Gaziantep Teknopark Genel Müdürü Kazım Yıldırım, “18/10/2010 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanarak Şirket Hisseleri, Gaziantep Üniversitesi, GÜVAK (Gaziantep Üniversitesi Vakfı), Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne devri gerçekleştirilen Gaziantep TGB (Gaziantep Teknopark) 2014’te inşaatı biten Teknoloji Transfer Ofisi’ni ve prefabrik binalarını da hizmete açtı” diyor.
Kazım Yıldırım, Gaziantep Teknopark içerisinde KOSGEB İl Müdürlüğü’ne de yer verildiğini, B Blok’un 2008’den itibaren biyomedikal alanda, 2019’dan itibaren Covid-19 çalışmalarını sürdüren Farma Gen Ar-Ge Biyoteknolojileri Ltd. Şti.’nin hizmetinde olduğunu kaydediyor. Yıldırım, Gaziantep Teknopark’ın, özellikle İngilizce eğitim yapan Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile bilimsel ve teknoloji potansiyeli çok yüksek Gaziantep Üniversitesi’nin bu alanlardaki başarılı çalışmalarının ticarileşmesine uygun ortam sağlayarak, bölgede yer alan teknoloji firmalarına akademik bilgi konusunda ışık tuttuğunu söylüyor: “Gaziantep Üniversitesi sınırlarında yapımı devam eden ülkemizin en büyük bilim merkezi ile birlikte yapacağımız ikili işbirlikleriyle gençlerimizin hayal etmelerini ve hayallerini gerçekleştirmelerini sağlayacağız.”
Yıldırım, Bölgede faaliyet gösteren firmalardan örnekler de verdi: “Pet şişe kırıkları kullanılarak polyester fdy iplik üretim makinası. Streç Sarma Robotu. Belediye Bilgi Sistemleri Yazılımları. Canias, Model ve Golden ERP çözümleri. Bütünleşik Ağ Güvenliği. Bulut Sunucu Yönetim Platformu. Lisanslı Depoculuk Otomasyon Sistemleri. Rota Optimizasyon yazılımları. Çevrimiçi eğitim projeleri. Tekstil sektörü için yapay görme yazılımları. İş Zekası çözümleri. Güneş enerji panelleri için güneş takip sistemleri. Biyoeşdeğerlik çalışmaları. Hyper Casual Oyun. Bitkisel takviye ilaçlar. Araç Takip Yazılımları.”
Gaziantep Teknopark’taki 108 aktif firmanın sektörlere göre dağılımı ise şöyle: Yüzde 62 yazılım ve bilişim teknolojileri, yüzde 10 makine, yüzde 5 enerji, yüzde 2 sağlık, yüzde 2 gıda, yüzde 1 inşaat, yüzde 2 otomasyon, yüzde 10 elektrik-elektronik, yüzde 1 kimya, yüzde 3 tekstil, yüzde 4 çevre ve denizcilik.
Yıldırım, ileri teknolojiye sahip, yüksek katmadeğerli, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesini sağlayan, özellikle savunma sanayi ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren prestij sahibi firmaların Gaziantep Teknopark içerisinde yapılanmasını sağlayacak ikili görüşmeler, Gaziantep Üniversitesi ve bölgedeki diğer üniversitelerle işbirlikleri çalışmaları, Gaziantep Üniversitesi’nde eğitim gören, fikri olan veya olmayan tüm öğrencilerin ön kuluçka yapılanması altında Ar-Ge kültürüne adaptasyonunun sağlanması için çalışmalar yaptıklarını paylaşıyor: “Avrupa Birliği (AB) destekli projemiz COSME ile girişimlerimiz pazara ve yatırıma erişme noktasında büyük bir fırsat içerisindedir. Yaklaşık 60 ülkeye ihracat yapabilme imkanları bulunmaktadır. Gaziantep Teknopark olarak AB destekli, 2021 Nisan’ında başlayacak Enhancer projesi kapsamında ICMPD ile imzaladığımız sözleşmeyle birlikte Gaziantep’te ikamet eden, bir fikri olup hayata geçirmek Suriyeli ve Türk girişimcileri Gaziantep Teknopark çatısı altında destekleyerek, firma kurmaları sağlanacak, Türk ve Suriyeli girişimcilerin ortak olarak kullanabilecekleri bir inkübasyon merkezi kurulacaktır. Önkuluçka ve kuluçka girişimci sayısı arttırılarak bölge ekonomisine katkı sağlamak ve 2021 sonu itibariyle 500 Ar-Ge personeli sayısına ulaşmak hedefleniyor. 2019 itibariyle bölgemizde bulunan 5 Kalite Sertifikası sayesinde kurumsallaşma hız kazandı ve sürdürülebilir yapıya eriştik. 2021’de ihracat yapan firma sayısının arttırılması üzerine çalışmalara başlandı, ihracat rakamları her geçen gün artıyor. Bölgenin bulunduğu 163000 m2 alan için master plan çalışması yapıldı ve 2022 yılı itibariyle ilk genişleme alanı olarak 9000 m2 kapalı alanı olan bir ek bina yapılması için çalışmalara başlandı.”
• 108 aktif firma
• 483 başarılı proje
• 118 devam eden proje
• 50 ön lisans, 129 lisans, 27 yüksek lisans,
• 20 doktora, 30 teknik ve destek personelleri
• İhracat: 949.778,02 dolar
• İthalat: 832,75 dolar
• TÜBİTAK destekli 28 proje
• KOSGEB destekli 11 proje
• Firmalara ait toplam ciro: 56.963.009,43 TL
Gaziantep Teknopark’tan yüksek katmadeğerli, inovatif ürünler
Gaziantep Teknopark’tan yüksek katmadeğerli, inovatif ürünler
Gaziantep Üniversitesi yerleşkesinde yer alan Gaziantep Teknoloji Geliştirme Kurucu ve İşletici A.Ş.’nin kuruluşu, 2006’da, Bilge Bilkent Teknoloji Ar-Ge Uyg.Tic. A.Ş. (Bilge), Ankara TG Bölgesi Kurucu ve İşletici A.Ş. (Cyberpark), Bilkent Holding A.Ş. , Tepe İnş. A.Ş.-Gaziantep TG Bölgesi Kurucu ve İşletici A.Ş. işbirlikleri ile gerçekleştirildi, 2008’de faaliyetlerine başladı.