KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun: “Sektördeki liderliğimizi sürdüreceğiz”

FİNANS

Yapı Kredi Leasing, sektör liderliğini 10. yılına taşıdı. 2018 yılında yüzde 20.7’lik pazar payına ulaşan Yapı Kredi Leasing, 2019 yılında da liderliğini korumayı hedefliyor.

Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, “Talebe olan iştahımızı kaybetmedik. Türkiye’nin her yerine ulaşmaya çalışıyor ve iş fırsatlarını değerlendiriyoruz. 14 bölge ağımız, dijital altyapımız ve danışman portföy yöneticilerimizle müşterimizin ve satıcılarımızın yanındayız. Pazardaki gelişme ne olursa olsun liderliğimizi korumayı hedefliyoruz” diyor.
Yapı Kredi Leasing aralıksız 10 yıldır sektör lideri. Geçen yıl yüzde 20.7’lik pazar payı elde ederek liderliğini sürdüren Yapı Kredi Leasing, 12 milyar 500 milyon TL leasing alacağına ulaştı. Sektörün toplam leasing alacağı ise 60 milyar 707 milyon TL oldu. Sektörde önemli olan diğer bir alanı ise yeni iş üretimi oluşturuyor. 2017 yılında sektör 6.2 milyar dolar yeni iş üretti. 2018’de ise sektörün yeni iş performansı 4.8 milyar dolar oldu. Sektörün yeni iş üretiminde yüzde 22.6 düzeyinde daralma yaşandı. Yapı Kredi Leasing ise yeni işte 783 milyon dolar ile pazardan yüzde 16.3 pazar payı elde etti.  YapıKredi Leasing 2018 sonu itibariyle 6 bin 485 adet aktif müşteriye ulaştı. Müşteri adedinde yüzde 12.12’lik pazar payına ulaştı.
Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, “2018 yılında Yapı Kredi Leasing olarak ciddi bir performans sergiledik. Hem sektörde hem de kendi kurumumuzda ilginç rakamlara ulaştık. Sektör 2018 yılında 4.8 milyar dolar işlem hacmi gerçekleştirdi. 3 kalem dışında genel tüm iş alanlarında küçülme oldu” diyor.
Leasing sektöründe 2018 yılında en fazla performans sağlayan sektörler; tekstil, lojistiğe dönük taşımacılık ile tarım oldu. Rakamlarla ifade edersek; tekstil sektörü 2017 yılına oranla yüzde 24.9 büyüdü. Lojistiğe dönük taşımacılıkta mevzuata getirilen pozitif dokunuşla bir anda araç leasing hizmetleri 144 milyon dolar olan yeni işlem hacmi 222 milyon dolara çıktı. Toplam yeni işlem payındaki payı yüzdeki 2.3’ten yüzde 4.6’ya çıktı. Tarım sektörü de dikkat çeken bir büyümeye imza attı ve yüzde 11.6 büyüme gösterdi. Torun, Yapı Kredi Leasing’in performansını ise şöyle anlatıyor: “Yapı Kredi Leasing’in toplam portföyüne bakılınca 783 milyon dolarlık işlem hacminde gayrimenkul sadece yüzde 8.1’lik kısmı alıyor. Bizim için sevindirici olan işlemlerin yüzde 92’si üretim, lojistik, tarım ve tekstil sektörlerinde makine ve ekipman finansmanına dönük.”

“Yapı Kredi Leasing 2019’da liderliği sürdürecek”
Leasing yatırımı finanse ediyor. Yatırım da milli gelir büyümesiyle kol kola ilerliyor. Fatih Torun, “Önümüzdeki dönem leasing sektörü Türkiye’nin büyüme beklentilerinin paralelinde büyüme gerçekleştirecektir. Bundan sonra önümüzü daha net göreceğiz. Zira seçimler geride kaldığında daha pozitif bir büyüme trendi yakalanabilir. Yabancı kuruluşların ülkemize ilgisi devam ediyor. Finansal Kurumlar Birliği 2019 yılı için 1 milyar 250 milyon dolarlık yeni işlem hacmi öngördüler. Yapı Kredi Leasing bu hedef doğrultusunda pazar payını kaybetmeyecek” diye konuşuyor. Torun, sektörün alacak hacminin 5’te 1’inden fazlasını Yapı Kredi Leasing’in gerçekleştirdiğini belirtiyor: “Bu pazar payını koruyacak hatta artırma hedefinde olacaktır. Kendi projeksiyonumuzda da yüzde 21 pazar payını korumak niyetindeyiz. Hiçbir sektör ayrımı yapmadan, bilançosunu nakit akışını iyi yöneten şirketler bizim hedef kitlemizdedir. Liderliğimizi sürdüreceğiz.”

Yapı Kredi Leasing, 16 satıcı ile işbirliği anlaşması yaptı
Yatırım iştahı olan tekstil sektöründen makine yatırım talebi aldıklarını kaydeden Torun, ağırlıklı ihracata dönük şirketlerde büyüme öngördüklerini aktarıyor. Torun, savunma sanayiye iş yapan firmalardan ve otomotiv yedek parça üreten firmalardan CNC talebi aldıklarını kaydediyor: “İş makineleri sektörü olumsuz görülse bile talep var. Turizm iyi bir dönem geçirecek. Buralarda potansiyel büyüme fırsatları olduğunu düşünüyorum. Bu dönem Yapı Kredi Leasing olarak finansman yükünü karşılıklı paylaşarak sunduğumuz satıcı işbirlikleri kampanyalarımız ağırlık kazanacak. Genel Müdürlük’te satıcıları takip ettiğimiz ‘Satıcı İlişkileri’ masamız önemli bir görev üstleniyor. Bugün itibariyle 16 farklı satıcı ile katkı paylı anlaşma ve işbirliklerimiz var. Bu süreci geliştireceğiz. Dijital altyapıyı oluşturduk. Satıcılara Nisan ayında dijital platformumuzu açacağız. Satıcılar tüm işlemlerini bu platform üzerinden takip edecek, müşterilerini Yapı Kredi Leasing satış networküne yönlendirecek.” Torun, bu işbirliklerinin sektörel zenginlik sağladığını sözlerine ekliyor.

Portföyün yüzde 70’i KOBİ segmentinde
Yapı Kredi Leasing’de portföyün adet olarak yüzde 70’i KOBİ segmentinden oluşuyor. Geçen yıl KOBİ’ye sağlanan finansmanın büyüklüğü 850 milyon TL’ye ulaştı. KOBİ’lerle işbirliğinin gelişiminde en önemli avantajının ‘danışman’ nitelikli hizmetlerine dayandığını aktaran Fatih Torun, “Danışman kimliğimiz nedeniyle öne çıkıyoruz. Hem finansal tarafta hem de operasyonel süreçler kısmında güçlü danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sektörün uzman insan kaynağını bünyemizde barındırıyoruz. Ülkenin önde gelen hukuk, gümrükleme, vergi danışmanlık firmalarıyla çalışıyoruz” diyor.
Kendisi de uzun yıllar KOBİ Bankacılığında Şube Müdürlükleri görevleri de üstlenen Fatih Torun, KOBİ’ye doğru hizmet vermekte ‘finansal danışmanlığın’ önemli olduğunu aktarıyor.  Torun, gerektiğinde öngöremediği riskler konusunda da KOBİ’yi uyarmanın, finansal yapısını korumada elzem olduğunun altını çiziyor.
Yapı Kredi Leasing’in 2018 itibariyle sorunlu kredi oranı yüzde 4.2. Sektörün sorunlu kredi oranı yüzde 7.2. Fatih Torun, özellikle 2018’in ikinci yarısından itibaren sektördeki gelişmelere paralel iyi bir sınav verdiklerini kaydediyor: “Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün’ün bu dönem çok önemli bir ifadesi hepimizin yol haritası oldu: ‘İyi niyetli yaklaşan herkese kapımız açık. Süreci suistimale ise izin vermeyiz” Bu felsefe ile tüm müşterilerimize yardımcı olduk. Özellikle KOBİ’lerimiz bu dönem ticari ahlak anlamında kendilerini ispat etti. Taksitlerini yüzde 96 oranında ödediler.”

“Pozitif adımlar sonrası sektör büyüme sürecine girecektir"
Talepteki durağanlığın Şubat-Mart itibariyle yavaş yavaş değişmeye başladığını aktaran Torun, imzalanan sözleşme adedinde artışlar gördüklerini ifade ediyor: “Müşteriler ile sık sık bir araya geliyoruz. KOBİ’ler ve işletmeler seçimlerden sonra yapısal tedbirlerle yakından ilgileniyor. Çünkü programa bağımlılık yatırımları da pozitif etkileyecek. Leasing sektörü olarak pozitif adımlar sonrası yatırım iklimlerinde ivme bekliyoruz. Yatırım iştahı artan trend gösterecektir. Türkiye büyük bir ekonomidir, yenilenen yatırımları olacaktır.”
Leasing sektörünün yatırımın finansmanı anlamına geldiğini aktaran Torun, uluslararası fonların sektöre ilgi göstermeye devam ettiğini aktarıyor. Torun, Yapı Kredi Leasing’e, Avrupa Kalkınma Bankası’nın kaynak sağladığını ve Avrupa Yatırım Bankası ile görüşmelerin sürdüğünü dile getiriyor: “Uluslararası fonların Türkiye ekonomisine ilgisi devam ediyor. Üretim makinelerine dönük makine yatırımlarını artıracak desteklerdir. 2019’da yeni işlem hacminde yüzde 92 oranında makine ve ekipman yatırımı var. Üretimin olduğu her alana dönük makine yatırımlarının finansmanında iştahlıyız.”

“Yapı Kredi Leasing KGF’de sektöre örnek oldu”
Kredi Garanti Fonu kaynaklarında leasing sektörüne tahsis edilen kaynağın yüzde 29.4’ünü Yapı Kredi Leasing sunarken kredinin kullandırılmasının ise yüzde 34’ünü sağladı. KGF işbirliğinde Yapı Kredi Leasing’in sektöre örnek biçimde ilk sistem altyapısını oluşturduğuna dikkat çeken Torun, “KGF’nin kuruluşundan bu yana içinde olduk. KGF tamamlayıcı teminat olarak devreye girdi. KGF’yi iyi kullandık ve iyi bir örnek oldu. KGF’yi sorunlu kredinin kurtarılmasına yönelik olarak hiç kullanmadık. Şu anda KGF geri ödemelerinde sorunlu denilen oranımız binde 8’dir” açıklamasını yapıyor.

“Yapı Kredi Leasing dijital dönüşümde de lider”
Yapı Kredi Leasing, ikinci el web sitesi ve mobil uygulama ile sadece Türkiye’ye değil, yurtdışı leasing kuruluşlarına da örnek oluyor. Geçtiğimiz hafta 1400 leasing şirketini bünyesinde barındıran Leaseurope’un Brüksel’deki toplantısına sektörü temsilen katılan Fatih Torun, “Dijital alanda geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz ikinci el sitemize Leaseurope’de katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Sitemiz iki kısımdan oluşuyor: Bir tanesi online işlemler. Diğeri ise sektörde ilk olarak canlı ihale sistemi de yer alıyor. Online işlemlerde müşterinin aradığı her şeyi bulabileceği platform yaratmaya çalıştık. Sahadan taleplerle de online işlemler kısmını dizayn ettik. Şeffaf bir yapı oluşturduk. Sektörün toplam müşteri sayısı 53 bin 310 iken şu anda mobil aplikasyonu indiren kişi sayısı 25 bini buldu” diyor.
İkinci el web sitesindeki canlı ihale sisteminde ise kişiler satın alma teklifi verebiliyor. En iyi teklifi veren kişiyle de satış gerçekleşiyor. Torun, şu bilgileri veriyor: “İkinci el satışların tamamını gayrimenkul hariç bu dijital ortamdan gerçekleştiriyoruz. Arama motorundan girişler var. Geçtiğimiz yıl İtalya ve Almanya’ya birer makine verdik. Şimdi Polonya’ya satış yapıyoruz. Satış alanını, canlı ihale sistemini tüm dünyaya açmış olduk. Sitemiz 2018’in başında faaliyete geçti ve 50 milyon TL’lik işlemi buradan yapıyoruz. Bir süre sonra satıcı işbirliklerini web platformuna indirdiğimizde işlemlerin oranı artan trendle devam edecektir.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.