TİM Başkanı Gülle şu bilgileri verdi:
• En çok ihracat gerçekleştiren sektörlerde yüzde 53 artışla 3.3 milyar dolara ulaşan kimyevi maddeler ve mamulleri ilk sırada, yüzde 11.5 artışla 2.7 milyar dolara ulaşan otomotiv endüstrisi ikinci, yüzde 25.6 artışla 2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren hazırgiyim sektörü ise üçüncü sırada yer aldı.
• Nisan’da 61 il ihracatını artırırken, 16 il tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il; 9.4 milyar dolarla İstanbul, 1.9 milyar dolarla Kocaeli, 1.4 milyar dolarla İzmir oldu.
• Türk bayrağını 214 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başaran ihracatçılarımız, 155 ülkeye ihracatını artırma başarısı gösterdi. 27 ülkeye ihracatta rekor kırılırken, ihracatçılarımızın Nisan’da en çok ihracat yaptığı ilk 3 ülke; 2 milyar dolarla Almanya, 1.8 milyar dolarla ABD ve 1.2 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu.
• İhracat birim fiyatında pozitif ivme devam ediyor. Birim ihracat değeri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 1.44 dolara yükseldi.
Aralarında Almanya, ABD, İsrail ve İspanya’nın da dahil olduğu tam 27 ülkeye ihracatta rekor kırdıklarını ve bu ay ilk kez bir ülkeye 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerini belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, “Yılın ilk çeyreğini son derece başarılı bir performansla kapatmış, çeyreklik ihracatımızı 60 milyar doların üzerine taşımayı başarmıştık. Son rakamların neticesinde, 250 milyar dolara giden yolda 15 milyar dolar artıdayız. Artık net bir şekilde görüyoruz ki, Türkiye ihracatta yaptığı bu atılımın meyvelerini toplamaya başlamıştır. Yıl sonu 250 milyar doları hedefine inşallah yılı tamamlamadan ulaşacağız” dedi.
Yılın ilk çeyreğinde cumhuriyet tarihinin en yüksek ilk çeyrek performansına ulaşan, Türkiye'nin ekonomi ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçısı, bir tarihi rekora daha imza attı. Ekonominin büyümesi ve dünya devleri arasında yer alması için çalışan, üreten, 61 İhracatçı Birliği, 27 sektör ile 100 bini aşkın ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla Nisan ayına ilişkin dış ticaret verilerini, Ankara'da, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu’nda düzenlediği toplantıyla açıkladı. İhracat ailesi tarihi bir performans göstererek geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 25 artışla, 23.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamlarla beraber, ihracatta aylık en yüksek ihracat rakamına ulaşılmış oldu. Ayrıca bu ay ilk kez bir ülkeye 2 milyar doların üzerinde ihracat yapıldı. Nisan ayında ulaşılan 23.4 milyar dolar ihracat ile yıl sonu 250 milyar dolarlık ihracat hedefine giden yolda çok önemli bir eşik geçilmiş oldu.
Küresel ekonomide son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiye'nin ihracatta 2021 yılındaki büyük başarısının ardından, 2022'nin ilk dört ayında da güçlü performansını devam ettirdiğini vurgulayan Muş, şunları söyledi: “Geride bıraktığımız Nisan’da ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24.6 artışla 23.4 milyar dolar olmuştur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. 2022 yılının ilk üç ayında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Böylelikle artış serimiz devam etmiştir. Öte yandan, 29 Nisan'da gerçekleştirdiğimiz 1 milyar 956 milyon dolarlık ihracatımız, Cumhuriyet tarihinde yalnızca bir günde yapılan en yüksek ihracat olması bakımından oldukça değerlidir.” Muş, Nisan’da dış ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 30.1 artışla 52.8 milyar dolara yükseldiğini aktardı. İthalatın ise geçen ay 2021'in aynı ayına göre yüzde 35 artışla 29.5 milyar dolara çıktığını bildiren Muş, şu bilgileri verdi: “Enerji kalemi, 7.7 milyar dolarlık pay ile ithalatımızda önemli bir yer tutmayı sürdürmektedir. Nitekim enerji hariç bakıldığında, ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 100'ün üzerine çıkmıştır. Bu noktada, Ocak-Nisan dönemi ithalat artışında petrol ve doğal gaz başta olmak üzere, emtia fiyatlarında küresel düzeyde yaşanan artışların etkinliğini sürdürdüğünü görmekteyiz. 2022 Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen 33.2 milyar dolarlık ithalat artışının 20.7 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatındaki artıştan, özellikle de doğal gaz ve ham petrol ithalatındaki yükselişten kaynaklanmıştır."
Bakan Muş, son dönemde Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da etkisiyle tüm dünyada enerji fiyatlarında artışlar yaşandığına işaret ederek Türkiye'yi de etkileyen bu durumun özellikle ithal fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığını söyledi. Söz konusu gelişmelerin yalnızca Türkiye'ye özgü olmadığını, Avrupa ülkelerini çok daha derinden etkilediğini belirten Muş, şu değerlendirmelerde bulundu: “Dünya Bankası verilerine göre 2022 Mart ayı itibarıyla Avrupa'da doğal gaz fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 591.9 oranında artmıştır. Devam etmekte olan savaş, bu bağlamda artan gerginlik ve Avrupa’nın Rusya’ya enerji bağımlılığını kalıcı biçimde azaltma çabalarına Rusya'nın verdiği karşılık, enerji emtialarında yüksek fiyatların kalıcılığı ve fiyat dalgalanması riskini gündemden düşürmemektedir. Dolayısıyla ithalatımızdaki artışın dünya enerji fiyatlarındaki aşırı artıştan kaynaklandığının bir kez daha altını çizmek istiyorum. Enerji fiyatlarındaki tüm bu olumsuzluklara rağmen, verileri değerlendirdiğimizde ülkemizin geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla oldukça güçlü bir ihracat performansı ortaya koyduğunu ifade edebiliriz."
Muş, 2022’nin devamında da güçlü performansın süreceğine ve ihracatta yeni rekorlara ulaşılacağına inancının tam olduğuna dikkati çekti: “Özellikle Pandemi dönemi de göstermiştir ki Türkiye güvenilir bir tedarikçidir. Güçlü üretim altyapısıyla önemli bir üretim üssüdür. 240.1 milyar dolara ulaşan son 12 aylık ihracatımızla, Cumhurbaşkanı’mızın ortaya koyduğu 2022 yıl sonu hedefi olan 250 milyar dolara emin adımlarla ilerliyoruz. Sizlerle el ele vererek ihracatımızı, istihdamımızı ve ekonomik büyümemizi daha da yukarılara çekeceğiz. Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz ve Türk ürünlerini ihraç ederek ülkeye döviz girişini, yatırımları ve istihdamı artırıp Türkiye ekonomisini daha da güçlendireceğiz."
Bakan Mehmet Muş, ihracatçılara ihtiyaç duydukları tüm alanlarda destek olmak için çalıştıklarını belirterek, "Yürürlüğe giren yeni desteklerin sağladığı ivmeyle 2022 yılında hizmet ihracatımızda 68 milyar dolar hedefini aşacağımızdan eminiz" dedi.
"Ekonomik göstergeler büyüme performansının sürdüğünü gösteriyor"
Muş, ihracattaki ivmenin sanayinin tamamına yansıdığını belirterek şunları kaydetti: "Sanayi üretim endeksinde Şubat’ta yıllık yüzde 13.3'lük bir artış yaşandığını görüyoruz. Reel kesim güven endeksimiz Nisan’da bir önceki aya göre 1.2 puan artarak 109.7 seviyesine çıktı. Söz konusu göstergeler, 2021'de yakaladığımız yüzde 11'lik rekor büyüme performansının devam ettiğini gösteriyor. Böyle bir ortamda ülkemizin üretimine hız kesmeden devam etmesi ve ihracatta yakaladığı ivme son derece anlamlıdır." Hükümetin, ihracatçılara ihtiyaç duydukları tüm alanlarda destek olmak için var gücüyle çalıştığını ifade eden Muş, ihracatla ilgili politikalar belirlenirken, hizmet ihracatını mal ihracatından ayrı düşünmenin mümkün olmadığını, 2002'de 14 milyar dolar olan hizmet ihracatının 2021'de 58 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. Muş, Bakanlık olarak hizmet ihracatçılarının da tüm taleplerine yönelik somut aksiyonlar aldıklarını ve destek paketleriyle ihracatçıların gücüne güç kattıklarını belirtti: "Yürürlüğe giren yeni desteklerin sağladığı ivmeyle 2022 yılında hizmet ihracatımızda 68 milyar dolar hedefini aşacağımızdan eminiz. İhracatçılarımız için ortaya koyduğumuz yeni destekler bu saydıklarımla sınırlı değildir. Bildiğiniz üzere İhracatı Geliştirme A.Ş. kapsamında ihracatçı KOBİ'lerimiz için tahsis edilen 22 milyar liralık kredi paketindeki kredi üst limiti 10 milyon liradan 15 milyon liraya yükseltilmiştir."
"İhracat ekonomik büyümemizin ana unsuru olacak"
Muş, destek programlarının yanı sıra ticari diplomasi faaliyetleri de yürüttüklerine işaret etti: "Avrupa hattında kara yolundaki transit geçişler konusunda elde ettiğimiz kazanımlarımızı her geçen gün artırmaktayız. Bu çerçevede, Bulgaristan, Macaristan ve Slovakya'dan sonra son olarak Romanya ile de belge sorunu çözülmüştür. İnanıyorum ki yakın gelecekte Avrupalı muhataplarımızla kara yolu transit geçişlerine ilişkin sorunlarımızı kalıcı olarak sona erdireceğiz." Ticareti çeşitlendirerek farklı pazarlarda Türkiye'nin ağırlığını artırmak için yeni stratejiler oluşturduklarını, Mart sonunda Özbekistan ile tercihli ticaret anlaşması imzaladıklarını anımsatan Muş, Körfez ülkeleri ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan ile ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi kapsamında temasları sürdürdüklerini anlattı: "Dur durak bilmeden dünyanın dört bir yanında ticari diplomasi faaliyetlerimizi sürdürüyor, ihracatçılarımızın yaşadıkları sorunları çözmek için çaba sarf ediyoruz."
Türkiye'nin girişimcisine, emekçisine, iş dünyasının dinamizmine, değişen ve zor koşullara uyum sağlama becerilerine güvendiklerini vurgulayan Muş, sözlerini şöyle tamamladı: "Dünyanın karşı karşıya olduğu bölgesel ve küresel sınamalar, güvenilir ülkelerle ticaret kavramının daha da yayılması sonucunu doğurmaktadır. Böylesi bir dönemde Türkiye, tüm dünyaya güvenilir bir üretim ve tedarik merkezi olduğunu ispatlayarak, devlet ve özel sektörün el ele vermesiyle milli çıkarlarımız doğrultusunda tüm gelişmelerin merkezinde yer alacaktır. Bizler de Ticaret Bakanlığı olarak bundan sonra da ülkemizi katma değerli ihracatta lider ülkeler arasına taşımak için bütün imkanlarımızla ve en güçlü şekilde yanınızda olmaya devam edeceğiz. Sizlerin gayretleriyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2022 yılında da ihracatın ekonomik büyümemizin ana unsuru olacağından eminim. Bu manada, sanayimizde son yıllarda gösterdiğimiz atılımı devam ettireceğimize, ihracatın ve yatırımların itici bir güç olduğu mevcut büyüme ortamını sürdürülebilir kılacağımıza inanıyorum."
Nisan’da ihracat, yüzde 25 artışla, 23.4 milyar dolar oldu
‘Nisan 2022 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması’ toplantısında ihracatta kırılan tarihi rekorları detaylarıyla birlikte kamuoyu ile paylaşan TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracat ailemiz tarihi bir performans göstererek, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 25 artışla, 23.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamla beraber, aylık en yüksek ihracat rakamımıza erişmeyi başardık. Böylece son 20 ayın 18’inde aylık rekor kaydedilmiş oldu. 12 aylık ihracatımız ise 240 milyar doları aştı. Yıl sonu 250 milyar doları hedefine inşallah yılı tamamlamadan ulaşacağız” dedi.
8 sektör rekoru kırdı
25 sektörün ihracatını artırdığını ve 21 sektörün ihracatında yüzde 10’dan fazla artış kaydedildiğini belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, en çok ihracat gerçekleştiren sektörleri şu şekilde sıraladı: “Bu ay 3.3 milyar dolar ile ihracatını rekor bir düzeye taşıyan kimya sektörümüz ilk sırada yer alırken, 2.7 milyar dolara ulaşan otomotiv sektörümüz ikinci ve 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirilen hazırgiyim sektörümüz ise üçüncü oldu. Bu sektörlerimizin yanı sıra, sektörel anlamda en dikkat çekici artışlar, demir ve demir Dışı metaller ile çelik sektörlerimizde yaşandı. Tam 8 sektörümüz nisan ayında ihracat rekoru kırdı. Farklı sektörlerde aynı anda kaydedilen bu başarılar Türkiye’nin topyekün bir üretim ve ihracat hamlesi içinde olduğunun ispatıdır”.
Nisan’da 61 il ihracatını artırırken 16 il tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi
Nisan ayında 61 ilin ihracatını artırma başarısı gösterdiğini belirten İsmail Gülle, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ili sırasıyla yüzde 30 artış ile 9.4 milyar dolarla İstanbul, %48 artış ile 1.9 milyar dolarla Kocaeli ve %41 artış ile 1.4 milyar dolarla İzmir diye sıraladı. Gülle, ihracat artışıyla dikkat çeken diğer illerin ise ihracatını 200 milyon dolar artıran Ankara ile 94 milyon dolar artıran Denizli olduğunu aktardı. Gülle, 16 ilin tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğini belirtti: “Yeni yatırımlar devreye girdikçe Anadolu’da ihracatımız süratle artmaya devam ediyor. Nisan ayında, Yozgat’ın ihracatını 4 katına, Nevşehir’in ihracatını 2.5 katına çıkardığını özellikle vurgulamak istiyorum.”
“Bu ay ilk kez bir ülkeye 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik”
İhracat ailesinin Türk bayrağını 214 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardığını ve 155 ülkeye ihracatını artırma başarısını gösterdiğini söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, şöyle devam etti: “İhracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke; yüzde 21 artış ile 2 milyar dolarla Almanya, yüzde 50 artış ile 1.8 milyar dolarla ABD ve yüzde 12.4 artış ile 1.2 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. Aralarında Almanya, ABD, İsrail ve İspanya’nın da dahil olduğu tam 27 ülkeye ihracatta rekor kırdık. İsrail ve İspanya’da geçen ay yoğun bir katılımla ticaret heyetleri gerçekleştirmiştik. Akabinde gelen bu başarı bizler için sevinç kaynağı oldu. İspanya’ya ihracatımız 270 milyon dolar, İsrail’e ihracatımız 190 milyon dolar artış kaydetti. Bu ay ilk kez bir ülkeye 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik.”
Avrupa Birliğine ihracat yüzde 29 artışla, 10 milyar dolara ulaştı
Ülke gruplarına göre ihracata bakıldığında ise, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne olan ihracatının yüzde 29 artışla, 10 milyar dolara ulaştığını kaydeden İsmail Gülle, “AB’nin ihracatımızdaki payı ise, yüzde 42 oldu. AB haricindeki diğer Avrupa ülkelerini de dahil ettiğimizde, Avrupa kıtasının nisan ayı ihracatımızdaki payı yüzde 55 oldu. Diğer ülke gruplarında ise, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3.9 milyar dolar, Afrika kıtasına 2.9 milyar dolar, Kuzey Amerika’ya 2 milyar dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Sahra altı Afrika’ya ihracatımız ise yüzde 68’in üzerinde artış kaydederek ilk defa bir ay içerisinde 1 milyar doları aştı” diye konuştu.
İhracat değerinde yüzde 20’lik artış
İsmail Gülle, ihracat birim fiyatında pozitif ivmenin devam ettiğini aktardı: “Birim ihracat değerimiz geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 1,44 dolara yükseldi. Miktar bazında ihracatımız ise, yüzde 4 artarak 16.2 milyon ton olarak gerçekleşti.”
2.080 firma bu ay ilk kez ihracat gerçekleştirdi
İsmail Gülle, firmaların ihracata duydukları yoğun ilginin 2022 yılında da ihracatçı firma sayısına yansımaya devam ettiğini ifade etti: “2.080 firmamız, bu ay ilk kez ihracat yaparak ihracat ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, Nisan ayında 123.4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ay ihracat yapan firma sayımız ise 48.938 oldu.”
“Rakamlara enerji hariç bakıldığında bu ay dış ticaret fazlası vermeyi başardık"
Türk Lirası ile gerçekleştirilen ihracattaki yükselişin devam ettiğini vurgulayan TİM Başkanı İsmail Gülle, “Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 162 ülkeye toplam 8.7 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Nisan ayında Türk Lirası ile ihracat yüzde 55 arttı. Bir diğer müjde ise ihracat ailemizin en önem verdiği başlıklardan olan ‘Dış Ticaret Dengesi’nden geldi. Rakamlara enerji hariç bakıldığında bu ay dış ticaret fazlası vermeyi başardık. Enerji hariç ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 101’e yükseldi. Artık net bir şekilde görüyoruz ki, Türkiye ihracatta yaptığı bu atılımın meyvelerini toplamaya başlamıştır. Enerji dahil doğrudan ‘Dış Ticaret Fazlası’ vereceğimiz günler ise Allah’ın izniyle yakındır. Bunu başarmak için kenetlenmiş, 100 bin kişilik kocaman bir ihracat ailesi var” dedi.
TİM Başkanı İsmail Gülle’den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a Teşekkür
Hükümetin bayram öncesinde ticaret diplomasisinin sahadaki neferleri olan ihracatçılara çok önemli müjdeler verdiğini söyleyen İsmail Gülle konuşmasını şöyle devam etti: “Son müjdeler neticesinde, bayramdan önce TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile, fuar alanlarındaki ilan ve reklamlar vergiden muaf olacak, İhracatımızın merkez üssü Dış Ticaret Kompleksi’nde ihracatçılar tarafından kullanılan bölümler TİM’e devrolunacak. Ayrıca iflas eden, ticareti terk eden ve son 5 yılda ihracat yapmayan üyelerin borçları, genel kurullarda alınacak kararla terkin edilebilecek. Diğer yandan ihracatımızın yükseliş ivmesine ivme katacak, yeni yatırımlarla daha yüksek ihracat rakamlarına vesile olacak yeni destek paketi de açıklandı. Sayın Cumhurbaşkanımız ihracatçılara 150 milyar TL'lik kredi desteği müjdesi verdi. Ayrıca KOBİ'ler için de 250 milyon lira ve KOBİ dışı firmalar için 1.5 milyar lira limit öngörülmesi de son derece önemli. İhracat ailemiz bu destekle çok daha büyük hedeflere yürüyecek. Sizlerin huzurunda, ihracat ailemize vermiş oldukları büyük desteklerden ötürü Sayın Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Ne mutlu ki, ihracatçımızın derdiyle dertlenen bir hükümetimiz, ihracatçıları yol arkadaşı olarak addeden bir Cumhurbaşkanımız var”
“Nisan ayında ulaştığımız 23.4 milyar dolarlık ihracat, yıl sonu 250 milyar dolar ihracat hedefimize giden yolda çok önemli bir adım oldu”
Genel ihracat rakamlarında, yılın ilk çeyreğini son derece başarılı bir performansla kapatmış, çeyreklik ihracatı 60 milyar doların üzerine taşımayı başarmış olduklarını kaydeden İsmail Gülle, bu başarının ivmelenerek devam edeceğini önceki aylar da ifade etmiş olduklarını söyledi: “Nisan ayında ulaştığımız 23.4 milyar dolarlık ihracat yıl sonu 250 milyar dolar ihracat hedefimize giden yolda çok önemli bir adım oldu. Bu başarıların küresel ölçekte ciddi belirsizliklerin olduğu bir dönemde kaydedildiğini özellikle vurgulamak istiyorum. Bu süreçte ihracatçılarımız devletimizin her kademesiyle koordinasyon halinde çalışabiliyor.”
TİM Export Talks ile ihracatçılar T.C. Büyükelçileri tarafından bilgilendiriliyor
İsmail Gülle, geçen hafta gerçekleştirdikleri TİM Export Talks programıyla ihracatçıları sanal görüşmeyle Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile bir araya getirdiklerini belirtti: “İhracatçılarımız doğrudan Büyükelçimizden bilgi alma olanağı elde ettiler. Kriz dönemlerinde hükümetimiz ve devletimizle ortak çalışmak sorunların daha etkili bir şekilde çözümüne vesile oluyor. Belirsizlik ticaretin önündeki en büyük engeldir. Ancak ihracatçılarımız bu belirsizlik ortamında bile yeni rekorlara ulaşmayı başarıyor, üretim ve ihracatta kesintiye asla müsaade etmiyorlar. Nitekim bu durum istatistiklerde de kendini gösteriyor. İmalat sanayinin ekonomiye dair beklentilerini gösteren Reel Kesim Güven endeksi bir önceki aya göre 1.2 puan artarak 109.7 oldu. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı ise önceki aya göre 0.5 puan artarak 77.8’e ulaştı. Sanayi üretim endeksinde son gelişmelerle yıllık bazda yüzde 13.3 seviyesine artış kaydedildi. Türkiye, son derece güçlü bir üretim performansı gösteriyor. Bu tablodan oldukça memnun olmak üzere hem üretim hem de ihracat tarafını çok daha ilerilere taşımak gerektiğini biliyoruz ve gelecek planlamalarımızı bu doğrultuda hazırlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki ülkemizi daha müreffeh yarınlara taşıyacak olan, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak olan üretimdir, mal ve hizmet ihracatıdır.”
“Ticaretin önündeki engelleri kaldıran bölgesel yakınlaşmaları son derece önemli buluyoruz“
Küresel ölçekte ardı arkası kesilmeyen krizlerin ve Türkiye’nin kesintisiz, dinamik üretim yapısının ‘Güvenilir Tedarikçi Liman’ olma özelliklerini pekiştirdiğini aktaran İsmail Gülle, “Pandemi aşamasıyla başlayan, savaş sebebiyle devam eden küresel tedarik zincirindeki dönüşüm ve yükselen yakından tedarik eğilimi Türkiye’nin jeopolitik konum avantajını daha etkin kullanacağımız bir dönemin habercisidir. Son dönemde ikili ilişkilerdeki yakınlaşmanın ardından ihracat ailesi olarak, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail’le çok önemli temaslarda bulunduk. Bu ülkelerde bize gösterilen teveccüh ve Türk mallarına olan ilgi son derece yüksek. Sayın Cumhurbaşkanımızın açtığı kapılardan girmek ihracatçılarımızın işidir. İnşallah yakın bir dönemde, benzeri sorunlar yaşadığımız diğer ülkelerde de ciddi bir ihracat atılımı başlatacağız. Ticaretin önündeki engelleri kaldıran bölgesel yakınlaşmaları son derece önemli buluyoruz. Bu yakınlaşmaları tesis eden, ihracatçılarımızın önünü açan başta Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm hükümetimize ihracat ailesi olarak şükranlarımızı sunuyoruz” açıklamasını yaptı.
“250 milyar dolara giden yolda 15 milyar dolar artıdayız”
İsmail Gülle, 2022 yılında belirledikleri hedef olan 250 milyar dolara ulaşmak için ihracatı geçen yıla göre her ay 2.1 milyar dolar artırmalarının gerektiğinin altını çizdi: “Biz bu ay, ihracatımızı bu rakamın neredeyse iki katı kadar artırdık. Son rakamların neticesinde, 250 milyar dolara giden yolda 15 milyar dolar artıdayız. Mevcut ivmenin yükselişle devam ediyor olması, son derece önemli. Tüm hedeflerimize büyük bir azim ve inançla yürüyoruz. İhracat artışından kaynaklanan yüksek bir refah seviyesi hedefliyoruz. Çünkü ihracatla yükselen Türkiye, ihracatla yükselen 84 milyon demek.”
İhracatçıdan ekonomiye tam destek, rekor üzerine rekor; “250 milyar dolara giden yolda 15 milyar dolar artıdayız”
İhracatçıdan ekonomiye tam destek, rekor üzerine rekor; “250 milyar dolara giden yolda 15 milyar dolar artıdayız”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatın Nisan’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.6 artışla 23.4 milyar dolara ulaştığını belirterek "Bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır" dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ihracatta tarihi rekorları detaylarıyla açıkladı: “Nisan’da ihracat, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 25 artışla, 23.4 milyar dolar oldu. Bu rakamla beraber, cumhuriyet tarihinin aylık bazında en yüksek ihracat rakamına ulaşılarak son 20 ayın 18’inde aylık rekor kırılmış oldu. Nisan’da 25 sektör ihracatını artırırken, 8 sektörde ihracat rekoru kırıldı. 2.080 firma, bu ay ilk kez ihracat gerçekleştirdi” diye konuştu. En çok ihracat gerçekleştiren sektörler; kimyevi maddeler ve mamuller lider, ikinci otomotiv endüstrisi, üçüncü hazırgiyim sektörü oldu. Nisan’da 61 il ihracatını artırdı, ihracat birim fiyatı yükseliyor.