KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

HABER

Ulusal Kadın İhracatçı Network Platformu

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla TİM Kadın Konseyi üyelerinin katıldığı basın toplantısında, Şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kadınların ekonomik hayata etkin katılımını desteklerken, işlerini geliştirerek üretici ve ihracatçı olmalarını arzu ettiklerini belirterek, “Bu çerçevede önümüzdeki süreçte Ulusal Kadın İhracatçı Network Platformu ve Melek Yatırımcı Platformu gibi platformlarımızı da devreye alıyor olacağız” dedi ve önümüzdeki dönemde, farklı proje ve programlarla kadınlara yönelik etkinliklerini sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.

Bankacılık sektöründe bir ilk
Halkbank, kadın girişimciler için özel birim kurdu: Halkbank, Kadın Girişimci Bölüm Müdürlüğü’nü kurarak ülkemizde kadın girişimcilere özel hizmet verecek ilk bankacılık bölümünü faaliyete geçiren banka oldu. Yeni yapılanmayla uçtan uca tüm finansal süreçlerde kadın girişimcilere avantajlı hizmetler sunulması hedefleniyor.
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, bu özel birimi Bursa’da gerçekleştirilen Halkbank Üreten Kadınlar Toplantısı’nda duyurdu. Birim, kadın girişimcilere 100 bin TL’ye kadar destek sunan yeni bir krediyi hayata geçirdi. Kadın girişimcileri teşvik etmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, farklı mesleklerden 8 cesur kadın, sıra dışı atılımlarını ve kariyer hikayelerini paylaştı.

Kadın Hakları Proje Çağrısı
Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği ve Institut français Türkiye kadın-erkek eşitliği için ve kadına karşı şiddetle mücadele eden sivil toplum kuruluşlarını desteklemek amacıyla ilk kez proje çağrısında bulunuyor. Kadın haklari proje çağrısı bu alanda çalışan tüm sivil toplum kuruluşlarına açık.
Fransa Büyükelçisi Hervé Magro, kadın-erkek eşitliği konusunun Fransa’nın diplomatik önceliklerinden biri olduğunu hatırlatarak, Fransa’nın gelecek Temmuz ayında Paris’te devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı Eşitlik Jenerasyon Forumu’na Meksika ile birlikte başkanlık edeceğini, uluslararası sivil toplum kuruluşlarından 5.000 temsilcinin de zirveye katılacağını aktardı.

Kadın Hakları Proje Çağrısı, Eşitlik Jenerasyon Forumu tarafından da ele alınacak 3 konuda yapılıyor: Kadına karşı şiddetle mücadele. Adalet, ekonomik haklar ve kadınların eğitime erişimi. Öz bakım ürünlerine erişim dahil olmak üzere, cinsel sağlık ve üreme sağlığıyla ilgili hakların korunması ve tanıtılması. Proje çağrısı toplam 30 bin Avro’dan oluşan bir desteği içeriyor. Jüri kararıyla belirlenecek üç ila altı proje en fazla 10 bin Avro kadar destek alacak.
Proje çağrısı son başvuru tarihi: 30 Nisan 2021.
Bilgi için: https://www.ifturquie.org/haber/kadin-haklari-proje-cagrisiedefiyle, üniversite öğrencileri için YASED Akademi ile dijital bir eğitim programı başlatıyor. YASED Akademi’nin online eğitim programına katılan öğrenciler YASED üyesi şirketlerin üst düzey yöneticilerinden eğitim ve mentorluk alma fırsatına sahip olacak. YASED Başkanı Ayşem Sargın, YASED Akademiyi  8 Mart Dünya Kadınlar Gününde başlattıklarına dikkat çekerek, projede kız öğrencilerin öncelikli olarak değerlendirileceğini söyledi.

OSS ve KAGİDER’den kadın istihdamına örnek proje
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), ve Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle hayata geçirilen “İş’te Balans Projesi” ile çalışanlara fırsat eşitliği sunularak, kadın çalışan istihdamının artırılmasına olanak sağlanacak ve sektörde faaliyet gösteren şirketlerin kalifiye eleman sorununun çözümüne de destek sunulacak. Proje dahilinde üniversitelerde hem online hem de fiziki olarak düzenlenen etkinliklerle öğrencilere sektördeki kariyer fırsatları anlatılacak.
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, “Otomotiv satış sonrası sektörü, sektör olarak kadınların az bulunduğu, ama güçlü bir katkı yaparak değer yaratabileceği bir alan. Projemizle genç kadınların dikkatini bu alana çekmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.
OSS Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Erfan, projeyle sektördeki maskülen algısını kırmayı ve kadın çalışan istihdamını artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Kadın patent başvuru oranıyla dünyada dördüncü sıradayız
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WIPO) 2020 raporuna göre, 2019’da gerçekleştirilen PCT başvurularının tamamı dikkate alındığında, kadın buluşçuların toplam buluşçu sayısı içerisindeki oranında, Çin, yüzde 32.4 ile ilk sırada, ikinci sırada yüzde yüzde 27.3 ile Güney Kore, yüzde 19.9 ile Avusturalya üçüncü sırada, Türkiye ise yüzde 19.3 kadın buluşçu oranı ile dördüncü sırada.

Son yıllarda dünyada kadınların buluş yaptığı alanlara bakıldığında; ilk sırada Biyoteknoloji, ikinci sırada Eczacılık, üçüncü sırada Gıda Kimyası yer alıyor.  Bu artış aynı oranda devam ederse 2070’e kadar başvurularda cinsiyet eşitliğine ulaşılması çok kolay görünmüyor.

38 yıldır tüm dünyada Sınai Haklar alanında hizmet veren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz; “Birçok kadın buluşçumuzun, hem yurtiçi hem yurtdışında patent tescil süreçlerini yürütmek bizi çok gururlandırıyor. Kız çocuklarımızı bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitim almaları ve bu alanda kariyer yapmalarının kadın buluşçu sayımızı çok daha ileri seviyelere taşıyacağına inanıyoruz” dedi. Yamankaradeniz, son yıllarda Destek Patent tarafından patent tescil süreçleri gerçekleştirilen ve patentleri ticarileşen kadın girişimcilere dikkat çekti, bunlardan biri  BEE’O Propolis Kurucularından Gıda Yüksek Mühendisi Propolis Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı, bir diğeri; ‘Art de Huile’ markasının sahibi Uzman Eczacı Hülya Kayhan.

‘5 kadından 1’i çocuk gelin’
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) açıkladığı ‘Türkiye’de Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evlilikler; 1993-2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları Veri Analizi’ raporuna göre Türkiye’de şu anda 18-45 yaş arasındaki her 5 kadından 1’i çocuk yaşta evlendirildi ve bu her 3 kadından biri çocuk yaşta anne oldu ve evlenen kadınların yarısı şiddete maruz kaldı.

Başlık parası için: Dünyada her 5 çocuktan biri evli, her yıl 12 milyon kız çocuğu erken yaşta evlendiriliyor, çocuk yaşta evlilikler Türkiye’de son 10 yılda durağanlaşma trendine girdi. Çocuk yaşta evlenen/evlendirilen her 10 kadından üçü akrabalarıyla evlendirildi, her 5 kadından 1’inin eşi kendisinden 10 yaş veya daha büyük. Son 10 yılda çocuk yaşta evliliklerin özellikle yoksul hanelerde arttığı görüldü. 20-24 yaş grubunda, 18 yaşından önce yapılan evliliklerin yüzde 71’inde önce dini nikâh yapıldı ve başlık parası ile evlenme oranı son 10 yılda (2008-2018) yüzde 24’ten yüzde 38’e ulaştı.

İstihdamda yoklar: Çocuk yaşta evlenen ve eğitim düzeyi düşük olan kız çocuklarının yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde istihdama katılım oranları da oldukça düşük. Aile planlaması hakkında bilgileri yok.

Pandemi kadın istihdamını daraltıyor
TÜRKONFED, TÜSİAD ve UNDP işbirliği ile kurulan Hedefler için İş Dünyası Platformu,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yaptığı açıklamada, Platformun gerçekleştirdiği son anket çalışmasına göre; Covid-19 krizinin Türkiye’de kadın istihdamındaki daralmayı artırdığını açıkladı.

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Başkanı Ümit Boyner, “5. SKA (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin hem iş dünyasında hem de toplumun her kademesinde öncelikli gündem olarak belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Kadın girişimciliğine Türk Telekom’dan dijital katkı
Türk Telekom, Tük Telekom’un Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği ‘Hedefi Olan Kadına İnternetle Hayat Kolay’ projesiyle kapsamında; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel ‘Dijital Pazar Yeri’ etkinliği çevrimiçi düzenlendi. Çevrimiçi düzenlenen etkinliğe, kariyer hedeflerini değiştirerek kurumsal hayata veda edip kendi ürünleriyle markalarını yaratan kadınlar ile daha önce hiç çalışmamış ancak el emeği ürünlerini internetten kitlelere ulaştıran 10 kadın katılarak, ürünlerini ve hikayelerini paylaştı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.