KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Ekosistemleri ve ‘Yeni Nesil OSB’ hedefleriyle; Rol model OSB’ler

HABER

Türkiye ekonomisine, altyapı ve üstyapı, lojistik, yenilenebilir enerji yatırımları, çevre dostu yaklaşımlarıyla, eğitim, dijitalleşme ve teknoloji hamleleri, teknoparkları, üniversite-sanayi işbirlikleri, kümelenme çalışmaları, yürüttükleri AB projeleri, inovatif çalışmaları ve projeleriyle örnek oluşturan “Rol Model OSB’ler (Organize Sanayi Bölgeleri)”, ekosistemleri, katmadeğerli üretimleri ve ihracat potansiyelleriyle öne çıkıyor.    

Türkiye’de üretimin üssü Organize Sanayi Bölgeleri (OSB’ler), ekosistemleriyle kazandıkları ivme, büyüme ve ihracat potansiyeliyle ülke ekonomisinin lokomotifi. Her yıl düzenli olarak; İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ve İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmaları ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı TİM İlk 1000 İhracatçı Araştırması’nda Türkiye ekonomisinin en önemli aktörlerine yer veriliyor. Bu listelerin öncüleri ise 80 ildeki toplam 347 Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteriyor.
347 OSB’de 102 hektarda 56 bin 662 parselde, 50 binin üzerinde fabrikada, 2 milyonu aşan istihdam: OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) verilerine göre; 50 binin üzerinde fabrikanın üretim yaptığı 347 OSB’nin istihdama katkısı; yaklaşık 2 milyon kişi. Türkiye’de OSB’ler toplam 102.8 hektar alanda, 56 bin 662 sanayi parseline sahip. Bu parsellerin 31 bin 762’si üretimde, 3 bin 257’si inşaat halinde, bunlardan 15 bin 52’si tahsis edilmeyi bekliyor. Toplam tahsis edilen sanayi parseli ise 41 bin 610.
Türkiye ekonomisine sağladıkları katkıyla yıldızları parlayan OSB’ler, artık sadece yatırımcıya arsa tahsis eden ve altyapı hizmeti sunan bölgeler olmaktan çıktı. OSB’ler, altyapı ve üstyapı projelerinde; lojistik, çevre, yenilenebilir enerji, eğitim, sosyal yaşam alanları, dijitalleşme, teknoloji, Ar-Ge, tasarım ve inovasyon konularını dikkate alarak yatırımlarını şekillendiren yeni nesil OSB’lere dönüşüyor.
İnovatif projeleri, teknoparkları (Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kısaca TGB’ler), Teknoloji Transfer Ofisleri, uluslararası standartlarda akrediteli labaratuvarları, Ar-Ge, Tasarım ve Mükemmeliyet Merkezleri, kümelenme çalışmaları, eğitim faaliyetleri,  üniversite-sanayi işbirlikleri, bünyelerinde bizzat kurdukları üniversiteleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, kolejleri, gündüz bakım evi ve kreşleri, dijitalleşme çalışmaları, mobil uygulamaları, altyapı çalışmalarında SCADA uygulamaları, fiber optik ağlarla donatarak güçlendirdikleri iletişim altyapıları, mobese sistemleri, üst düzey güvenlik hizmetleri, insan kaynağına yaptıkları yatırımlar, showroomları, fuar alanları, çevre dostu uygulamaları, hatta sahip oldukları ormanları, atıksu ve arıtma tesisleri, özellikle rüzgar ve güneş enerjisi santralleri ağırlıklı olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptıkları yatırımları, yürüttükleri Avrupa Birliği (AB) projeleri, kamu işbirlikleri, kurdukları dış ticaret veya ihracat ofisleri, Bölge katılımcıları ve çalışanlarına özel sundukları sosyal yaşam alanları, konaklama alanları, otelleri, konferans salonları, Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri, klinikleri, poliklinikleri, itfaiye teşkilatları, bünyelerindeki KOSGEB temsilcilikleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilikleri, AB ofisleri, uluslararası standartlardaki kalite belgesi çalışmaları, TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi, yurtdışına da taşan know-how birikimleri ile öne çıkan, diğer OSB’lere örnek, hatta rol model olan OSB’leri mercek altına alıyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.