KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

İFM; Türkiye’ye ve Türk ekonomisine büyük katmadeğer sağlayacak

HABER

İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) Bankalar Etabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İFM yerli ve yabancı finans kuruluşlarının bölgede faaliyet göstermeye başlamasıyla ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. 3 kıtanın buluşma noktası olan İstanbul’da yeni bir finansal ekosistem oluşturacaktır. İFM uluslararası sermaye akışını kolaylaştırarak yatırım çekme potansiyelimizi de artıracaktır” dedi.

Son teknolojiyle donatılmış ofisleri, sahip olduğu imkânlar ve bünyesinde yer alacak dev finans kuruluşları ile adını dünyanın önde gelen finans merkezleri arasına yazdıracak olan İstanbul Finans Merkezi’nin bankalar etabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla hizmete açıldı.
Türkiye’nin en önemli finans projesi olan İstanbul Finans Merkezi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yan sıra Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Salim Arda Ermut, İstanbul Finans Merkezi A.Ş. Genel Müdürü Ahmet İhsan Erdem, finans merkezinde bulunan kamu bankalarının genel müdürleri, yöneticileri, yüklenici firmaların temsilcileri, çok sayıda bürokrat ve davetli katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İFM yerli ve yabancı finans kuruluşlarının bölgede faaliyet göstermeye başlamasıyla ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. 3 kıtanın buluşma noktası olan İstanbul’da yeni bir finansal ekosistem oluşturacaktır. Kurumlarımızın bir araya gelmesi ekosistemin oluşmasının ilk adımıdır. İFM uluslararası sermaye akışını kolaylaştırarak yatırım çekme potansiyelimizi de artıracaktır’’ dedi.
İFM’nin ekonominin geleceğini şekillendireceğini söyleyen Bakan Nebati, “2036 itibarıyla, İFM’nin ülkemizin toplam finansal hizmet ihracatını yaklaşık 3 kat arttıracağını ve 15 yıl içerisinde Gayri Safı Yurt İçi Hasıla’ya yapacağı toplam katkının da yaklaşık 130 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. İFM, finansal kuruluşlar için eşsiz özelliklere sahip bir yerleşke olmanın yanı sıra küresel bir sektörel etkileşim ve inovasyon merkezi olarak da finansal piyasalarımızın gelişmesini ve derinleşmesini hızlandıracaktır” açıklamasını yaptı.
İFM’nin Türkiye’de finansın kalbi olacağını ifade eden Bakan Kurum, “Özel tasarımcılarımızla çalışılmış ve geleneklerimizle bezenmiş finansımızın da kalbi atacaktır. 3 milyon 380 bin m2 inşaat alanına sahip yatırım değeri olarak 65 milyar lirayı bulan İFM ülkemizi dünyayla yarışır hale getirecek. Londra ve New York gibi finans merkezleriyle rekabet edebilir konuma taşıyacak” diye konuştu.
İstanbul Finans Merkezi, 1.3 milyon m2 ofis alanı, 100 bin m2’lik alışveriş merkezi, 2.100 kişilik kongre merkezi, 5 yıldızlı oteli ve akıllı şehir modeli ile yurt içi ve yurt dışından birçok misafiri ağırlayacak.

Yurt içi ve yurt dışından banka ve finans kuruluşları da yer alacak
Türkiye Varlık Fonu sahipliğinde ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen projede Bankaları Etabı’nın açılmasıyla birlikte yurt içinden ve yurt dışından yine önemli banka ve finans kuruluşlarının da İstanbul Finans Merkezi’nde yer alması bekleniyor. Türkiye’ye büyük katmadeğer sağlayacak dev finans projesinin Bankalar Etabı’nda Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın ilgili birimleri İstanbul Finans Merkezi’ndeki faaliyetlerine hız verecek. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.