Astigmat, hipermetrop ve miyop gibi kırma kusurlarının lazerle tedavisi mümkün olmadığında, uygun gözlerde fakik göz içi mercekleri yerleştirilebiliyor. Ayrıca, katarakt tedavisinde yaygın olarak kullanılan yeni nesil çok odaklı mercekler ile de 40’lı yaşların getirdiği yakın görme problemi tamamen ortadan kaldırılabiliyor.
Göz içi mercekler ile ilgili detaylı bilgileri Dünyagöz Ataköy’den Op.Dr. Haluk Talu anlatıyor:
“Fakik Göz İçi Mercekleri: Kornea kalınlığı veya gözlük numaralarının lazere uygun olmaması durumunda çok başarılı bir alternatifimiz daha var. Gözün ön derinliği uygunsa göz içine fakik mercek yerleştirebiliyoruz. Bu mercekleri yerleştirirken gözde herhangi bir yapı değişikliği olmuyor yani gözün doğal merceği yerinde kalıyor. Takılan fakik lens dilenirse çıkartılabiliyor ve göz eski numaralarına dönüyor. Fakik lenslerin ömrü katarakt gelişene kadardır. Katarakt ameliyatı esnasında bu mercek çıkartılıyor, katarakt temizlenip başka bir mercek göz içine konuluyor ve gözlüksüz yaşam devam ettirilebiliyor. Şimdilik bu fakik mercekler 40’lı yaşların getirdiği yakın problemini çözmüyor ama çok yakında bu merceklerin yakın odaklıları da takılmaya başlanacak.
Okuma güçlüğü ve katarakt sorunlarında çok odaklı mercekler ile çözüm: Gözlerimizin içerisindeki doğal merceklerimiz uzakta 10 numara kırıcılık durumundayken yakına bakarken zum yapıp 3 numara daha güçlenip yakını görebilmemizi sağlıyor. 40’lı yaşlardan itibaren bu merceklerimiz yakını odaklamakta zayıflıyor ve okuma gözlüğü ihtiyacımız ortaya çıkıyor. Merceğimiz saydamlığını yitirince de görmemiz azalıyor ve bu duruma katarakt diyoruz. Katarakt ameliyatında merceğimiz alındığından uzakta 10, yakında 13 numara gözlük gücü kaybediyoruz. Bu gücü yerine koymak için göz içine yeni mercek yerleştiriyoruz. Genel uygulamada uzak görmeyi düzelten tek odaklı mercek yerleştirip, yakını gözlükle okutuyoruz. 10 yıldan fazla süredir göz içine çok odaklı mercekler yerleştirip, katarakt hastalarımızın hem uzakta hem de yakında gözlüksüz görmesini sağlamaya başladık. Bu merceklerin optik özellikleri son yıllarda iyileştirilince memnuniyet oranı arttı ve şikayetler azaldı. Biz de artık bazı uygun hastalara, kataraktı olmadığı halde bile şeffaf katarakt ameliyatı yapıp göz içine çok odaklı mercekleri yerleştirmeyi tavsiye edebiliyoruz. Özellikle hem uzak hem de yakın mesafede hipermetrop olanlarda iki gözlükten de ömür boyu kurtulabilmenin yöntemi, trifokal göz içi lensleri ile şeffaf lens değişimi ameliyatı olmuş durumda.
Multifokal, Bifokal, Trifokal Ve Qautrifokal Mercekler: Çok odaklı olarak (multifokal) lanse edilen ilk mercekler aslında iki odaklıydı (bifokal lens). Bu lenslerle yakın ancak belli mesafeden seçilebilmekteydi. +4 ilaveli bifokal mercekli hastalar ancak 20-30 cm mesafede iyi okuyabiliyorken, +2.5 ilaveli bifokal lenslerde iyi okuyabilmek için bir kol boyu mesafe gerekiyordu. Günümüzde en yaygın kullanılan üç odaklı (trifokal) merceklerle birlikte yakın mesafe derinliği arttı ve 20-80 cm aralığı okunabilir hale geldi. Bu, masa başı çalışanlar için hem bilgisayarı, hem önündeki evrakı, hem de televizyonun alt yazısını rahat okuyabilmek anlamına geliyor. Ayrıca, üç odaklı merceklerin uzak görme kalitesi nerdeyse tek odaklı merceklerin seviyesine geldi.
Merceklerin çok odaklı olmasının maalesef küçük bir bedeli var. Bu merceğin uygulandığı kişiler geceleri araba farı, ay ışığı ya da araba farının etrafında hareler hissediyor. Bu durum başlarda araç kullanırken kişiyi biraz huzursuz edebilir. Ancak adaptasyon çabuk gelişiyor ve bu duruma alışılıyor. Bu hareleri hiç hissetmeyen hastalar da olabiliyor, yıllardır bu harelerle yaşamaya adapte olmuş hastalar da oluyor ama üç odaklı merceklerden sonra görme kalitesinin belirgin şekilde arttığını ve şikâyetlerin azaldığını gözlemliyoruz.
Femtosaniye Lazerle Katarakt Teknolojisi ile performans en yükseğe çıkıyor: Çok odaklı mercek ameliyatının başarısı, başarılı bir katarakt ameliyatı ve lens seçiminden geçiyor. Femtosaniye Lazer teknolojisi kullanılarak yapılan katarakt ameliyatında güvenlik ve mercek performansı en doruğa çıkıyor. Femtosaniye Lazer kullanılarak merceğimizde açılan yuvarlak pencerenin boyut ve şekil açısından mükemmelliği sayesinde, gözde tam hesaplanan noktaya yerleştirilen çok odaklı yeni merceğiniz ideal görsel performansını gösterebiliyor. Femtosaniye Lazer teknolojisi, ameliyatın başarısını etkileyen en önemli aşamaları, cerrahın talimatlarına uygun, mükemmel bir şekilde yapılmasına yardımcı olmanın yanı sıra ikinci bir cerrahi olasılığını da azaltmaktadır.”
Hasta seçimi ve ön muayene önemli: Göz içi mercek ameliyatlarında, hasta seçimi ve ön muayenenin, operasyonun başarısı için büyük bir rol oynadığını da belirten Op.Dr. Talu, “Kullanılacak mercek seçimi konusunda, hasta için hangi mesafeyi görmenin daha iyi olacağının belirlenmesi büyük önem taşıyor. Operasyondan önce yapılacak detaylı bir göz muayenesi ile hastanın göz bebeği genişliği, göz yapısı ve kataraktlı hastalarda mesleki durum, yaş ve okuma alışkanlıkları gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Doğru hasta seçimi, uygun teknik, ameliyatın gerçekleştirildiği kurum ve hekimin tecrübesinin yanı sıra, kullanılan merceğin doğru seçilmesi sayesinde yüksek başarı oranları ile gerçekleştirilen bu tedavilerin arkasından gelen 3-4 haftalık süreçte, hastalar göz damlası kullanmalı ve gözlerine ekstra özen göstermelidirler. Yapay mercek ameliyatının 1-2 gün sonrasında görme seviyeleri normale ulaşır ve hastalar normal hayatlarına dönebilirler” diyerek sözlerini tamamlıyor.
Göz İçi Mercekleri ile uzak ve yakın gözlüklerine elveda
Göz İçi Mercekleri ile uzak ve yakın gözlüklerine elveda
Herkes dünyayı gözlüksüz ve lenssiz, tüm güzellikleriyle görebilmek ister. Lazer tedavisi uzak gözlüğünden kurtarmaya yarar ama her göz için de lazer mümkün olmayabilir.