KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Cobot’lar, KOBİ’lere rekabet fırsatı tanıyor

HABER

Dünya genelinde 46 bin cobotuyla birçok sektöre hizmet veren Universal Robots, işletmelerin dijital dönüşümlerini hızlandırarak, üretim ve verim artışı sağlamakla kalmıyor aynı anda küçük ve orta ölçekli işletmelere, sadece iç pazarlarında değil dünyada rekabet etme şansı veriyor.

Günümüzde üretim modelinde yeni bir değişim yaşanıyor. Teknoloji çağında, dijital dönüşüm olarak adlandırdığımız yapay zeka ve makinelerin internetinin hakim olduğu bu model, insan hatalarından ve insanlardan bağımsız bir üretimin kapılarını açıyor. Pandemi gibi tüm dünyayı durduran bir dönemde üretimin kesintisiz devam etmesini sağlayan bu dönüşümün altında cobot ve dijital teknolojiler yatıyor. Üretimde dijital dönüşümü hızlandıran cobot’lar aynı anda daha fazla verimlilik, kar artışı ve kesintisiz üretimi garanti ediyor.

“Cobotlar üretimi ve üretimdeki değişimi başka bir boyuta taşıyacak”
Dünya genelinde 46 bin cobotuyla birçok sektöre hizmet veren Universal Robots’un Türkiye&MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, cobot’ların işletmelerin dijital dönüşümlerini hızlandırarak, üretim ve verim artışı sağlamakla kalmadığını aynı anda küçük ve orta ölçekli işletmelere, sadece iç pazarlarında değil dünyada rekabet etme şansı verdiğini söylüyor. Üretimin dijital dönüşümünü ve bu süreçte cobot’ların artılarını ve sürece katkılarını konuştuğumuz Gök, dijital dönüşümde rekabet isteyen birçok KOBİ’nin cobot’lardan destek aldığının/alması gerektiğinin altını çiziyor.

“Cobotlar geleceğin üretim modeli”
Cobot’lar, sektör ve işletme ölçeği fark etmeksizin katmadeğer sağlayarak insana destek oluyor. Üretime destek olurken verimlilik, karlılık ve esnek üretim avantajı sağlıyor. Cobot’lar bugünün kabul gören teknolojisi olmakla birlikte, geleceğin üretim modellerinde şimdiden planlamaları yapılarak konumlandırılıyor. Günümüzde, hammaddenin fabrikaya girişinden fabrikadan çıkışına kadar insanların yer almadığı üretim modelleri uygulanıyor. Nesnelerin interneti (IOT), yapay zekanın yönettiği karanlık fabrikalar uluslararası firmaların öncelikli yatırım yapacağı alanlar arasında yer alıyor. Yeni bir yazılım ya da yazılımcıya gerek duymadan akıllı telefon kullanabilen birisi tarafından kolayca programlanabilen cobot’lar, IOT teknolojileri ve yapay zekaya entegre olabilme özellikleriyle karanlık fabrikalara geçiş sürecinde ki (bu süre görece olarak ne uzak ne de yakın) insan faktörünü en doğru şekilde konumlandırarak bu geçişte önemli bir rol alıyor. Bu geçiş sadece çok uluslu firmaların ya da dev fabrikaların değil, küçük ve orta ölçekli olup üretim süreçlerini tümüyle dijitalleştirmek isteyen KOBİ’lere de çözüm oluyor. Kolay kurulum, kolay programlama, esnek üretim ve Türkçe kullanım panelleri ile cobot’lar, üretimde dijital dönüşümü herkes için ulaşılır hale getiriyor.

Cobot’lar pazarda rekabet, prestij ve liderliği getiriyor
Hızlı kurulumu, uygun maliyeti, kolay programlama, hafif ve kompakt yapıları ile fiyat ve kalite rekabet avantajı sunan cobot’lar, 360 derece hareket kabiliyetiyle üretimde paketleme, makine besleme, kalite kontrol, boyama, cilalamaya kadar başarıyla yer alabiliyor. Verimlilik artışıyla hızlı yatırım geri dönüş süresi de sağlayan cobot’lar yüzde 500’e varan üretim artışlarıyla başarı hikayelerinin yazılmasını sağlıyor. Patentli güvenlik sistemi ile insanlarla güvenle ama onlardan bağımsız bir şekilde çalışabilen cobotlar, üretimin her koşulda kesintisiz devam etmesini de garanti ediyor.

“Cobot’la bugün ve geleceğe yatırım yapın”
Geleceğin üretim teknolojileri arasında yer alan cobot’lar, üretimin her alanına ve her sürecine adapte olabilen, 3 kilogramdan 16 kilograma kadar farklı taşıma kapasiteleri sunuyor. Uç ekipmanları değiştirilerek montajdan boyamaya, vidalamadan etiketlemeye, paketlemeden cilalamaya, enjeksiyon kalıplamadan kaynağa kadar tüm işlere entegre edilebilen cobot’lar, geleceğin akıllı fabrikalarını güvenle inşa ediyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.