Finansal Kurumlar Birliği (FKB), 2020 yılı ilk 6 ay konsolide verilerini açıkladı. ‘Faktoring, Finansal Kiralama ve Finansman Şirketleri’ni kapsayan sektörün aktif toplamı 125 milyar TL’ye ulaştı.
Finansal Kurumlar Birliği’nin temsil ettiği üç sektöre yönelik değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Aynur Eke, “Sektörlerimiz salgının da etkisiyle yaşanan ekonomik dalgalanmalardan geçtiğimiz yıllara kıyasla daha fazla etkilendi. Ekonomik olarak zorlu geçen yıla rağmen finansal kiralama, faktoring ve finansman sektörlerini daha verimli hale getirmek ve ekonomiye verdikleri katkıyı artırmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
2020 yılının ilk yarısında, Finansal Kiralama sektörünün alacakları 52 milyar TL seviyelerine ulaştı. Sektörün aktif büyüklüğü de 63 milyar TL’yi geçti. Faktoring sektöründe ise işlem hacmi 60 milyar TL, alacakları ise 33 milyar TL’ye ulaştı. Sektörün aktif büyüklüğü 36 milyar TL olurken öz kaynak büyüklüğü ise 8.5 milyar TL seviyelerinde gerçekleşti. Finansman Şirketleri’nin işlem hacmi ilk çeyreğe oranla artış göstererek 10 milyar TL seviyesine, aktif büyüklüğü 25.5 milyar TL’ye ulaştı. Mikro kredilerde pazara giren yeni üyelerle birlikte müşteri sayısı 2 milyon 875 bin, sektörün alacak büyüklüğü ise 21 milyar TL olarak gerçekleşti.
KOBİ’lere sunulan destekler artıyor
Özellikle KOBİ’lere sunulan finansman kaynağını artırmak adına çalıştıklarını aktaran Eke, şunları söyledi: “KOBİ’lere sağladığımız destek ile ticaretin çarkları dönmeye devam ediyor. Ekonomi yönetimimizin ortaya koymuş olduğu çalışmalarla birlikte, sektörlerimizdeki iş hacimlerinde yaşanan artış, gelecek adına hepimizi umutlandırdı. 2020’nin ilk yarısında pandemi nedeniyle dengelenme süreci sekteye uğramış da olsa, ikinci çeyrekte toparlanma var. Yılın ikinci yarısında ise beklediğimiz yasal düzenlemelerle birlikte sektörlerimizin ivme kazanacağıdır. Bizler her zaman şunu söylüyoruz; bankaların üzerindeki fonlama sorumluluğunu paylaşarak, reel sektöre sağladığımız desteği büyütebiliriz.”
FKB ticareti ve üretimi destekliyor
Aynur Eke, reel sektöre sürdürülebilir büyüme için kaynak sağlamaya devam edeceklerini kaydetti: “Birliğimizin geliştirdiği finansmana erişim yöntemleriyle KOBİ’lerimize, dolayısıyla ülke ekonomimize kattığımız değeri daha da artıracağımıza inanıyorum. FKB olarak üyelerimizin dijital dönüşüm yolundaki çabalarını yasal düzenleme taleplerini takip ediyor ve bu dönüşümün iş süreçlerini daha güvenli ve süratli hale getireceğini, reel kesimin finansmana erişimini kolaylaştıracağını görüyoruz.”
Dijital dönüşüm çerçevesinde finansmana erişimi kolaylaştırma yönünde Avrupa’daki uygulamaları inceleyerek Türkiye’ye uygun özgün modeller geliştirdiklerini aktaran Eke, şu bilgileri verdi: “Dijital platformlar üzerinden müşteriye finansman sağlayabilirsek, hem tüm Türkiye’ye ulaşma fırsatımız olacağını hem de sektörümüze yeni oyuncuların katılacağını düşünüyoruz. Böylelikle bu gelişmelerle birlikte, sektörün büyümesini umuyoruz ve stratejilerimizi dijital dönüşüm üzerine kuruyoruz. FKB üyeleri olarak, çoğunluğunu KOBİ’lerin oluşturduğu sektörlere katmadeğer sunuyoruz. Bu bakımdan, hükümetimizin aldığı tedbirler kapsamında bankacılık dışı finans kesiminin de düzenlemelerde yer almasının, piyasada tedarik zincirinin kesintisiz devamı ve istihdamın artırılması için önemini vurgulamak istiyorum.”
Finansal Kurumlar Birliği olarak en büyük önceliklerinden birinin Ticaret Zinciri Finansmanı’ olduğunu açıklayan Eke, “KOBİ’lerimizin aktif şekilde kullanmasına ve her platformda bunu anlatarak sistemin yayılımını sağlamaya büyük önem veriyoruz. Türkiye’nin geleceği adına atılmış en önemli dijital sistemlerden biri olarak bu platformu görüyoruz” dedi.
Bankacılıkdışı finans sektörü KOBİ’lere desteğini sürdürüyor
Bankacılıkdışı finans sektörü KOBİ’lere desteğini sürdürüyor
Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Faktoring, Finansal Kiralama ve Finansman Şirketlerinin 2020 yılı 6 aylık konsolide verilerini açıkladı. FKB’nin temsil ettiği üç sektörün 2020 yılı 6 aylık konsolide verilerine göre; aktif toplamı 125 milyar TL,öz kaynak büyüklüğü 25 milyar TL, müşteri sayısı 3 milyon olarak gerçekleşti.