KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

İnovasyon ve sürdürülebilirlik için; “Akılcı ve proaktif adımlar şart”

HABER

6. Uluslararası Taş Kongresi’nde konuşan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Cahit Karakullukçu, ‘sürdürülebilir inşaat’ kavramının önemini vurgulayarak, doğal taş sektörünü işbirliğine çağırdı.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası ile TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubeleri, İZFAŞ, Ege Maden İhracatçıları Birliği, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (TİM Maden Sektör Kurulu) güçbirliği ve Denizli İhracatçılar Birliği  (DENİB) desteğiyle; İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 6. Uluslararası Taş Kongresi; 24-27 Ağustos 2021’de, İzmir’de düzenlendi.

Kongre’deki Dünya Taş Zirvesi Çalıştayı’nda Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Çin, Hindistan, İran, İtalya, Polonya, Rusya, Tunus ve Türkiye’den konuşmacılar yer aldı. Bilim insanlarının yanı sıra mimar, taş üreticisi, uygulamacı ve kullanıcıların da katıldığı Kongre’de, ‘Taş ve Mevzuat’, ‘Taş Koruma, Bakım ve Restorasyon’, ‘Mekanik Montaj Teknikleri ve Taş Tasarım Uygulamaları’, ‘Taş ve Jeoloji’, ‘Taş: Ocak Jeolojisi ve Üretimi’, ‘Taş, Jeolojik Miras ve Jeoturizm’, ‘Taş: Makine Sektörünün Potansiyeli ve Rekabet Gücü’, ‘Taş Üretim ve Kesme Teknolojileri’, ‘Taş Tarihi Yapılar, Antik Kentler, Koruma, Bakım ve Restorasyon’, ‘Yeraltı Taş İşletmeciliği Tarihi Bazda Urfa ve Carrara (İtalya) Örnekleri’, ‘Yapım Malzemesi Olarak Taşın Tasarımı ve Uygulaması’, ‘Mimarlık ve Doğaltaş Sektörü’, ‘Taş ve Tarihi Yapılar’ konuları uzmanlar tarafından ele alındı.

Kongre’nin 1. Günü’nde ‘Taş Değer Katar, Taşa Değer Katanlar, Taşı Değerli Kılanlar; Tasarımlar ve Üretimde-Uygulamada Yaşanan Sorunlar Paneli’nde konuşan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Cahit Karakullukçu, bu yıl 69. kuruluş yıldönümünü kutlayan Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) Türk inşaat sektörünün en eski sivil toplum örgütü ve meslek kuruluşlarından olduğunu belirterek, “TMB Üyesi 120 firma, yurtiçindeki inşaat işlerinin yüzde 70’ini, Türk müteahhitlerinin yurtdışındaki işlerinin ise yüzde 90’ından fazlasını gerçekleştirmiştir” dedi. Cahit Karakullukçu, doğrudan ve dolaylı katkılarıyla milli gelir içindeki payının yüzde 30’lara ulaşan Türk inşaat sektörünün yarattığı katmadeğerin yanı sıra yaklaşık 200 alt sektöre de talep oluşturduğunu, halihazırda 2 milyon dolayında işgücü bulunduğunu, bu özellikleriyle ‘ekonominin lokomotifi’ olduğunu, küresel pazarda da büyük projeleri hayata geçirdiğini anlattı. Karakullukçu, 129 ülkede üstlendikleri projelerin tutarının 450 milyar dolara yaklaşan Türk müteahhitlik firmalarının, dünyada referans olarak kabul edilen ABD merkezli ENR dergisince her yıl belirlenen ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ arasında, firma sayısıyla on yılı aşkın süredir Çin’in ardından 2. sırada yer aldığını kaydetti.

Müteahhitlik firmalarının yurtdışında üstlendikleri projelerde bugüne kadar Türk inşaat malzemelerinin kullanımına daima özen gösterdiğini vurgulayan Karakullukçu, TMB’nin temel amaçlarından birinin müteahhitlerin projelerinde yerli inşaat malzemesi kullanımını teşvik etmek olduğunu ifade etti. Salgın koşullarında küresel pazarda artık çok daha zorlaşan rekabet şartlarının oluştuğunu, ürün ve hizmet ihracatında değerlerin ve marka gücünün önem taşıyacağını, verimlilik, inovasyon ve sürdürülebilirlik konularında akılcı ve proaktif adımlara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Karakullukçu, şunları söyledi: “İçinden geçtiğimiz süreçte artan doğal malzeme tercihine bağlı olarak doğal taş sektörümüzün yurtdışında daha fazla öne çıkmasını bekliyoruz.”

‘İklim krizi’ meselesine de değinen Karakullukçu, “TMB olarak, gelecek kuşakların gereksinimlerini dikkate almayı, kaynakların verimli kullanılmasını, enerjinin korunmasını ve çevreye duyarlı yapı malzemesi seçimini içeren ‘sürdürülebilir inşaat’ kavramını önemsiyor ve benimsiyoruz. Doğal taş sektörümüzle bu alanda da işbirliği imkanlarını değerlendirmeye hazırız” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.