KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Bilişim Vadisi ‘Ekosistem’i büyütüyor

HABER

‘Doğu Marmara Bilişim Sektörü ve Bilişim Vadisi Strateji Geliştirme Çalıştayı’ Kocaeli’de gerçekleştirildi. Bilişim Vadisi’nin bölgedeki bilişim sektörü ile etkileşimine yönelik stratejilerin belirlenmesi, bölgede sektörün durumunun ve gelişim olanaklarının belirlenmesi amacıyla yapılan çalıştaya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ile çok sayıda sektör uzmanı katıldı.

Bilişim Vadisi Yönetici Şirketi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliğinde düzenlenen “Doğu Marmara Bilişim Sektörü ve Bilişim Vadisi Stratejik Plan Çalıştayı”, Bilişim Vadisi Eren Bülbül Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Çalıştaya; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ve Bilişim Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Habip Asan, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak çalışmalarını ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonuyla sürdürdüklerini belirterek özellikle savunma sektöründe önemli başarılar elde ettiklerini hatırlattı. Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi'nin 2 temel hedefi barındırdığını aktardı: “Türkiye’yi ileri teknoloji üreten ve ihraç eden ülke haline getirmektir. İhracatta orta ve yüksek teknoloji ürünlerinin payı yaklaşık yüzde 40 seviyesinde. Amacımız 2023 yılına kadar bunu yüzde 50'ye çıkarmaktır.”
Teknoparklara ilişkin de bilgi veren Kacır, bugün 200’den fazla üniversite, 80'den fazla teknoparkın olduğunu kaydederek şu noktalara değindi: “Teknoparklarımızda 5 binden fazla şirketimiz var, 30 binden fazla tamamlanmış, 8 binden fazla devam eden Ar-Ge projesi var. Bin 500'ün üzerinde Ar-Ge ve tasarım merkezlerimiz var. Yüksek teknoloji ihracatımız yaklaşık 5 milyar dolar seviyesine geldi. İhracatta ilk baktığımız nokta: Yüksek teknoloji ihracatımız her ay en hızlı yükselen ihracat sınıfıdır. Büyük bir altyapımız var. 2006 yılında Türkiye'de sadece 54 bin Ar-Ge personeli vardı. Bugün 154 bin Ar-Ge personeli var. Yine 2000'li yılların başında bütün ülkenin toplam patent başvurusu sayısı yaklaşık 300-400 seviyesindeydi. Şimdi 7 binlerin üzerindeyiz. Bu büyük bir ekosistemin inşa edildiğini ve altyapının kurulduğunu gösteriyor. Bize düşen artık ekosistem içinde işbirliği, koordinasyonu iyi organize etmektir.”
Ekosistem içinde bilişim sektörünün önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Kacır, sektörde 128 bin istihdamın ve 32 milyar dolarlık bir iş hacminin olduğunu, sektörün yaklaşık yüzde 65'ini iletişim, yüzde 35'ini ise bilgi teknolojilerinin oluşturduğunu, sektörde 1.3 milyar dolarlık ihracat yapıldığını dile getirdi. Kacır, TÜBİTAK’ın 2006'dan bu yana 5 bin 299 projeye, bugünkü değerlerle 5.8 milyar lira tutarındaki projelere destek olduğunu açıkladı. Kacır ayrıca bu tür çalışmalarda insan kaynağının özellikle de gençlerin önem taşıdığını belirterek 2 yıl içinde 81 ilde 100 DENEYAP teknoloji atölyesi açacaklarını, 5 yıl içerisinde bu projeden 50 bin öğrenciyi mezun etmek istediklerini duyurdu.
Açık kaynak yazılım projelerini çok önemsediklerini vurgulayan Kacır, kamu ve özel sektörde kullanılmak amacıyla 25’ten fazla firma ve kurumla ortak hareket ettiklerini ifade etti.

Bilişim Vadisi’nin 10 bin nitelikli çalışana ihtiyacı var
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy da teşvik belgeli yatırım istatistiklerine göre Türkiye’de gerçekleşen imalat yatırımlarından 10.53 pay alan Kocaeli’nin bilişim sektöründe de önemli bir yer aldığını ve ilde 2019 itibariyle 5 teknoloji geliştirme bölgesi bulunduğunu, 452 firma ve bu firmaların oluşturduğu toplam istihdamın da 4 bin 509 olduğunu aktardı. Kocaeli'nin teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların sektörel dağılımına değinen Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilgi teknolojileri kapsamında yüzde 65.3'lük bir oran görmekteyiz. Kocaeli'de mevcut Ar-Ge merkezi sayımız 124'tür. 15 de tasarım merkezi bulunmakta. Bilişim Vadisi’ni desteklemek amacıyla Gebze’de tamamlanmış olan TOKİ Meslek ve Anadolu Lisesi’ni imzalanan bir protokol ile bilişim alanında ihtisaslaşmış bir liseye dönüştürdük. 20 Şubat 2018 itibariyle Gebze Mehmet Tuğrul Tekbulut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak faaliyetine başlamıştır. Bilişim Lisesi olarak eğitim ve öğretimine devam etmektedir. Özellikle bu öğrenciler bu bölgede yetişerek nitelikli insan olarak çalışmaya devam edecektir. Ayrıca bölgede toplam 31 ayrı lisede bilişim teknolojisi alanında eğitimleri vardır. Bilişim Vadisi’nin 10 bin nitelikli çalışana ihtiyacı olduğuna dair rapor var. Bilişim Vadisi’nin ilk etabı tamamlandı, 58 firma faaliyet göstermekte burada 15 kuluçka merkezi yer almaktadır. Temennimiz önümüzdeki süreçte bu sayının daha üst noktalara taşınması ve buranın uluslararası bilişim merkezi haline dönüşmesidir.”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bilişim Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKPATENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Habip Asan, “Bilişim Vadisi bilimin teknolojiye, teknolojinin ürüne dönüştüğü küresel bir bilişim vadisi olma vizyonunu sadece katmadeğeri yüksek bilişim sektörünün desteklendiği değil aynı zamanda tüm ekonomik iş kollarının teknolojik ve yazılım tabanlı büyüdüğü üs olmak misyonuyla çalışmalarına başlamıştır” dedi.
MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, MARKA ve Bilişim Vadisi arasındaki işbirliğini anlattı.
AlbarakaTürk İnovasyon Müdürü Yakup Sezer moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Dünyada, Türkiye’de ve Doğu Marmara’da Bilişim Sektörü’ konulu oturumda ise HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, TÜBİTAK Girişim Sermayesi Destekleme Grup Koordinatörü Elif Koşok, MÜSİAD Bilişim Sektörü Kurul Başkanı Fahrettin Oylum konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.