KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

İş dünyası için dönüşüm zamanı başladı

HABER

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından ‘Dönüşüm Zamanı!’ ana temasıyla düzenlenen 23. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi, kamu, iş dünyası ve uluslararası alandan isimleri bir araya getirdi.

Konuşmacılar, iş dünyasının pandemi sürecinin etkilerini azaltmak ve gelecek döneme odaklanmak için yeni nesil üretim, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüme yönelik çalışmalara hız vermesi gerektiğine vurgu yaptı.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, ekonomik kalkınma için yeni bir kaldıraç arayışı yaşanan bir dönemden geçildiğini söyledi. Turan, “Demokrasinin kurumsal ve zihniyet olarak güçlenmesi aynı zamanda yatırım, üretim, istihdam, ihracat, doğrudan yabancı sermaye ile toplumsal refah artışı anlamına da geliyor. Son 300 yıldır dünya ekonomisinden aldığımız yüzde 0,7 ila 1,03 arasındaki payı artırmak, toplam faktör verimliliğine odaklanmak, katma değeri yüksek bir ekonomiye geçmek için ‘Orta Gelir, Orta Demokrasi ve Orta Eğitim’ tuzaklarından kurtulmalıyız” dedi.

“Para politikasında sürdürülebilir politikalara ihtiyacımız var”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, “Ülkemizin her yıl 200 milyar dolara yakın, oldukça yüklü döviz ihtiyacı mevcut. Ekonomimize olan döviz akışını risk primini düşürerek kolaylaştırmamız gerekiyor. Bunun için de para politikasında sürdürülebilir politikalara ihtiyacımız var. Önemli olan ülke risk primini düşürmektir”

KOBİ’ler için eşit şartlar sağlayacak bir iş yapma ortamı garanti edilmeli
TÜRKONFED’in de üyesi olduğu Avrupa KOBİ Birliği’nin (SMEunited) Başkanı Alban Maggiar, “Bu salgından sonra dijital ve yeşil geçişle mücadele etmek için KOBİ’lerin yatırım kapasitesi yeniden inşa edilmelidir. KOBİ’lerin gelişmesi için doğru ortamı oluşturmaya olanak tanıyan bir yasal çerçeve ve kolaylaştırıcı bir iş yapma ortamı gerekiyor”.

“Hızlı ve esnek yapıları KOBİ’lere avantaj sağlıyor”
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut şöyle konuştu: “Özellikle KOBİ’ler, kaynakları limitli olduğu için bu süreçten daha fazla etkilendi. Ancak artık değişim treni istasyondan çıktı ve hedefe ulaşmak için güçlü bir motora ihtiyacımız var. KOBİ’ler her ne kadar hassas bir yapıya sahip olsalar da hızlı ve esnek yapıları sayesinde inovatif çözümler oluşturabilir, sürdürülebilir ekonomi hedefi doğrultusunda adım atabilirler”.

İş dünyasının liderleri ‘Yeni Nesil Üretim’i konuştu
Zirvenin ‘Yeni Nesil Üretim’ temalı ilk paneli, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde düzenlendi.
KOTON Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, 2025 yılı itibarıyla AB ülkelerinde zorunlu olacak tekstil atığının ayrıştırılmasına yönelik çalışmalara ülkemizde de bir an önce başlanması gerektiğini kaydetti.
FİBA Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin ise, “Ülkemizde inanılmaz bir rüzgar koridoru ve güneş ışınımı var. Bu potansiyeli hukuki bir altyapıyla birlikte değerlendirdiğimiz takdirde Türk müteşebbisler yenilenebilir enerji alanında çok daha büyük bir kapasite ortaya koymaya başlayacak” açıklamasını yaptı.
SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, tarıma dayalı sanayide kaynakların sürdürülebilirliği için döngüsel modellerin uygulanması gerektiğini söyledi.
Zirvenin ikinci bölümünde, ikiz dönüşüm olarak adlandırılan “Yeşil Dönüşüm” ve “Dijital Dönüşüm” temalarının ele alındığı birer panel düzenlendi.

“Avrupa Yeşil Mutabakatı tercih değil zorunluluk”
Panelde, TÜRKONFED tarafından hazırlanan “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve KOBİ’ler” raporu da kamuoyuyla paylaşıldı. Raporun yazarı Doç. Dr. Nazlı Karamollaoğlu, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanmasının hedeflendiğini söyledi. Karamollaoğlu, “AB’nin bu hedefi tek başına sağlaması mümkün değil. Çünkü karbon kaçağı nedeniyle AB üretiminin iklim politikalarının daha esnek olduğu ülkelere kayması ve global ölçekte salınımların devam etmesi söz konusu. Bunu engellemek amacıyla iklim aksiyon planının içinde bir de karbon düzenlemesi mekanizmasının sunulması planlanıyor. Bunun ihracatçıları maliyet kanalıyla etkilemesi bekleniyor. Tabii buradan büyük şirketler ve ihracat yapan KOBİ’ler de etkilenecek” diye konuştu.
Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin, “Sürdürülebilirlik konusunda iddialı olan markalarımızın büyümedeki paylarının çok daha yüksek olduğunu çok net görüyoruz” dedi.

EBRD İklim Finansmanı ve Karbon Piyasaları Başkanı Jan-Willem van de Ven, dünyada yaşanan değişimin pazarlara ve finansmana ulaşmada hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekti.
Sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda, özel sektörün katkısını güçlendirmek, iş birlikleri geliştirmek ve çözümler üretmek üzere TÜRKONFED, TÜSİAD ve UNDP Türkiye tarafından kurulan Hedefler için İş Dünyası Platformu’nun Başkanı Şükrü Ünlütürk Yeşil Mutabakat ile atılacak adımların bir tercih değil zorunluluk olduğunu söyledi.

“Dijitalleşmenin içinde her zaman insan unsuru da olacak”
23. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nin son panelinde ise tüm dünyayı uzun yıllardır etkisi altına alan ancak özellikle pandemi ile birlikte hız kazanan “Dijital Dönüşüm” ele alındı.
Teknolojinin bir amaç değil araç olduğunu söyleyen TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, “Asıl amaç gidilmek istenen yer, hedeflerimiz. Artık dünya bambaşka bir yöne gidiyor. Bunu yalnızca iş modelleri olarak da görmemek gerekir, mevcut kapitalist düzen de farklı bir noktaya gidiyor. Dolayısıyla artık KOBİ’lerin ucuz iş gücü ile ürün satmaya odaklanmak yerine farklı teknolojilere, Ar-Ge’ye inovasyona yatırım yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor. diye konuştu.

Armut Kurucu Ortağı Başak Taşpınar Değim, “Doğru ürün veya hizmetin doğru teknolojiye sunulduğu girişimler bugüne kadar hep başarılı oldu. Pandemi ise bu süreci daha da hızlandırdı. Dijitalleşme dünyamızı genişletiyor ve müthiş faydalar sağlıyor” dedi.
TÜRKONFED ve UNDP iş birliğiyle 2019 yılından beri yürüttükleri İşimi Yönetebiliyorum Projesi hakkında bilgi veren Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, “Pandemiye kadar 1.000’den fazla KOBİ’ye yüz yüze eğitim verdik. Pandemi ile birlikte de eğitimleri çevrim içi ortama taşıdık ve bugüne kadar 600’ün üzerinde KOBİ’ye ulaştık, onlara ticari destek paketi sunduk. Sürece adapte olan KOBİ’ler için dijitalleşme büyük bir fırsat” diye konuştu.
İstanbul Portföy Yönetimi Genel Müdürü Barış Hocaoğlu ise şöyle konuştu: “Özellikle dijitalleşmeyi çok iyi kullanan yeni girişimciler, eski sistemleri kullanan şirketlerin yerini almaya başladı. Yeni kurulan şirketler çok kısa içerisinde yüksek değerlemelere ulaşarak, dönüşüme ayak uyduramayan şirketleri sürecin dışına itti. Bundan sonraki hedefimiz de devlet desteği, özel sektör ve bizim gibi fon kaynaklarının desteği ile bu şirketleri büyütüp, dünya ligine taşımak olmalı”.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.