KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

27. Avrasya Ekonomi Zirvesi Şubat 2024’te

HABER

Dergimiz KobiEfor’un çözüm ortaklığı ve basın/medya sponsorluğu yaptığı 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin konularını Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver’le konuştuk.

Krizlerden istikrara 
KobiEfor: 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin tarihini öne almışsınız, bunun sebebi nedir? 
Dr. Akkan Suver: Bildiğiniz üzere gelecek yıl Mart ayında mahalli seçimler olacak. Bizler Marmara Grubu Vakfı olarak gerçekleşecek olan mahalli seçimler dolayısıyla, 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin tarihini 21-22 Şubat 2024 günlerine aldık. Erkene alış nedenimiz seçimlerin sıkıntılı günlerine 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni sıkıştırmamak.

“Krizler bizleri endişelendiriyor”
KobiEfor: 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin konu başlıklarıyla ilgili bilgi verir misiniz?
Dr. Akkan Suver: Elbette. Gezegenimiz krizlerle boğuşuyor. Krizlerin önlenmesi, hazırlıklı olma ve müdahale için siyasi işbirliği ve dayanışmayı oluşturmak adına “Krizlerden İstikrara” başlığıyla 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni tertipleyeceğiz. Takdir edersiniz ki, dünyamızda beklenmeyen zamanlarda eş zamanlı gerçekleşen doğal ve toplumsal olaylar yaşamımızda değişik krizlerin oluşumuna yol açmaktadır. Özellikle de iklim değişikliği ile mücadelede başarısız kalmamız, gıda, su, mineral ve metal kıtlığı gibi ekolojik bozukluklar, kötüleşen ekonomik görünüm ve enerjide oluşan fiyat artışları, bizleri bir kriz çoğulculuğu ile karşı karşıya bırakmış bulunmaktadır. Bunlara sürmekte olan savaşları, çatışmaları da ekleyecek olursak çoklu krizler yarınlarımız için bizleri endişeye sevk etmektedir.

“Zorluklar var ama o nispette yenilikler var”
KobiEfor: Bu kapsamlı konuları nasıl bir format içinde tartışmaya açmayı düşünmektesiniz?
Dr. Akkan Suver: Öncelikle belirtmeliyim ki meselemizin boyutları gezegenimiz çapındadır. Hayat düne göre pahalılaşmıştır. Tedarik zincirlerinde kırıklıklar oluşmuştur. Enerji ve ekonomi kural dışına taşmaktadır. İnsanlar kendi topraklarını terk etmek zorunda kalmışlardır. Savaşın çirkin yüzüne, terörizmin acımasız vahşetinin örneklerine her gün ayrı bir coğrafyada tanık olmaktayız. Hak ihlalleri insanoğlunun geleceğini tehdit etmektedir. Bütün bu olumsuzlukların yanında bilgi çağı olağanüstü bir hızla gelişmekte, büyümektedir. Ve insanlık krizlerle, açmazlarla boğuşurken yeni bir dünya da kendi kendinin göbeğini kesmektedir. Mesela; yapay zeka erişilmez aşamalar kaydetmektedir. Gene yazılım sektörü alıp başını gitmektedir. Dolayısıyla zorluklar var ama o nispette de yenilikler ve yarınlar için güzellikler var. Yeter ki biz krizleri istikrara çevirelim.
Bu konuları masaya yatırmak ve çözümlerine yönelik düşünceleri paylaşmak arzusundayız. Uluslararası alanda söz sahibi şahsiyetlerin bu konudaki görüşlerinden yararlanacağımızı umuyorum.

Süleyman Demirel 100 yaşında
KobiEfor: Geçen yıl Cumhuriyetimizin 100. yılını ve doğumunun 100. yılında Haydar Aliyev’i özel birer oturumla anmıştınız, bu yıl öyle çalışmanız olacak mı?
Dr. Akkan Suver: Evet bu yılda doğumlarının 100. yılında 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’i anacağız. Bildiğiniz üzere Süleyman Demirel’in Avrasya Ekonomi Zirve’lerinde özellikle de Marmara Grubu Vakfı’nın oluşumunda büyük hakkı ve payı vardır. Her zaman, her yerde söylemekteyim. Kurumları; kuralları, hatıraları ve ahde vefası yaşatır. Bu özellik Marmara Grubu Vakfı’nda vardır. Dolayısıyla Süleyman Demirel’i de 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde yurt içinden ve yurt dışından arkadaşlarıyla anacağız.

Kuşak ve Yol Girişimi 11 yaşında
KobiEfor: Avrasya Ekonomi Zirvesi, Kuşak ve Yol Girişimi’ne çok önem veriyor. 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde bu konuyu nasıl ele alacaksınız? 
Bir özel oturum da Kuşak ve Yol Girişimi ile ilgili gerçekleştirmek arzusundayız. Kuşak ve Yol Girişimi’ne Marmara Grubu Vakfı olarak büyük önem vermekteyiz. Bu yıl onuncu yılını yaşadığımız Kuşak ve Yol Girişimi’nin iki uluslararası merasiminde ben Pekin’de hazır bulunmuştum. Bu yıl 17 Ekim günü yapılacak olan üçüncü büyük toplantıda da gene kısmet olursa sivil toplum adına Pekin’de ülkemizi temsil edeceğim. Dolayısıyla gelecek yıl tertipleyeceğimiz 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Kuşak ve Yol Girişimi’ne on birinci yılında barışın, refahın ve uygarlığın diyalog projesi olarak özel bir yer vereceğiz. Asya kıtasından Avrupa’ya uzanan kara ve deniz yoluyla Pekin’i Londra’ya bağlayacak olan bu girişimi ekonomik açıdan olduğu kadar sosyal ve kültürel boyutlarıyla tartışacağız.

Sivil toplumun önemi
KobiEfor: Sivil toplumun önemini vurguluyorsunuz. Yaşamakta olduğumuz bu çoklu kriz ortamında sivil toplumun yapabileceği bir şeyler var mıdır?
Dr. Akkan Suver: Olmaz olur mu? Kötüleşmekte olan şartlarda elbette görev ve sorumluluk hükümetlere ve devletlere düşüyorsa da iyileştirme ve yanlışlardan kurtulma alanında sivil düşüncenin ortaya koyacağı çalışmalar, sunacağı bilgiler ve gerçekleştireceği diyaloglar yeni fırsatlara, yeni çözümlere kapılar aralayacaktır. Özellikle temaslar, karşılıksız iyi niyete dayanan diyaloglar siyasi kutuplaşmalara, ekonomik sıkıntılara çözümler oluşturacaktır. Bizim de Marmara Grubu Vakfı olarak yapmakta olduğumuz bundan ibarettir. Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin hür bir platform olarak insanları karşılıksız olarak bir araya getirmesi birbiriyle yakınlaştırması sivil toplumun ağırlığının işaretidir. Devlet insanlarını, akademisyenleri, dini önderleri, ülke yönetmiş şahsiyetleri bir masa etrafında toplamak sivil toplumun başarısıdır. Bu başarılar ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda ne kadar çoğalırsa inanıyorum çatışmalar, savaşlar ve anlaşmazlıklar o kadar çabuk olmasa da bir yerden sonra çözüme ulaşacaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.