mal satabilmek için 2030’a kadar üretimde emisyonları düşürmemiz gerekiyor. Sanayicilerimize eşit rekabet ve yeşil finansman imkânı sağlayacak olan Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi düzenleyeceğiz. Küresel ısınma bir gerçeklik. Bu bilinci artırmak adına ÇEVREFEST’i düzenledik. Bizler, üreteceğiz ama çevreyi kirletmeyeceğiz. Emisyonlarımızı 2030’da, artıştan %41 oranında azaltacağımızı taahhüt ettik. Korunan alanlarımızı çoğaltıyoruz. Orman varlığını artıran dünyadaki ender ülkelerden biriyiz.”
“Yeşil dönüşüm zorlukları ve fırsatları getiriyor”: Firmaların, yeşil dönüşümünün süratle gerçekleşebilmesi için iyi uygulama örneklerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan İSO Başkanı Bahçıvan, ‘yeşil dönüşüm’ün küresel bir zorunluluk olarak karşımıza çıktığını söyledi: “Yeşil dönüşümü başarabilmek için ekonomilerimizi dönüştürüyor olmak hiç şüphesiz zorluklarla birlikte fırsatları da beraberinde getiriyor. Herkes için adil bir geçişin sağlanması elzem. Dünyanın iklim değişikliği ile mücadelesinde ‘sürdürülebilir yatırımların’ aciliyetini daha güçlü hissediyoruz.” Bahçıvan, İklim Değişikliği Başkanlığı’nın ‘İklim Kanunu’nu çalıştığını ve Meclis’ten geçmesiyle yürürlüğe girmesini beklediklerini, Ulusal Emisyon Ticaret Sistemimizin çerçevesinin de bu kanunla belirlendiğini aktardı: “Ulusal Emisyon Ticaret Sistemimizin iki yıllık pilot döneminin ardından Ekim 2026’da hayata geçmesi hedefleniyor. Sistem hayata geçtiğinde Avrupa Birliği’nde (AB) olduğu gibi önemli bir gelir de söz konusu olacak. Eğer biz özel sektörü AB’de olduğu gibi desteklersek, söz konusu yatırımlarla sağlanacak yeşil dönüşümün, enerji ithalatı, fosil yakıt kaynaklı hava kirliliği, tarımda hasat kaybındaki azalışlar kanalıyla milli gelirin yıllık ortalama %7.8’ine kadar ulaşabilecek ekonomik ve çevresel faydasından yararlanabiliriz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.