Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yürütücülüğünde, Türkiye İş Bankası işbirliğiyle Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi’nin Women’s Entrepreneurship Accelerator (WEA) girişimi kapsamında sağladığı destekle, Girişimde Kadın Gücü Projesi, Türkiye’de sektör ve bölge fark etmeksizin çalışmakta olan girişimci kadınların hızla değişen dünyaya adapte olmasının desteklenmesini amaçlıyor. Projede yer alan girişimci kadınlar, birçok yeni fikre ve yaklaşıma da öncülük edecek.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Reyhan Aktar, yeşil, dijital ve toplumsal dönüşüm odağında; bir yandan karbon ayak izini azaltmaya çalışırken, bir yandan da girişimcilik dünyasında kadınların sayısının artmasını, güçlenmesini ve gelişerek yayılmasını hedeflediklerini belirtti.
Türkiye’de girişimci kadın oranının yüzde 14’ler seviyesinde olduğunu söyleyen Aktar, “Türkiye’de kadınların çalışma hayatının ortalama süresi 19.1 yıl iken erkeklerin ortalama çalışma süresi ise 39 yıl. Dünya Değerler Araştırması’na (World Value Survey) göre Türk toplumunun yüzde 51.2’si ülkede insanların iş bulamaması durumunda çalışmanın kadından çok erkeğin hakkı olduğunu düşünüyor” dedi. Ayrıca kadınların girişimci olma yaşının erkeklere kıyasla daha geç olduğunu ifade eden Aktar, erkeklerin genellikle 25-35, kadınların ise 35-45 yaş aralığında girişimci olduklarını kaydetti.
Aktar, “Tüm bu nedenlerle toplumda girişimci kadınların sosyal kabulünün artırılmasına destek olmak için girişimci kadınların daha fazla görünür olmaları sağlanmalıdır. Bu nedenle kitle iletişim araçlarında ve sosyal medya aracılığıyla girişimci kadınların hikayelerinin paylaşılarak toplumda diğer kadınlara ‘rol model’ oluşturulması gerekiyor. Girişimci kadınların sayılarının artması için vergi indirimi ya da bürokratik engellerin kaldırılması vb. destekler de büyük önem teşkil etmektedir” diye konuştu.
Girişimde Kadın Gücü Projesi kapsamında hazırlanan Girişimde Kadın Gücü Araştırma Raporu’na da değinen Aktar, “Rapor sonucunda tespit edilen ihtiyaçlara yönelik olarak geliştirilen eğitim modülleri hem proje kapsamında kurulmuş olan ‘Girişimde Kadın Gücü Eğitim Portalı’ aracılığıyla çevrimiçi olarak erişime açıldı, hem de belirlenen bölgelerde yüz yüze eğitimler düzenlenecek. Eğitim içerikleri toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı ve teknik kapasiteyi geliştirme olmak üzere iki ayak üzerine kuruldu. Eğitim modülleri arasında UN Women teknik desteği ile geliştirilen ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Tedarik’ konusu da bulunuyor” bilgisini verdi.
İlk etapta belirledikleri 8 şehirde verilecek eğitimlerde e-ticaret, global pazaryerlerinde satış, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konular üzerine eğitimler düzenleyeceklerini aktaran Aktar, “Ayrıca girişimci kadınların tecrübelerini paylaşacakları, sosyal ve ticari ağlar geliştirecekleri buluşmalar da gerçekleştireceğiz. İlk etap tamamlandıktan sonra yeni bölgeler belirleyip, eğitimlerimizi bu farklı bölgelere de taşıyacağız” açıklamasını yaptı. Projenin eğitimlerine katılan 50 girişimci kadına, 6-9 ay boyunca, sektörde başarılı kadınlar ve alanında uzman kişiler tarafından mentorluk/koçluk desteği sağlanacak. Piyasada etkin olan kurumlarla network geliştirme, kadınların ürünlerini sergileyebilecekleri ve bir araya gelebilecekleri kanalların oluşturulması da proje kapsamında yürütülecek çalışmalar arasında yer alıyor.
Tüm süreci başarıyla tamamlayan 10 kadına Türkiye İş Bankası iştirakleri tarafından iş geliştirme desteği sağlanacak ve 3 girişimci kadın için ABD Silikon Vadisi seyahati / ziyareti düzenlenecek.
Proje eğitimlerine www.girisimdekadingucu.com web sitesi üzerinden ulaşılabilir.
‘Girişimde Kadın Gücü’ için güç birliği
‘Girişimde Kadın Gücü’ için güç birliği
TÜRKONFED, İş Bankası ve UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi işbirliğiyle hayata geçirilen ‘Girişimde Kadın Gücü Projesi’ girişimcilik dünyasında kadınların sayısının artmasını, güçlenmesini ve gelişerek yayılmasını hedefliyor. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İDK Başkanı Reyhan Aktar, “50 girişimci kadına, 6-9 ay boyunca, sektörde başarılı kadınlar ve alanında uzman kişiler tarafından mentorluk/koçluk desteği sağlanacak” dedi.