Türkiye’nin başarılı teknoparklarından birisi olan Bilkent CYBERPARK, aynı zamanda dijital dönüşümün de iddialı kuruluşlarından. Türkiye’nin ilk ve en büyük vakıf üniversitesi teknoparkı olma sıfatını taşıyan teknopark; 50’si startup olmak üzere 250 firmaya ev sahipliği yaparken 250’nin üzerinde ön kuluçka girişimcisine de destek veriyor. Bilkent CYBERPARK akademisyenler tarafından kurulan 35 ve öğrenciler tarafından kurulan 30 firmasıyla üniversite-sanayi iş birliğinin en kilit örneklerinden birisi konumunda. Yüzde yüz doluluk oranı ile faaliyet gösteren Bilkent CYBERPARK, 450’nin üzerinde patent sayısına sahip. Devam eden 600’den fazla projesi bulunan Bilkent CYBERPARK firmaları, 10 milyar Türk lirasının üzerinde ciro ve 600 milyon doların üzerinde ihracat hacmine ulaşmış durumda. Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, “Türkiye’nin en köklü Teknoloji Geliştirme Bölgeleri arasında yer alan Bilkent CYBERPARK, dijital dönüşümün öncü kuruluşlarından biri haline gelmiş ve bu durumun bilinci ile ülkemizin ekonomik bağımsız hedeflerine ulaşmasında katkı sunmaya devam etmektedir” diyor.
Bilkent CYBERPARK, bina yatırımını 2022’de tamamlayacak
Faruk İnaltekin, 2022 yılı özelinde mutlak hedeflerinin her sene olduğu gibi Bilkent CYBERPARK’ı ve bünyesinde yer alan firmaları nitelik olarak büyütmek ve bir adım daha ileri taşımak olduğunu belirtiyor. İnaltekin, “Bilkent CYBERPARK firmalarının kapasitelerini, iş birliklerini ve satışlarını artırmaya yönelik etkinlikler, eğitimler, seminerler, yurt içi ve yurt dışı B2B iş forumları, yatırımcı görüşmeleri, ticarileştirme programları ve hızlandırıcılar gibi katma değerli hizmetlerimiz sunulmaya devam edilecektir” diyor. Öte yandan Covid-19 nedeni ile çevrim içi olarak gerçekleştirmeye başlayıp sonrasında da hibrit olarak devam ettirilen yurt içi ve yurt dışı odaklı tüm program ve hizmetlerin Bilkent CYBERPARK firmaları için özelleştirilecek; pandeminin gidişatını da göz önünde bulundurularak hibrit ya da yüzyüze devam ettirilecek. 2022 yılının Bilkent CYBERPARK için ayrıca heyecan verici bir önemi de var. İnaltekin, “Hali hazırda inşaatına devam edilen ve 2022’nin dördüncü çeyreğinde bitmesi planlanan yeni binamız ile Bilkent CYBERPARK’ın kuruluşunun 20. yılında hem firmalarına sunduğu hizmetleri, hem de kapasitesini artırmayı hedefliyoruz. Yeni binanın kullanıma girmesi çok sayıda yeni girişimin Bilkent CYBERPARK bünyesinde şirketleşmesine olanak sağlayacak” bilgisini veriyor. İnaltekin, uzun vadeli olarak ise hedeflerinin Bilkent CYBERPARK’ın Türkiye’nin en başarılı teknoparklarından birisi olması olduğunu belirtiyor.
Teknoloji geliştirme bölgelerinin inovasyon ve Ar-Ge kavramlarının hayatımıza yerleşmesine ve bu kavramların gelişmesine katkıda bulunduğunu belirten İnaltekin, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yürütülen çalışmaların sonucunda gerçekleştirilen toplam satış tutarının 134.8 milyar TL’ye ve toplam ihracat rakamlarının ise 6.4 milyar dolara ulaştığını açıkladı. İnaltekin, “Bahsi geçen rakam sadece lisans satış ve prototip rakamlarını içermekle birlikte; yapılan Ar-Ge çalışmaları üzerinden oluşan katkı, ithal ikame ve verimlilik artışı şeklinde ilerlemeye dayalı ölçülemeyen ekonomik faydaları göz önünde bulundurduğumuz zaman teknoparkların ekonomik kalkınmaya olan pozitif etkisi yadsınamayacak seviyededir. Bu bağlamda teknolojik ürün içeriği ve kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, teknoparklar Türkiye’de dijital dönüşümün ve araştırma geliştirme endüstrisinin temel taşlarından birisi konumuna gelmiştir” diye konuştu.
Bilkent CYBERPARK, dijital dönüşümün öncüsü
Bilkent CYBERPARK, dijital dönüşümün öncüsü
Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, teknoparkların Türkiye’de dijital dönüşümün ve araştırma geliştirme endüstrisinin temel taşlarından biri olduğunu belirterek “Türkiye’nin en başarılı teknoparklarından birisi olduğunu çok yakın zaman içerisinde bir kez daha tescil etmiş olan Bilkent CYBERPARK olarak ülke ekonomisine ve girişimcilere yaptığımız olumlu katkılar ve dijital dönüşümün ülkedeki öncü yapılarından birisi olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.