ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu Yerel İş Kolu Yöneticisi Cem Emre Tural, “ABB Türkiye, globalde ki gibi geleceğin akıllı, güvenli ve sürdürülebilir teknolojilerini müşterileriyle buluşturmaya, esnek ve değer katan otomasyon sistemleri ile üretim sektörünü desteklemeye devam edecektir” diyor.
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex), üretken ve sürdürülebilir bir gelecek için toplumun ve endüstrinin dönüşümüne enerji veren öncü bir küresel teknoloji şirketi. Elektrifikasyon, robotik, otomasyon ve hareket portföyünü birbirine bağlayan yazılım ile ABB, performansını yeni seviyelere taşımak için teknolojinin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. ABB’nin başarısını 130 yıla uzanan mükemmeliyet geleneği ile bugün 100’den fazla ülkedeki yaklaşık 110.000 çalışanı sürdürüyor. www.abb.com
ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu, robotik, makine otomasyonu ve dijital hizmetlerde öncü olarak otomotivden elektroniğe ve lojistiğe kadar çok çeşitli endüstriler için yenilikçi çözümler sunuyor. Dünyanın önde gelen robotik ve makine otomasyon tedarikçilerinden biri olarak 400.000’den fazla robot çözümü sağlayan ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu, her ölçekteki müşterilerinin üretkenliğini, esnekliğini, sadeliğini ve çıktı kalitesini artırmasına yardımcı oluyor.
ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu Yerel İş Kolu Yöneticisi Cem Emre Tural, geleceğin bağlantılı ve kolaboratif fabrikasına geçişlerini desteklediklerini belirterek, “ABB, dünyadaki ilk endüstriyel boya robotunu, dünyanın ilk ticari elektrikli mikroişlemci kontrollü robotu ve dünyanın insan ile beraber aynı ortamda çalışabilecek ilk gerçek işbirlikçi robotunu piyasaya sunmuştur. Bugün bir otomobil gövdesini kaldıran büyük robotlardan, yiyecek ambalajlamak için çok hızlı olanlarına, özellikle insanlarla birlikte güvenle çalışmak üzere tasarlanan YuMi gibi en son nesil işbirlikçi robotlara kadar, her türlü müşteri ihtiyaçlarına uyacak çeşitli robotları imal etmektedir” diye konuşuyor. ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu, 53’ten fazla ülkede 100’den fazla lokasyonda 10.000’den fazla kişiyi istihdam ediyor. www.abb.com/robotics
Türkiye’den 80 ülkeyi ihracat
Cem Emre Tural, ABB Türkiye’nin 1965 yılından bu yana aktif olarak, 9 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Kayseri , Samsun, Diyarbakır ve Adana) yerleşik 3 üretim fabrikası ve 5 servis merkezi ile tüm iç pazar müşterilerine hizmet sunduğunun altını çiziyor. Aynı zamanda 80’den fazla ülkeye de ihracat yaptıklarını vurgulayan Tural, “ABB Türkiye, globalde ki gibi 4 iş alanı (Elektrifikasyon, Robotik, Otomasyon ve Hareket) ile geleceğin akıllı, güvenli ve sürdürülebilir teknojilerini müşterileriyle buluşturmaya, esnek ve değer katan otomasyon sistemleri ile üretim sektörünü desteklemeye devam edecektir” diyor.
ABB, Türkiye’de değer katan üretimini artırmayı hedefliyor
Robot otomasyonunun küresel anlamda heyecan verici bir sektör olduğunu belirten Cem Emre Tural, küresel endüstriyel robot pazarının, 2017’den bu yana yüzde 9.4’lük bir bileşik yıllık oran ile büyüdüğünü ve bu seviyede 2023’e kadar devam etmesinin beklendiğini açıklıyor. [1]
Cem Emre Tural, “Otomasyon ve üretim sistemleri pazarının önemli bir parçası olan çok amaçlı, yeniden programlanabilir endüstriyel robotlar, makine öğrenimindeki gelişmeler sayesinde hızla gelişiyor” diye konuştu. Şirketlerin müşterilerinin talebi doğrultusunda değişime ayak uydurması ve aynı zamanda küresel piyasalarda daha rekabetçi olması gerektiğinin altını çizen Tural, şu bilgileri veriyor: “Bu fırsatın yakalanması hem yeni müşteri taleplerini karşılamak, hem de üretimdeki istihdamın korunması ve artmasına yol açacak. Bu değişim içinde ABB Robotik, sağladığı ürün ve hizmetlerle verimli, esnek ve akıllı üretim sahalarının oluşturulmasında Türkiye sanayisine destek ve fayda sağlamaya devam edecektir.”
ABB, endüstriyel dijitalleşmenin geleceğini yazmak ve değer yaratmak için kamu, sanayi, ulaşım ve altyapı sektöründeki müşterileri ile yakın işbirliği içerisinde çalışan öncü bir teknoloji lideri. Türkiye’de değer katan üretimi arttırmak, sürdürülebilirliği destekleyen ürün ve hizmetleri sağlayarak, global ekonomilerde rekabetçiliği arttırma hedefinde olduklarını dile getiren Tural, “2018 yılından itibaren Bursa Serbest Bölgesinde tahsis ettiğimiz küresel çözüm merkezimiz ile beraber tüm dünyaya Türk mühendisliği ile robot otomasyonu alanında sistem ve hizmetler vermeyi, Türk ekonomisine ihracat ile katkı sağlamayı, robot teknolojilerinde deneyimlerimizi arttırmayı planlıyoruz” açıklamasını yapıyor.
ABB’den akıllı ve esnek üretim otomasyonu
Endüstriyel robotlar; verimli, güvenilir operasyonları sürdürürken, piyasa fırsatlarından en iyi şekilde yararlanabilecek esnek, ölçeklenebilir ve çevik otomasyon çözümleri sağlayarak küçük ve orta ölçekli yerel imalatçılardan küresel işletmelere iş yaratmayı destekleyen ekipmanlar olarak tanımlanıyor.
Cem Emre Tural, ABB’nin akıllı ve esnek üretim otomasyonu sektöründe eşsiz bir ürün portföyüne sahip olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: “0.5 kilodan 1 tona kadar taşıma kapasiteli, hijyenik odalardan boyahanelere, çok sıcak metal uygulamalarından insanlarla beraber çalışabilen işbirlikçi robotlara kadar, tüm sektörlerde ve her üretim teknolojisine uygun robotlar üretmektedir. 3 kıtada robot üretimi olan tek robot üreticisi olarak, müşterilerine en yakın ve en kaliteli ürünleri sağlamayı hedeflemiştir. Geçtiğimiz senelerde ABB bünyesine katılan B&R otomasyon ürünleri ile beraber, bütün otomasyon sektörüne baştan sona değer sağlayan bir firma haline geldi. Robot üretim teknolojilerinde küresel uygulama merkezleriyle beraber kazandığı deneyimi, ürünlerinin geliştirmesinde kullanan ABB, paydaşları ile beraber her fırsatta müşterilerinin doğru otomasyon çözümüne ulaştığından emin olmaktadır.”
Dijital platformlarıyla dijitalleşmeden pay alıyor
Dijital dönüşüm sürecinde robot teknolojinin gelişimini değerlendiren ve ABB’nin bu dönüşümden nasıl pay alacağını aktaran Cem Emre Tural, ABB Ability™ kapsamındaki Dijital Servisler ve Robotstudio™ dijital platformunu örnek gösteriyor.
Tural, ABB’nin Endüstri 4.0 ve dijitalleşme çerçevesinde yürüttükleri çalışmaları şöyle anlatıyor: “ABB Robotları internet üzerinden bağlanarak, birçok veri ve verilerin analiz servisleri ile müşterilerine en yüksek faydayı sağlamak üzere hazırlanmıştır. Robotları dijital dünyaya güvenli bir şekilde bağlamak, mühendislik, devreye alma, operasyonlar ve bakım otomasyon yaşam döngüsünün her adımında verimliliği arttırmaktadır. ABB Robotlarında dijital servisler analizlerle, tek tek robotların, sistemlerin veya birkaç farklı konumda bulunan bütün bir filonun performansını ve güvenilirliğini artırmanıza yardımcı olur. Örnek olarak ABB Ability™ Bağlantılı Servisler proaktif bir şekilde haber alma imkanı sunar, akıllı telefonlar ile her an ulaşılabilir ve vakaları yüzde 25’e kadar azaltabilir.
Dijital platform Robotstudio™, robotlarınızı üretimde çalıştıran gerçek yazılımın tam bir kopyası olan ABB VirtualController üzerine kurulmuştur. Bu, atölyede kullanılanlarla aynı olan gerçek robot programları ve konfigürasyon dosyaları kullanılarak çok gerçekçi simülasyonların yapılmasına izin verir. Robotstudio™, üretimi durdurmadan eğitim, programlama ve optimizasyon gibi görevleri gerçekleştirmenize izin vererek robotlu üretim sisteminizin verimini artıracak çevrim zamanı gibi dijital araçlar sağlar. IOS ve Android platformlarında arttırılmış gerçeklik kullanarak Robotstudio™ ile tasarladığınız robotlu üretim hattını, üretim sahanızda veya hayal ettiğiniz herhangi bir yerde görselleştirmeniz mümkün oluyor.”
Senelerdir üretim sistemlerinin tasarım aşamasında veya yeni ürün tanıtımı için kullandığı Robotstudio™ yazılımı, müşterilerin sistemlerini sanal gerçeklik ile deneyimleyebildiği dijital ikiz bir kullanıcı arayüzüne dönüşüyor. Tural, “Sanal gerçeklik ile robot programı yazabildiğiniz, hareketlerini gözlemlediğiniz bu arayüz, proje aşamasında kullanıcılarının daha ergonomik bir sistem tasarlamaları konusunda olanak sağlamaktadır. Robotstudio™ yazılımının ücretsiz deneme sürümünü, ilgili eğitim, doküman ve örnek simulasyonları abb.com da bulabilirsiniz” diyor.
Bütün üretim sektörlerine hitap edecek
Önümüzdeki senelerde otomotiv ve otomotiv yan sanayisi Türkiye’de güçlü büyümesini ve rekabetçiliğini devam ettirecek, bunun yanında metal, plastik, kimya ve tüketici sektörleri de hızlı gelişen ihtiyaçlara yönelik üretimlerini genişletecek.
ABB, robot otomasyonu konusunda geniş ürün çeşitliliği ve değer katan paydaşlarıyla beraber, bütün üretim sektörlerine hitap edecek sistemler ve bunlarla beraber akıllı üretim teknolojilerinin Türkiye’de kullanılmasını amaçlıyor.
Cem Emre Tural, “Örneğin; ABB’nin yeni ve eşsiz dijital ürünlerinden biri daha hızlı ve doğru kalite ölçümü sağlayan 3DQI ürünüdür. Üretilen ürünleri incelemek için geleneksek temas tabanlı bir yöntem kullanan geleneksel ölçüm makinelerinin aksine, 3DQI, ürünün birden çok görüntüsünü yakalamak ve bunu üretim CAD modeliyle karşılaştırmak için bir 3D sensör kullanır. Bu temassız teknik, operatörlerin kaliteyi saniyeler içerisinde ve geleneksel araçlara ve manuel incelemelere göre daha fazla bilgi ile test etmesine olanak tanır” bilgisini veriyor. Tural, ABB’nin buna benzer ürünlerle 2021 senesi içerisinde portföyünü genişletmeye ve yeni teknolojiler sunmaya devam edeceğini belirterek, “Bizi takip etmeye devam edin” çağrısını yapıyor.
[1] Industrial Robotics Market Outlook–2023 https://www.alliedmarketresearch.com/industrial-robotics-market
Robotlaşma yapılan işin niteliğini değiştiriyor
Robotlu otomasyon sistemlerinin sektöre ürün kapasite ve kalite artışından tutun, üretim sarfların azaltılması ve üretimde kullanılan alanların verimli hale getirilmesine kadar çok yönlü bir devrim sağladığı çok açık. Bunun yanında robot otomasyonundaki esneklik, günümüz trendlerinden özelleştirilmiş ürünlerin çok daha kolay ve verimli şekilde üretilmesine olanak sağlıyor. İşçiliğin azaltılması ile sağlanan fayda, insanların gelecekte işlerini kaybedeceği kaygısını oluştursa da yaşanan her endüstriyel gelişme insanların yaptığı işlerin niteliğini değiştiriyor.
Varolan işler kaybolup, bunun yerine yeni işler ortaya çıkıyor. Bu süreç robotların üretimde, insanların yerine ergonomik olmayan tekrarlı, tehlikeli ve zararlı işlerde sisteme entegre olup olumlu bir iş hayatı ortaya çıkartması ile devam ediyor. Dijitalleşme ile beraber sağlanan en yüksek faydalar, robotlar ve entegre servisleri insanlarla üretimde birleştirebilen işbirliğine dayalı bir ortamda sağlanıyor.
Cem Emre Tural, ABB olarak şirketlerin dinamik piyasalara uyum sağlandıkça varolduklarına, esnek üretim sistemleri ile beraber büyüyüp kaliteli istihdam oluşturduklarına inandıklarının altını çiziyor.
Tural, “İstisnalar dışında ülkemiz senelerdir Avrupa ülkelerine kıyasla büyüme grafiğini sürdüren nadir ülkelerden biri, bunu değişim sürecini etkin bir yol haritasıyla şekillendirebilirsek dünya üzerinde rekabetçiliğimizi koruyabileceğiz. Bunun yanında yetenekli insanlarımız yaptıkları inovasyonlar ve iş modelleri ile bizi diğer ülkelerden pozitif olarak farklılaştıracaktır. Bu fırsatın yakalanması hem yeni müşteri taleplerini karşılamak, hem de üretimdeki istihdamın korunmasına ve artmasına yol açacaktır” açıklamasını yapıyor.
ABB, Türkiye’de üretimi desteklemeye devam edecek: Robot ve yeni teknolojilerde dünya lideri
ABB, Türkiye’de üretimi desteklemeye devam edecek: Robot ve yeni teknolojilerde dünya lideri
Dünyanın önde gelen robotik ve makine otomasyon tedarikçilerinden biri olan ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu, 400.000’den fazla robot çözümü sağlıyor.