Deprem bölgesindeki kadın üreticilere Halkbank’tan destek
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Kadın Kooperatifleri Destek Kredisi ile depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illerinde faaliyet gösteren 143 kadın kooperatifine işletme harcamalarında kullanılmak üzere üst limiti 50 bin TL olan sıfır faizli kredi verileceğini açıkladı. Kredi, bir yıl geri ödemesiz dönem olmak üzere; toplam 36 aya yayılan vadede ve aylık eşit taksitle geri ödenebilecek. Depremzede kadın girişimciler için oluşturulan KGF Teminatlı Kadın Girişimci Destek Kredisi ise; mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsayacak. Kadın girişimciler, KGF teminatlı olarak bir yıl geri ödemesiz; toplam 36 ay vadeli işletme kredisinden ve toplam 60 ay vadeli yatırım kredisinden yararlanabilecek.
Kadınlar için yollarda
2023 Kadın-Erkek Eşitliği Proje çağrısı
Fransa, depremin ilk gününden itibaren bölgeye kurtarma ekiplerinin sevk edilmesi ve özellikle de Adıyaman Gölbaşı’na sahra hastanesinin konuşlandırılması yoluyla Türk halkının yanında yer aldı. Türkiye’deki Fransa Büyükelçiliği, STK’na yönelik geleneksel kadın-erkek eşitliği projeleri çağrısı vesilesiyle ve bir dayanışma göstergesi olarak, bu yıl doğrudan etkilenen kadınlara yardım etmeyi amaçlayan bir veya daha fazla proje seçecek.
Yapılan açıklamada 2023 ‘kadın-erkek eşitliği’ proje çağrısı için Türkiye’deki Fransa Büyükelçiliği çalışan kuruluşlara desteğini yinelediği ifade ediliyor. Buna göre; sübvansiyonun toplam tutarı 36.000 Euro. Proje başına 12.000 Euro’ya kadar sübvansiyon sağlanacak. 3-6 proje seçilecek. Dosyanın son teslim tarihi: 15 Nisan 2023.
Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) tarafından eğitim ve istihdamın dışında kalan genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını gündeme getirmek, çözümler üretmek üzere hazırlanan ‘Anadolu Kadınları Haklarını Konuşuyor’ Projesi’nin ‘Eğitici Eğitimleri’ tamamlandı. GİFED bünyesindeki 8 farklı ilden, 8 dernek üyesi 24 iş kadını 5 gün eğitim aldı. Eğitimci kadınlar Kasım’a kadar bu eğitimleri kendi şehirlerindeki ne iş ne de eğitim hayatında yer alan NEET (ne istihdamda ne eğitimde olmama) kadınlara verecekler. GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, 6 milyon civarında NEET gençliği olduğunu bunun 4 milyonunu genç kadınların oluşturduğunu söyledi.
‘Umut Dolu Yarınlara’ destek oluyor
“Kadın çalışan oranı yüzde 50’yi aştı”
Penti ‘Pembe Destek Hareketi’ni başlattı
Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) dünyaya örnek ödüllü sosyal sorumluluk projesi Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlar unutulmadı. Merkezin Genel Müdürü Hüsnü Bayraktar, merkezde dünyaca ünlü markalara tekstil üretimi yapan Metraco A.Ş. firmasının Genel Müdür Yardımcısı Begüm Okcu, Metraco A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mürşide Okcu ve Dr. Kazım Ahmet Zorlu, üretim alanlarındaki kadın çalışanların gününü kutlayarak çiçek takdim etti. Okçu, kadınların ülkemizin geleceğine büyük katkı sunduğunu söyledi.
İş Bankası’ndan kadının güçlenmesine destek
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart’ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır. 8 Mart 1857’de ABD’deki bir tekstil fabrikasında 40 bin kadın işçinin ‘daha iyi çalışma koşulları’ için başlattıkları grevde, polisin fabrikaya kilitlediği kadın işçilerden 129’u içeride çıkan yangında can verdi. O kadınların anısına 8 Mart, önce Dünya Kadınlar Günü, sonra Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başladı, son olarak 1977’de BM, 8 Mart’ın ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak anılmasını kabul etti.