Pandemi sürecini ve KOBİ’lere etkilerini değerlendiren Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, ilk dönemde KOBİ’lerde normal eğilim dışında ekstra bir dijitalleşme gayreti ve işlerinde de olumsuz bir değişim görülmediğini söyledi. Kaya, “Bu dönemde vergi ertelemeleri, kısa çalışma ödeneği, kira stopaj düzenlemeleri gibi devlet destekleri yanında bankacılık sektörünün kredi vade ötelemeleri ve KOBİ’lerin nakit akışına uygun kredi kullandırımları ve yapılandırmaları ile KGF’nin kredi imkanları KOBİ’lerimizin bu dönemi atlatmalarına destek oldu” dedi.
Farklı birçok kriter olmakla beraber temelde ciro veya aktif büyüklüğü 4 milyon TL ile 60 milyon TL arasında olan küçük ve orta boy işletmelere KOBİ Bankacılığı altında hizmet verdiklerini kaydeden Kaya, 4 milyon TL’ye kadar ciro ya da aktif büyüklüğe sahip işletmelerin de mikro işletmeler olarak değerlendirildiğini söyledi.
Resmi KOBİ tanımına göre 500 binin üzerinde kredili müşteri sayısına ulaştıklarını vurgulayan Kaya, 2020’de resmi KOBİ tanımına göre TL nakdi kredilerde yüzde 24’lük bir büyüme gösterdiklerini belirtti. Kaya, 2021 Ağustos resmi KOBİ rakamlarına göre ise TL nakdi kredilerde sektörün yüzde 5.3, Garanti BBVA’nın yüzde 12.3’lük bir büyüme ile sektörün çok üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiklerini kaydetti.
2021 yılı ikinci çeyrek GYSH büyümesini yüzde 21.7 olarak gördüklerini belirten Kaya, “İmalat sektörü başta olmak üzere hemen hemen her sektörde bir büyüme söz konusu. 3. çeyrekte ise turizm ve hizmet sektöründe ciddi bir toparlanma görüyoruz. Bunu ekonomik göstergeler tarafında artan pos cirosu hacimlerinde de görebiliyoruz. BKM verilerine göre; 2021 yılının ilk altı ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 709 milyar TL oldu. Bankamız cirosu da paralel şekilde 2021’in ilk altı ayında 117 milyar TL ile yüzde 42 arttı” diye konuştu.
Kaya, “Önümüzdeki dönemde KOBİ’lerin ciro artışlarının ve ekonomik faaliyetlerinde düzelmenin yanı sıra; pandemi şartlarında olumsuz yönde bir değişiklik olmaz ise faiz değişikliğinin ve yeni gelecek olan KGF paketlerinin etkisi ile sektörün ve Garanti BBVA’nın kredi büyümesinin ivmelenerek devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.
KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuğunu kolaylaştırıyor
E-Fatura, E-imza ve QR ile Ödeme gibi ürün ve hizmetlerle KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuğunu kolaylaştırdıklarını vurgulayan Kaya hizmetlerini şöyle sıraladı: “KOBİ’lerimizin başka bankalardaki hesaplarını bir arada görmesini sağlayan Tek Ekran teknolojisini yakın zamanda devreye aldık. Böylelikle KOBİ müşterilerimiz, farklı bankaların giriş bilgilerini aklında tutmak zorunda kalmayarak kolay ve hızlı deneyim yaşayabiliyorlar.
Şahıs firmalarımızda ise uçtan uca dijital kredi kullandırım hizmeti de sunuyoruz. Tüzel müşterilerimiz için de mevcut limitleri dahilinde dijital kanallardan kredi kullandırım ve kapama işlemini devreye aldık. Aynı zamanda ürün yelpazemizi genişleterek ticari kredilerden BCH ve SPOT kredi ürünlerini dijital kanallarımızdan kullanılabilir hale getirdik.”
“Uzaktan Müşteri Edinimi hizmeti sunmaya başlayacağız”
“Bilindiği üzere regülasyonunda desteklemesi ile beraber gerçek müşterilerde Uzaktan Müşteri Edinimi (Digital Onboarding) fırsatını müşterilerimize sunuyoruz” diyen Kaya, “Şahıs Firması olan KOBİ’lerimiz şu an bu hizmetten faydalanabiliyor. Ancak tüzel taraf için henüz regülasyon izin vermediğinden dolayı bu geçişi yapamadık. Süreç izinler tarafında devam ederken, biz alt yapı olarak hazırlanmaya başladık. Regülasyon izin verdiğinde tüzel KOBİ müşterilerimize de Uzaktan Müşteri Edinimi hizmeti sunmaya başlayacağız” mesajını verdi.
Özellikle bu dönemde KOBİ’lerin dijital yolculuklarının desteklenmesi ve sürdürülebilir işletmeler haline gelmelerinin daha fazla önem kazandığına dikkat çeken Garanti BBVA olarak 3 önemli konuya odaklandıklarını belirtti: “KOBİ’lerimizin dijitalleşme yolcuğunda yanlarında olmak, finansal sağlıklarını korumak ve sürdürülebilir işletmeler olmaları için ürün ve hizmetler geliştirmek.”
Finansal sağlık tarafında tek ekran teknolojisi gibi dijital bankacılık kanallarında yaptıkları geliştirmelere devam edeceklerini ifade eden Kaya, “Müşterilerimizin finansal sağlığı konusunda en büyük gücümüz bir nevi danışman rolünü üstlenen KOBİ ekibimiz. Ekibimizi hem bu konularda düzenli eğitimlerle destekliyor hem de sektörel bilgilerle de besliyoruz. Sürdürülebilirlik konusundaki yaklaşımımızı 2 ana temelde yürütüyoruz. Bunlardan birisi sürdürülebilir ürünler. Bu kapsamda yeşil oto, yeşil konut, sürdürülebilir enerji ve enerji verimliliğine yönelik yenilikçi ürünlerimizle KOBİ’lerimize hizmet veriyoruz. Bunun yanında bulunduğumuz toplumun sürdürülebilir geleceği, toplumsal katkı ve gelişim için faaliyetlerimizi de sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.
Kadın girişimcilere 15 yıldır kesintisiz destek
Kadın girişimcilere yönelik bütünsel desteklerini 15 yıldır kesintisiz olarak sürdürdüklerine de değinen Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “Program kadın girişimcilerimizin sürdürülebilir işletmeler olmasının yanında, gelişmesi ve güçlenmesine de katkı sağlıyor. Girişimciliğe verdiğimiz desteği, Garanti BBVA Partners Girişim Hızlandırma Programı ile sürdürüyor, girişimcilerin adımlarını daha sağlam atmaları konusunda kendilerini geliştiriyoruz. Bunun yanında sosyal girişimcilere yönelik çalışmalarımızla da toplumsal fayda sağlayan girişimlerin seslerini duyurmaları ve gelişmelerine de destek oluyoruz. Gerek KOBİ’ler gerekse girişimcilerin finansal sağlıklarını korumaları, sürdürülebilir işletmeler olmaları ve dijital yolculuklarında ihtiyaçları olan desteklere ulaşmaları için her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz.”
Garanti BBVA KOBİ’lerle büyüyor
Garanti BBVA KOBİ’lerle büyüyor
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, 2020’de resmi KOBİ tanımına göre TL nakdi kredilerde yüzde 24’lük bir büyüme gösterdiklerini belirtti. Kaya, 2021 Ağustos resmi KOBİ rakamlarına göre ise TL nakdi kredilerde sektörün yüzde 5.3, Garanti BBVA’nın yüzde 12.3’lük bir büyüme ile sektörün çok üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiklerini kaydetti.