KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Münir Karaloğlu: “Kadim şehir Diyarbakır’ı güçlü bir gelecek için hazırlıyoruz”

HABER

Verimli Mezopotamya topraklarının üzerinde yüzyıllardır insanlığın kadim medeniyetlerine ev sahipliği yapan Diyarbakır, güçlü bir gelecek için hazırlanıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Münir Karaloğlu, “Yürütülen projelerle Diyarbakır’ı, sanayisi ve ticaretiyle bölgenin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı (Diyarbakır Valisi) Münir Karaloğlu, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürüyle kadim bir şehir olduğunu belirterek, şehrin tarihten aldığı güçle gelecekte ülkenin ve bölgenin en önemli metropollerden biri olacağı öngörüsünü paylaştı.
Münir Karaloğlu, yapılan yatırımlar ve geleceğe dönük projelerle Diyarbakır’ı güçlü bir gelecek için hazırladıklarını belirterek, yürütülen projelere ilişkin şunları söyledi: “Çalışmalar devam ediyor. Tarihi gün yüzüne çıkaracak projelerimiz bulunuyor. Surların restorasyonu, Amida Höyük, Artuklu Sarayı, Kortik Tepe ve Zerzevan Kalesi’ndeki kazı çalışmaları, ulaşım master planı, sokak sağlıklaştırmaları, alt ve üst yapıya yönelik iyileştirmeler, Sur İlçesi’nin ihya çalışmaları, dini mabetlerin ve kültürel varlıkların korunmasına yönelik yapılan çalışmalar, El Cezeri Bilim Merkezi projesi, Millet Bahçeleri, spor park ve mesire alanları, Dağ Kapı Meydan Projesi gibi birçok projeyi Diyarbakır’a kazandırmak, Diyarbakırlı vatandaşlarımızın hizmetine sunmak gayretindeyiz.”

Şehrin ekonomisi güçlenecek
Münir Karaloğlu, öncelikle Diyarbakır’ın ekonomisini güçlendirecek atılımları gerçekleştirmek istediklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “Sanayiyi geliştirici projeler üzerine çalışıyoruz. Bir yandan eski sanayi alanlarının yenileştirilmesi bir yandan da yeni sanayi alanları oluşturmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Halihazırda; Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (Diyarbakır OSB) ve Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB’leri ile 4. Oto Tamircileri Küçük Sanayi Sitesi projesinin çalışmaları devam ediyor. Lojistik Köy projesi ise ithal edilen ürünlerin ve hammaddelerin, ihraç edilen ürünlerin, iç piyasaya gönderilecek her türlü malzemenin depolama, kara taşıması ve demiryolu taşımasının kolayca yapılabileceği, hizmet kalitesinin artacağı, maliyetlerin düşürüleceği bir projeyi de en kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyoruz.”
Bu projeyle şehir trafiğini olumsuz etkileyen TIR ve kamyon hareketi ve şehir içi dağıtımlar birleştirilerek araç hareketi azalacak, maliyetler düşecek, gürültü ve karbon salınımı azalacak. Bu haliyle, Lojistik Köy projesinin herhangi bir OSB’den daha fazla sosyal amaçlı hizmetlerin verileceği bir yer olacağını dile getiren Karaloğlu, bütün bu projelerle Diyarbakır’ı, sanayisi ve ticaretiyle bölgenin merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Şehirde sanayiyle birlikte istihdam atağı gerçekleştirdiklerini dile getiren Karaloğlu, 241 yatırım teşvik belgesiyle tüm zamanların rekorunu kırdıklarını vurgulayarak yürüttükleri çalışmaları şöyle aktardı: “Sağlanan huzur ve güven ortamıyla şehrimize 1.81 milyar sabit yatırım yapılarak 6550 yeni işyeri kuruldu ve yatırımcıların taahhüdüyle 15 bin 770 yeni istihdam alanı oluşturmuş olduk. Pandemiyle birlikte en çok etkilenen kesim işletmelerimiz oldu. Buna rağmen Diyarbakır’da 1028 iş yeri ve 229 şirket kapanırken, 4556 yeni işyeri ve 1994 yeni şirket açıldı ki oranladığımızda bu rakamlar esnaflarda yüzde 400’e, işletmelerde yüzde 900’e tekabül ediyor. Bunlar çok ciddi ve yüz güldürücü rakamlar. Bu rakamlar tesadüfen oluşmuş rakamlar değil, biz elbirliğiyle Diyarbakır’ı; yatırım ve istihdamda Türkiye’nin lokomotiflerinden biri yapmaya kararlıyız. Bu rakamlar bunun göstergesi.”

Diyarbakır’ı dünyaya tanıtacak
“Diyarbakır’ın gelişimine dönük, çehresini değiştirecek ve Diyarbakır’a yakışır birçok projeyi gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz” diyen Karaloğlu, özellikle Mezopotamya’nın altın üçgeni Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’i kapsayan ‘Kültür ve İnanç Destinasyonu’ projesiyle Diyarbakır’ı tüm dünyaya tanıtmak amacında olduklarını söyledi.
Sanayiyle birlikte turizmin önemli olduğunu, şehrin imrenilecek boyutta tarihi ve kültürel dokusu olduğunu açıklayan Karaloğlu, şunları dile getirdi: “33 medeniyetin izlerini taşıyan şehrimiz 12 bin yıllık bir şehir. Tarihi Diyarbakır Kalesi ve Surları, Hevsel Bahçeleri, Zerzevan Kalesi, Mitras Tapınağı, Kortik Tepe, Hasuni Mağaraları, Amida Höyük, Ulu Cami ve Dört Ayaklı Minare, On Gözlü ve Malabadi Köprüleri, Hilar ve Bırkleyn Mağaraları, tarihi camiler, kiliseler ve daha nicesi… Bu değerlerimizin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Diyarbakır’ın cazibe merkezi Sur İlçesi’nin ihya çalışmalarının yanısıra Dicle’nin etrafında peyzaj çalışmaları sürdürülüyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan surlar, Amida Höyük ile İç Kale Surları’nın restorasyonu, Eğil Kalesi rekreasyon ve çevre düzenlemesi, Saint George kilisesi, Cemil Paşa Konağı, Güzelşeyh Kasrı’nın bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları, Zerzevan Kalesiyle ilgili karşılama ve Gökyüzü Gözlem Merkezi projeleri yoğunlaştığımız alanlar.
Sadece yerli turizme değil uluslararası turizme dönük projeler ortaya koyarak hem yurtiçinden hem de yurtdışından insanları Diyarbakır’a çekmek, Diyarbakır’ı onlara anlatmak istiyoruz. Amacımız Diyarbakır’ı turizmde de hak ettiği yerlere taşımak ve bir cazibe merkezi haline getirmek.”

Şehrin çehresini değiştirecek projeler yürütülüyor
Münir Karaloğlu, şehrin büyümesi ve gelişmesiyle ortaya çıkabilecek ulaşım problemlerine önlem almak ve uzun vadeli çözümler üretmek amacıyla ‘Ulaşım Master Ana Planı’ oluşturduklarını söyledi. Şehrin kentsel gelişimine yönelik de çeşitli projeler yürüttüklerini açıklayan Karaloğlu, şu bilgileri verdi: “Bağlar İlçesi’nden başlayacak kentsel dönüşüm projesi, önemli cadde ve sokaklarda sağlıklaştırma ve cephe yenileme işleri, asfaltlama çalışmaları gibi birçok projeyi hayata geçireceğiz. Yine Millet Bahçeleri, Fiskaya Bölgesi’ne yapılacak cam teras, mesire alanları ve Dağkapı Meydanı çevre düzenlemeleriyle Diyarbakır’ı bir cazibe merkezi haline getirmeyi planlıyoruz.”

Diyarbakır dünyanın en verimli toprakları üzerinde kurulu
Diyarbakır, dünyanın en verimli topraklarının bulunduğu Yukarı Mezopotamya’da yer alıyor. Ve bu bölge; kadim medeniyetlerin temel geçmiş kaynağı olmuş toprakların merkezi. Üzerine şiirler, şarkılar yazılmış olan bu bereketli topraklarda ekilen her ürün fazlasıyla geri alınıyor.
Münir Karaloğlu, tarih boyunca insanlığı doyuran bu bereketli toprakların bundan sonra da insanlığın yaşam kaynağı olacağını kaydetti. Toprağa verilen emeğin boşa gitmediğini söyleyen Karaloğlu, bölgenin potansiyeline ilişkin şunları ifade etti: “Şehrimizde, özellikle mısır ve pamuk gibi bazı tarımsal ürünler ön plana çıkıyor. Bugün, Türkiye’de mısır üretiminin dekar başına verimlilik ortalaması 950 kilo, Bismil ilçemizde bu oran ortalamanın neredeyse 2 katı. Dekar başına bin 800 kiloya kadar çıkıyor. Bismil’de yine mısır üretiminin yapıldığı alana baktığımızda, geçen yıl 93 bin dekar alanda yapılırken bu yıl 162 bin dekara yükseldiğini görüyoruz. Diyarbakır genelinde ise geçen yıl 380 bin dönüm tarlada mısır tarımı yapıldı. Hamdolsun, pamuk için de durum aynı… Diyarbakır’ın genelinde 2019 yılında 478 bin 866 dekarlık alanda pamuk tarımı yapıldı ve yaklaşık 292 bin ton pamuk üretildi. Bunlar sevindirici istatistikler. Burada bize düşen de tarımı daha ileriye taşıyacak projeler üretmek.”

Yatırımlarla ürün çeşitliği artacak
Verimli topraklar sanayisini de beraberinde getiriyor. Halihazırda bölgede yürütülen Silvan Barajı Sulama Projesi ile ürün çeşitliği sağlanırken Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi yatırımı tarımın sanayileşmesinin merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bölgede özellikle Bismil İlçesi hem tarım hem de hayvancılıkta ciddi potansiyeli barındırıyor.
Münir Karaloğlu, Silvan Barajı Sulama Projesi tamamlandıktan sonra Türkiye’de Bismil özelinde Diyarbakır’ın Türkiye’nin tarımsal üssü olacağını vurguladı. Sulu tarımın mümkün hale geldiği bölgede özel yetiştirilen ürünler, tarım ihtisas OSB’de ticarileşecek. Yatırımlar tamamlandığında Diyarbakır’ın tamamında 3 milyon 250 bin hektarlık alanda sulu tarım yapma imkanı doğacak. Karaloğlu, “Yürütülen projeler birbiriyle entegre olarak yürüdüğünde, bölgede bir taraftan çiftçimiz üreterek kazanırken, diğer taraftan da tarıma dayalı sanayimizle bölgedeki gençlerimize iş ve aş olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Sosyal devlet anlayışına uygun çözümler
Münir Karaloğlu, sosyal devlet anlayışıyla ihtiyaç sahibi vatandaşların hep yanında olduklarını belirterek, “Bizler de sosyal devlet ilkesi çerçevesi içerisinde, gerek kamusal anlamda gerek sosyal yönden gerekse de verilen destekler noktasında vatandaşlarımıza aralıksız olarak hizmet veriyoruz. Hem süreç odaklı hem de sonuç odaklı, hızlı ve etkin hizmet üreterek, vatandaşlarımızın kültürel, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük bir gayeyle çalışıyor, çalışmalarımızı ve projelerimizi günün şartlarına uyarlıyor, çağın gereklerine göre güncelliyoruz” diye konuştu.
Bu bağlamda, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı koordinesinde yapılan çalışmalar sonucu belirlenen ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek olabilmek amacıyla ‘Yardımlaşma ve Dayanışma Kartını’ hizmete sunduklarını açıklayan Karaloğlu, ihtiyacının ne olduğunu en iyi yine ihtiyaç sahibinin bileceği gerçeğiyle hareket ettiklerini aktardı. Sunulan hizmetle, gıda, kıyafet ya da yakacak yardımları gibi çeşitli şekillerde önceden beri devam eden destekler yerine farklı ve daha modern bir uygulamaya gidildiğini anlattı: “İhtiyaç sahibi adına Vakıfbank üzerinden oluşturulan bir hesap ve çıkartılan banka kartı şeklinde sunulacak hizmet, vatandaşlarımıza, kartın geçerli olduğu yerlerden, alkol ve sigara hariç olmak üzere, ihtiyacına göre alışveriş yapabilme imkânı sağlayacak. Bu sayede, vatandaşımızın asıl ihtiyacını karşılamasına katkı sunarken, esnafımıza da bir damla can suyu sağlamış olacağız.”
Münir Karaloğlu, yaşanan salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamında işyerleri kapalı olan, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Diyarbakır Ticaret Odası’na kayıtlı 2 bin 761 işletmeye Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak 1500 Lira ek nakdi destek sağladıklarını, bu işletmelerde çalışan 7 bin 503 kişiye de gıda paketi desteğinde bulunduklarını söyledi. Karaloğlu, “Öte yandan, amatör sporcularımıza ve veteriner hekimlerimize malzeme desteği verdik. Sosyal yardımlaşmaya çok önem veriyoruz. Önümüzdeki dönemde de sosyal yardımlaşmaya dönük çalışmalarımız devam edecek” açıklamasını yaptı.

Diyarbakır’a modern evrensel projeler
Çağın gerektirdiği yetkinliklerden biri de dijitalleşme. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde birçok proje çağın gerektirdiği arz ve talep kültürüne göre hayata geçiriliyor. Bölgede yürütülen projelerden biri de klasik pazar anlayışını daha ileri noktaya taşıyacak olan Canlı Hayvan Borsası projesi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Münir Karaloğlu, projeyi ve projenin bölgeye katkısını şöyle anlattı: “300 dönümlük bir alan üzerine 100 milyon TL’lik bir yatırımla Diyarbakır’a ikincisini kazandıracağımız Canlı Hayvan Borsamız büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yönelik açık ve kapalı padokları, çoban evi, sosyal ve idari alanları, revirleri, kesimhaneleri ve ticari alanlar ile hayvan otelleri, benzin istasyonları, otoparklarıyla gelenekselin dışında modern ve geleceğe dönük bir yatırım olacak. Alanıyla bölgenin en büyüğü olmasının yanı sıra; alıcı ve satıcının, artık alanda tek tek gezerek değil, bir salonda kahvesini içerken ekranlardan hayvanı ve özelliklerini görerek ticaret yapabileceği bir Canlı Hayvan Borsası planlıyoruz.”
Bölge için bir vizyon projesi olarak gördükleri Lojistik Köy Projesi’nde de benzer bir kaygıyı güderek dijital dönüşüm projelerine özel olarak odaklandıklarını paylaşan Karaloğlu, “Akıllı kavşaklardan şehir içi ulaşıma kadar her konuyu detaylıca ele aldığımız Ulaşım Master Planı önemli dijitalleşme projelerimizden” dedi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.