Güneydoğu’nun yükselen yıldızı Adıyaman’da, 350 hektar alan üzerinde hizmet veren Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi’nde (ADOSAB), 138 fabrika, 190 şirket bulunuyor. Fabrikaların 81’i tekstil, 53’ü gıda, 25’i mobilya, 3’ü mermer üretimi yapıyor. Dünya mermer rezervinin yüzde 4’ü Adıyaman’da bulunuyor. Adıyaman OSB’de ise 3 mermer fabrikası üretiminin büyük bir bölümünü ihraç ederek şehrin ekonomisine katkı sağlıyor.
Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çelenk, Adıyaman’ın altyapı ve kültürel dokusuyla bölgenin önemli bir üretim merkezi olduğunun altını çiziyor. Adıyaman OSB olarak sanayicisine modern alt ve üst yapı sunduklarını ve bölgenin hem üretim hem ihracatıyla örnek bir modelde faaliyet yürüttüğünü açıklayan Çelenk, en önemli sıkıntılarının yetersiz alan olduğunu paylaşıyor.
Çelenk, “Arsa üretiminde geride kaldık. Toplam 350 hektar alan üzerine kurulu bir OSB’yiz. 6. Bölge teşvikleri artınca, talepler de arttı. İstanbul’dan Adıyamanlı yatırımcılar gelmeye başladı. Şu an bekleyen 102 talep var. Ne yazık ki doluluktan ve yer sıkıntısından talepleri alamıyoruz. İlimizde aktif 4 OSB var ve yeni bir OSB’nin de kurulması gündemde. Bizim de OSB olarak 1100 hektar bir alanımız bulunuyor. Bu alanın OSB’ye dahil olması için Bakanlık ile görüşmelerimiz sürüyor” diyor.
Küçük bir ilde sanayisi gelişmiş bir OSB olduklarının altını çizen Çelenk, şu bilgileri veriyor: “Önyargıların aksine Güneydoğu Anadolu şehri olarak batının alt ve üst yapı imkanlarını sanayicimize sunuyoruz. 10 yıldır Endüstri Meslek Lisemiz, 8 yıldır da kreşimiz faaliyet yürütüyor. Adıyaman Sanayi Geliştirme Merkezi’ni inşa ettik. Ticaret Merkezi’mizin projesini ise tamamladık. Bölgemizin etrafını zeytin ağaçları ile çevirerek Yeşil OSB bandı oluşturduk. Hem üretim hem de yaşam merkezi özellikleri olan bir üretim merkeziyiz.”
Adıyaman’ın bir tarım şehri olduğuna ama istenilen verimlilik düzeyine henüz ulaşılmadığına dikkat çeken Çelenk, sulama alanlarının genişlemesiyle intansif tarımın üretimdeki verimliliği artıracağına değiniyor. Bölgenin öncelikli konularından birinin enerji olduğunu dile getiren Çelenk, Adıyaman’ın önemli bir güneş enerjisi üretim merkezi olduğunu savunuyor. TEİAŞ’ın altyapı eksikliğinden kaynaklı olarak istedikleri oranda yenilenebilir enerjiye ulaşılmadığını paylaşan Çelenk, yatırımları artırarak sanayicinin enerji maliyetlerini düşürebileceklerini kaydediyor.
Bölgenin dijital dönüşümü için de Adıyaman Üniversitesi işbirliğinde Adıyaman Teknopark’ın kuruluşunu gerçekleştirdiklerini duyuran Çelenk, şu açıklamayı yapıyor: “Anadolu’nun güçlenebilmesi için İstanbul gibi büyükşehirlerin üretimden vazgeçmesi ve finans-pazarlama, turizm şehrine dönüşmesi gerekiyor. İstanbul, zaten 20 milyonu aşkın nüfusunu kaldıramıyor. Dolayısıyla ‘İstanbul’un taşı, toprağı altın’ ifadesi eskide kalmıştır. Bundan sonra geç olsa da üretimi Anadolu’ya kaydırmalıyız.”
Anadolu’da üretimin gelişiminin bir diğer yolunun da sermaye birikimi olduğunu dile getiren Çelenk, sözlerine şöyle devam ediyor: “İlin sermaye altyapısını oluşturmak için kendi kaynaklarından yararlanılmalıdır. Bölgenin geliri bölgede değerlendirilmeli. Bölgeler arası gelişmişlik düzeyinin ortadan kaldırılması için 6. Bölge desteklerinin geliştirilerek sürdürülmesi ve lojistik desteğin bir model ile hayata geçirilmesiyle sanayici-üretici bölgemizde üretimi verimli kılacaktır.”
Adıyaman OSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çelenk; “Sulu tarım geliştirilmeli, yenilenebilir enerji alt yapısı tamamlanmalı”
Adıyaman OSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çelenk; “Sulu tarım geliştirilmeli, yenilenebilir enerji alt yapısı tamamlanmalı”
Tarım, turizm ve üretim şehri olan Adıyaman, OSB’leriyle bölgesinin çekim merkezi oldu. Adıyaman OSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çelenk, Adıyaman’ın yatırımcılar için cazibe merkezi olduğunu belirterek, “Genişleme alanımız bulunmakta yatırımcılarımız sırada bekliyor. Modern altyapısı ve yeşil üretim alanlarıyla hem üretimin hem de yaşamın merkezi bir OSB’yiz. Adıyaman’ın hızlı gelişiminin lokomotifliğini üstleniyoruz” dedi.