KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

“Hedefimiz; tek haneli enflasyon”

HABER

Koç Üniversitesi ve TÜSİAD ortaklığı ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından düzenlenen ‘Enflasyon Görünümü ve Tahmin Modelleri’ konferansının açılışında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ekonomi ve Finans Yuvarlak Masası Başkanı Murat Özyeğin, “Hedefimizin tek haneli enflasyon olduğunu unutmamalıyız” dedi.

TÜSİAD ve Koç Üniversitesi ortaklığıyla oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından gerçekleştirilen ‘Enflasyon Görünümü ve Tahmin Modelleri’ başlıklı konferansın açılış konuşmasını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ekonomi ve Finans Yuvarlak Masası Başkanı Murat Özyeğin yaptı. Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Aran konferansa ana tema konuşmacısı olarak katılarak ‘Enflasyon Patikasının Bankacılık Sistemi ve Reel Ekonomiye Etkileri’ başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Konferans kapsamında düzenlenen ‘Enflasyon Tahmin Modelleri’ başlıklı panele Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cem Çakmaklı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ege Yazgan katıldı.
Murat Özyeğin, ekonomi politikalarımızın son 10 yılında öngörülebilirliğin azaldığı ve oynaklığın yüksek olduğu bir dönemden geçtiğimizi belirterek, Covid krizi dışarıda bırakılırsa, global görünümün destekleyici etkisini ülke olarak çok da fırsata dönüştüremediğimizi söyledi. “İhracat ve yatırım kalemlerindeki önemli ivme kaybı bizi aşırı tüketimle büyüyen bir ekonomi haline getirdi. İhracatın yetersizliği, ithalatın hızlı artışı ve zayıf yatırımların, büyümenin dengeli ve sürdürülebilir olmasına engel oluyor. Bu durum, Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda ihracat ve yatırımı destekleyen bir yöne evrilmesi gerekiyor. Bunu elde edebilmek içinse sadece finansman koşullarında öngörülebilirliği sağlamamız yetmiyor; öncelikle enflasyonu düşürmemiz ve hepsinden önemlisi kurumlarımızı güçlendirmemiz, politika yapma kapasitemizi artırmamız ve ekonomimizin yeniden üretkenliğinin arttığı bir döneme girmemiz gerekiyor.” Özyeğin, yeni ekonomi yönetimiyle birlikte, para politikasında geleneksel politikalara dönüşün ve sadeleşmenin verdiği ivmeyle seçimlerin öncesinde neredeyse 900 baz puan civarına ulaşan Ülke Risk Primi’nin (CDS) bugün geldiğimiz noktada 350 baz puana kadar gerilemiş olmasının, ekonomimize dair algının önemli ölçüde düzelmeye başladığına işaret ettiğini ifade etti.
“Akran ülkelerden pozitif ayrışmalıyız”: Merkez Bankası’nın bozulan enflasyon dinamiklerine karşı para politikasında sıkılaşma yönünde adımlarını doğru bulan Özyeğin, ekonomi yönetiminin para politikasındaki duruşun 2024’te de sıkılaştırıcı yönde olacağını değerlendirdiklerini paylaştı: “Enflasyonla mücadelede güçlü bir mutabakat oluşmasını ve sürecin desteklenmesini önemsiyoruz. Özellikle reel kesim olarak bu sürece hazır olmalı ve bu mücadelede sabırlı davranmalıyız. Tekrar tekrar altını çizmeliyim ki, bugün bu sürece kararlılıkla devam etmediğimiz takdirde, önümüzdeki yıllar çok daha ağır bir enflasyon yükünü taşımak zorunda kalacağız. Bugün geldiğimiz noktanın temelinde de bu mücadele sürecini hep ertelemiş olmamız yatıyor maalesef. TCMB’nin dezenflasyon süreci için işaret ettiği 2024’ün ikinci yarısı ve sonrası için tüm paydaşlar olarak kararlı olmalı, hedefimizin tek haneli enflasyon olduğunu unutmamalıyız. Ekonomik büyümemizin sağlıklı ve sürdürebilir bir patikaya oturması ve potansiyelimizi yakalamak için içeride atılan adımların ötesinde küresel gelişmeleri de yakından takip etmeliyiz. Problemlerimizi hızla çözerek akran ülkelerden pozitif ayrışmalıyız. Ülkemizin ekonomik büyümesi dış kaynaklara dayanmaktadır ve bu modelin değiştirilmesi zaman alacaktır. Öngörülebilir ekonomi politikalar inşa eden ve bu politikaları güvence altına alan bir yaklaşımla hızla dış sermayeyi yeniden ülkemize çekmemiz gerekiyor.”
Yalnızca doğru iktisadi politikaları uygulamanın yarışta kalmak için yeterli olmadığını vurgulayan Özyeğin, güçlü kurumlar ve bu kurumların politika yapma kapasitesinin bu süreçte son derece kritik olduğuna işaret etti: “Hukukun üstünlüğü ve yargının adil çalışması hem büyüme hem de yatırım sermayesi için hızla iyileştirilmesi gereken unsurlar.”

TÜSİAD Avrupa İş Dünyası Zirvesi’ne katıldı
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Ebru Dicle ve TÜSİAD-TİSK AB Temsilcisi ve BusinessEurope Daimi Delegesi A. Dilek Aydın, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope Başkanlar Konseyi toplantısına katıldı. 2024’ün ilk yarısında AB Dönem Başkanlığını üstlenecek Belçika İş Dünyası Federasyonu FEB’in evsahipliğindeki toplantıda Avrupa iş dünyası temsilcileri AB Komisyonu Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Dombrovskis, AB Adalet Divanı Başkanı Lenaerts, Belçika Kralı Philippe, Belçika Başbakan Yardımcısı Van Tigchelt, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Geoană ve Europol İcra Direktörü De Bolle ile istişareler gerçekleştirdi.
Avrupa iş dünyası temsilcileri jeopolitik gelişmeler ve küresel rekabet ortamında Avrupa ekonomisinin direnç ve rekabetçiliğinin güçlendirilmesi, yatırım ortamı, ticaret gündemi, enerji geçişi, yeşil ve dijital dönüşüm konularını ele aldı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin, “Avrupa’nın ekonomik direnç ve güvenliğini güçlendirmek, iklim ve net-sıfır sanayi hedeflerini hayata geçirirken rekabetçiliğimizi pekiştirmek için hızlı ve kararlı adımlar atmamız gerekiyor. AB-Türkiye ilişkileri bu çerçevede değerlendirilmeli. AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakereleri hızla başlatılmalı. Güncelleme dijital, yeşil ve sosyal politikalarda sürdürülebilir kalkınma hedeflerini de kapsamalı. Avrupa entegrasyonu ve katılım çerçevesi ruhu içinde ileriye dönük bir sürecin yeniden etkinleştirilmesi, bizi ortak hedeflerimize daha da yaklaştıracaktır. Entegrasyon işbirliğini derinleştirmek üzere ulaşılabilir ortak hedefler ve zaman çizelgesi içeren somut bir yol haritasının bu vizyonla kısa zamanda sunulması ve eyleme geçilmesi öncelikli beklentimiz.”

Üretimde veri ve dijital ikiz
TÜSİAD Yeni Nesil Sanayi Çalışma Grubu bünyesinde düzenlenen TÜSİAD Sanayide Paylaşım Günleri’nin üçüncü etkinliği ‘Üretimde Veri ve Dijital İkiz’ temasıyla gerçekleştirildi. Webinarda sanayide veri altyapısı, veri analizi ile üretilen değer ve dijital ikiz konusunda hayata geçirilen iyi uygulamalar paylaşıldı.
TÜSİAD Yeni Nesil Sanayi Çalışma Grubu Başkanı Efe Erdem, açış konuşmasında; “Dijital ikiz verimli, sürdürülebilir ve dayanıklı üretim süreçlerine olanak sağlıyor. Araştırmalar dünya genelinde şirketlerin dijital ikiz alanında çalışmalarını ve yatırımlarını artırdığını ortaya koyuyor. Veri yönetimi ve dijital ikiz alanındaki iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasına ve sanayimizin yaratacağı katmadeğerin artırılmasına katkı sağlamayı ümit ediyoruz” dedi.
Tulip Interfaces Ekosistem ve Stratejik İşbirlikleri Yöneticisi Edward Atkins, dijital dönüşüm, insan merkezli yaklaşım ve bağlantılı sistemlerle verinin yönetişimini aktardı. Moderatörlüğünü TÜSİAD Sanayide Paylaşım Günleri Alt Çalışma Grubu Başkanı Haldun Dingeç’in yaptığı panelde ise Simularge CEO’su Büryan Apaçoğlu Turan, OnO Teknoloji Kurucu Ortağı Melih Kocaman, SmartOpt Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Türkay ve MaestroHub Kurucu Ortağı ve CEO’su Yasir Tunçer, üretimde veri ve dijital ikizlere yönelik kullanım senaryolarını anlattı.

TÜSİAD Heyeti, Brüksel ve Berlin’de temaslarda bulundu
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan başkanlığındaki TÜSİAD Heyeti, Brüksel ve Berlin’de temaslarda bulundu. AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiği belirtilirken, Türkiye-AB entegrasyon ortaklığının Avrupa’nın siyasi, ekonomik ve sosyal direncine katkısı ve ekonomik gelişmelere ilişkin Türk iş dünyasının görüşleri aktarıldı. Yeşil ve dijital dönüşüm, net-sıfır sanayi dönüşümü, enerji ve gıda güvenliği, küresel ticaret gündemi ve değer zincirlerinde yapılanma konuları görüşüldü.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.