Kökleri 1977 yılına dayanan Türkiye’nin ilk parafin üreticilerinden Denizli merkezli Mercan Kimya, halka arzı başarıyla tamamladı. Mercan Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Salgar, “Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayıyla halka arz sürecini tamamladık. Artık Borsa İstanbul’da işlem göreceğiz. Elde edilen gelirin tamamını ise şirketin güçlenmesinde kullanacağız” dedi.
Sinan Salgar, Mercan Kimya’nın vizyonunun; kaliteli ürünleri, fiyat politikası ve ürün çeşitliliği ile dünyada tanınan ve aranan bir şirket olma hedefiyle büyümek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Doğru kalite doğru fiyat oranını sağlayarak, daha çok sektöre dokunmak ve müşteri beklentilerini en üst düzeyde karşılamak misyonumuz oldu. Dünya pazarında daha güçlü konumlanabilmek ve rekabetçi gücümüzü artırmak, Avrupa’nın kimya devlerine ’Biz de varız’ demek için şirketimizi halka arz ettik. Bununla birlikte Anadolu sanayicisine örnek olmak ve cesaret vermek arzusundayız. Bizim ölçeğimizdeki şirketlerin Dünya pazarlarında güçlenmesi için Borsa’da işlem görmesi ve kurumsallaşması gerekiyor. Biz büyük ölçüde kurumsallaşmamızı sağladık, şimdi Borsa’ya ‘merhaba’ dedik.”
Halka arzdan gelen kaynağın yüzde 40’ı hammadde tedariği gibi şirketin ihtiyaç duyacağı işletme sermayesini karşılamak üzere; yüzde 30’u depo alanı yatırımı ve lojistik yatırımlarında kullanılacak. Geriye kalan yüzde 30 ise şirketin kısa vadeli kredilerinin ödenmesinde kullanılarak şirket karlılığını artırmak hedefleniyor.
“Mercan Kimya HERYERDE”
Yurtiçi ve yurtdışı pazarlara yönelik parafin, emülsiyon, vazelin ve likit parafin üretimi yapan Mercan Kimya’nın bağlı ortaklıkları Dermokim Kimya, Cosmer Kimya ve Romanya’da bulunun Rowax Global ile operasyonlarını güçlendirmiş durumda. Mercan Kimya’nın ürettiği ürünler 20’den fazla sektörde, çok sayıda ürün içeriğinde kullanılıyor. Salgar, ürünlerinin kullanım yaygınlığından dolayı sloganlarının ‘Mercan Kimya HERYERDE’ olduğunu kaydetti: “Tahmin dahi edilemeyecek birçok üründe Mercan Kimya imzası var. Örneğin; mum, kibrit, kağıt, tekstil, pil, laminasyon, barut, kalem, boya kalemi, polisaj, emaye, kablo, kromaj, hassas döküm, deri, trikotaj, elektronik devre lehimciliği, sunta, yumurta viyolü, beton kalıpçılık, beton katkı malzemeleri gibi…”
Grup şirketleriyle birlikte 5 kıtada 85 ülkeye ihracatıyla Mercan Kimya, 2020 yılı itibariyle faaliyet alanında Türkiye’nin ihracat liderlerinden. Salgar, hedeflerini şöyle açıkladı: “Mercan Kimya, Turqality tebliği çerçevesinde, marka destek programı kapsamında bulunmaktadır. Büyüme stratejilerimiz ihracatla yakından ilgili. İki yılda ihracatımızı yaklaşık 4.5 kat arttırdık. 2020’de hasılatın yüzde 39’unu ihraç ettik, orta vadeli hedefimiz; hasılat içerisindeki ihracat payını artırmak ve bu oranı yüzde 50’nin üzerine çıkartmak. Yurtdışında partner kuruluşlarla büyümeyi tercih ediyoruz. Önümüzdeki dönem Afrika pazarına yine aynı modelle odaklanacağız.”
Ar-Ge merkezi ithalatın önünü kesecek
Parafin alanında faaliyet gösteren Ar-Ge merkezlerinde mühendis ve teknisyenlerden oluşan yaklaşık 18 kişilik bir ekibin istihdam edildiğini açıklayan Salgar, merkezin özellikle yeni ürün geliştirme çalışmalarına ağırlık verdiğini paylaştı: “Müşteri taleplerine göre ürün geliştirme çalışmaları ağırlık kazanıyor. Ekibimiz şu anda ‘Nano ve Mikro Emülsiyonlar’ alanında çalışıyor. Özellikle ‘Orman Endüstrisi’nde su itici olarak kullanılan emülsiyonların performansını arttırmak üzere çalışıyorlar. Çalışmalarda sona yaklaştık. Çalışmamız tamamlandığında, MDF, HDF, Yonga Levha ürünlerinde su iticilik performansı daha iyi seviyelere ulaşacaktır. Mercan Kimya Ar-Ge merkezi aynı zamanda ithalat ürünlerinin önünü kesmek için yeni ürün geliştirme çalışmalarına yoğunlaşıyor.”
Halka arzdan gelen kaynak ile şirketi büyüterek Avrupa’ya kafa tutacak; Mercan Kimya halka arz edildi
Halka arzdan gelen kaynak ile şirketi büyüterek Avrupa’ya kafa tutacak; Mercan Kimya halka arz edildi
Türkiye’nin ilk parafin üreticilerinden biri olan Mercan Kimya, 45 yıllık tecrübesiyle 5 kıtada 85 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Mercan Kimya, yurtdışı pazarlarda daha güçlü olabilmek ve rekabetçi gücünü artırabilmek için halka arz edildi. Orta vadede hedef; üretimin yüzde 50’sini ihraç etmek.