Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Bakanlığın Konferans Salonu’nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile düzenlediği basın toplantısında Eylül ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.
Bakan Muş, ihracat rakamlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “İhracatımız, geçtiğimiz yılın Eylül ayına göre yüzde 30’luk artışla 20.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Yani Cumhuriyet tarihimizde ilk kez aylık bazda 20 milyar dolar eşiğini aşmış bulunmaktayız. Ayrıca son 12 aylık ihracat değerimiz 212.2 milyar dolarla yeni bir Cumhuriyet rekoru kırmayı başarmıştır. Bu değerle yıl sonu Orta Vadeli Program (OVP) hedefimiz olan 211 milyar doların da üzerine çıkmış oluyoruz.”
Muş, Ocak-Eylül döneminde ise ihracatın geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 36 artarak 161 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Bir diğer önemli gösterge olan ihracatın ithalatı karşılama oranının, Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre 7.5 puan artışla yüzde 83.3’e yükseldiğine dikkati çeken Muş, bir zamanlar bu oranın yüzde 50’li seviyelerde olduğunu belirtti.
212.2 milyar dolarla yıllık hedefi de aştık: TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracatçılarımız sayesinde, küresel krizlerde, üretimini aksatmamayı, siparişleri yetiştirmeyi başaran tek ülke olarak öne çıktık. Dünya bunun farkında. Fuarlarımızda görüyoruz ki, yabancılar sırada bekliyor. Şu an tam kapasite çalışmamız, gelen taleplere yetişemememiz daha başlangıç... Son 12 ayda 212.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek yıllık ihracat hedefimiz olan 211 milyar doları aşmayı başardık. Böylelikle Orta Vadeli Program hedefini şimdiden yakalamış olduk. Son 13 ayın 11’inde ihracat rekorları kırdık. İnşallah 2026’da, 5 sene gibi kısa bir sürede 300 milyar dolara ulaşacağız” diye konuştu.
“İhracat Geliştirme Fonu, ihracatçılarımızın gücüne güç katacak”: Gülle, ‘İhracat Geliştirme Fonu’nun ihracat için oldukça önem arz ettiğini kaydetti: “Sadece ihracatçılarımızın erişimine açık olarak oluşturulacak bu önemli fon, ihracat süreçlerini kolaylaştıracak; teminat mektubunu ortadan kaldırarak maliyet avantajı ve kredi genişlemesi sağlayacak. Eximbank’ın sermayesinin ve kaynaklarının artırılacak olması ise ihracatçımızın kredi hacmini artıracak, krediye erişimini kolaylaştıracak, ihracat desteklerini ve finansmanını ihtiyaçlara uygun bir zemine kavuşturacaktır.”
“Müjdeler, ihracatımızın önemli kilometre taşları olacak”: Gülle, Asya, Avrupa ve Afrika’nın buluşma noktası olan İstanbul’u, küresel bir fuarcılık merkezine dönüştürecek projenin süratle Türkiye’ye kazandırılacağını ifade etti.
Çelik sektörü 2.6 milyar dolarla zirvede: Birim ihracat değerini en çok artıran sektörlerin yüzde 102 artışla gemi ve yat, yüzde 71 artışla çelik ve yüzde 27 artışla kimyevi maddeler olduğuna dikkat çeken Gülle, “Tam 23 sektörümüz ihracatını artırdı. Ayrıca çelik, hazırgiyim, tekstil, makine, hububat, mobilya, madencilik ve meyve-sebze mamulleri sektörlerimizin dahil olduğu toplam 8 sektörümüz tarihlerinin en yüksek aylık ihracat rakamına erişti. Bu ay 2.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren çelik sektörümüz ilk sırada yer alırken, 2.5 milyar dolara yaklaşan otomotiv sektörümüz ikinci, 2.3 milyar dolara ulaşan kimyevi maddeler sektörümüz üçüncü oldu” açıklamasını yaptı.
Eylül’de 66 il ihracatını artırdı. 16 il; İstanbul, Kocaeli, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Adana, Samsun, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Eskişehir, Zonguldak, Karabük, Balıkesir, Uşak, Aksaray ve Edirne tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi.
İhracat Eylül’de yüzde 30 arttı; Cumhuriyet tarihinde ilk kez aylık bazda 20 milyar dolar eşiği aşıldı
İhracat Eylül’de yüzde 30 arttı; Cumhuriyet tarihinde ilk kez aylık bazda 20 milyar dolar eşiği aşıldı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatın Eylül’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30’luk artışla 20.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Muş, “Cumhuriyet tarihimizde ilk kez aylık bazda 20 milyar dolar eşiğini aşmış bulunmaktayız” dedi.