İpekyolu ile Baharat yollarının kesişme noktasında ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Bursa, Türkiye’nin otomotiv ve tekstil üssü. Yerli ve milli otomobil TOGG’un evsahibi yeşil Bursa, ileri teknoloji yatırımlarıyla dikkat çekiyor. 17 Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB, Bursa Deri İhtisas ve Karma OSB, Bursa Teknoloji OSB-BURSA TEKNOSAB, Barakfakih OSB, Demirtaş OSB, Hasanağa OSB, İnegöl OSB, İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB, Kayapa OSB, Kestel OSB, Mustafakemalpaşa OSB, Mustafakemalpaşa-Mermerciler İhtisas OSB, Nilüfer OSB, TOSAB Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas OSB, Uludağ OSB, Yenice OSB, Yenişehir OSB), 13 Küçük Sanayi Sitesi (KSS), Bursa Serbest Bölgesi, 2 Özel Endüstri Bölgesi (Asil Çelik Özel Endüstri Bölgesi ve Gemlik Gübre Sanayi Özel Endüstri Bölgesi) ve İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’de 34 firma, İkinci İSO 500 Büyük’te 36 firma, TİM Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı Listesi’nde 61 firma, 2 üniversite (Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi), 1 meslek yüksek okulu (Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu), Türkiye’nin 19. Teknoloji Geliştirme Bölgesi olan ULUTEK Teknopark ile Bursa, endüstri, ticaret, tarım ve turizm kenti. Bursa, lokomotif sektörleri; otomotiv ve yan sanayisi, tekstil ve hazır giyim, makine ve teçhizat, elektrik ve elektrikli araçlar, mobilya ve orman ürünleri, metal, gıda (özellikle yaş sebze ve meyve), tarım ve hayvancılık sektörlerindeki güçlü performansıyla dikkat çekiyor.
Türkiye’nin 3. büyük ihracatçı kenti
Türkiye’nin 3. büyük ihracatçı kenti Bursa, 2021’de 14 milyar 959 milyon 238 bin dolarlık ihracat performansıyla öne çıkıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; ihracatta İstanbul ve Kocaeli’nin ardından 3. sırada yer alan Bursa, ülkenin toplam dış satımından yüzde 6.63 pay aldı. Bursa’dan geçen yıl 184 ülke ve özerk bölge ile 14 serbest bölgeye dış satım gerçekleştirildi. İlin ihracatında otomotiv sektörü başı çekti. OYAK Renault, TOFAŞ, Bosch ve Karsan gibi dev firmaların faaliyet gösterdiği Bursa’da otomotiv endüstrisi, 6 milyar 698 milyon 856 bin dolarlık ihracatla ilin toplam ihracatının yüzde 44.78’ini karşıladı. Otomotivin ardından Bursa’dan en fazla ihracat, 1 milyar 718 milyon 27 bin dolarla ‘hazır giyim ve konfeksiyon’ sektörü tarafından yapıldı. Tekstil ve hammaddeleri sektörü, Bursa ihracatında 3. sırada yer alırken onu makine ve aksamları, çelik, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, kimyevi maddeler ve mamulleri, demir ve demir dışı metaller sektörleri izledi. Bursa’dan en fazla ihracat 2.1 milyar dolarla Türkiye’nin en önemli pazarlarından Almanya’ya gerçekleştirildi, onu Fransa, İtalya, İspanya, ABD izledi.
Yerli ve milli otomobil TOGG, Bursa’da üretilecek: Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), yerli ve milli otomobil TOGG’u, Bursa’nın Gemlik ilçesindeki Gemlik Tesisi’nde üretecek. Temmuz 2022’de deneme üretimine başlanacak, 2022 sonunda da ilk seri üretim araç banttan indirilecek. 2023 ilk çeyreğinde elektrikli C segmentindeki ilk araç SUV pazarına çıkacak.
İleri teknolojide iddialı: Türkiye’nin üretim ve ihracat üslerinden Bursa, teknolojide hedefini daha da yükseğe taşıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) kamu ve özel sektör kuruluşları işbirliğiyle hayata geçirdiği Bursa Teknoloji OSB (BURSA TEKNOSAB) ile ileri teknoloji üretiminde çok güçlü oyuncular oluşturulması hedefleniyor. Güçlü sanayisi, kalifiye çalışan varlığı, girişimci ruhlu sanayicileriyle teknoloji ve küresel gelişmeleri yakından izleyebilen Bursa, Türkiye’nin ileri teknoloji dönüşümünün temellerinin atıldığı bir kent olma amacıyla büyüyor. Bursa, BTSO öncülüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK işbirliğinde hayata geçirilen Türkiye’nin uzay, havacılık temalı ilk interaktif merkezi GUHEM’e (Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi) de ev sahipliği yapıyor.
Tarım ve hayvancılık sektöründeki güçlü performans: Aynı zamanda tarım şehri Bursa’nın yaklaşık yüzde 31’i olan 340.912 hektarı tarım yapılan kültür arazisi ve bu alanın yaklaşık yüzde 41’i sulanabilir tarım arazisi. Sebze ve meyveciliğin geliştiği Bursa’da coğrafi işaretli Gemlik Zeytini, Karacabey Soğanı, Bursa Şeftalisi, Gürsü Deveci Armudu, Hasanağa Enginarı ve İngiliz kraliyet sofrasına girerek dünyaca ün kazanan Bursa Siyah İnciri, İznik Müşkile Üzümü özellikli ürünler olarak üretiliyor. Türkiye şeftali üretiminin yüzde 14.7’si, şeftali nektarı üretiminin yüzde 63.11’i, armut üretiminin yüzde 40.8’i, sofralık zeytin üretiminin yüzde 22.43’ü, Türkiye incir üretiminin yüzde 9.16’sı Bursa’da gerçekleştiriliyor.
Bursa’da 4 mevsim turizm: Zengin tarihi ve kültürel varlığı, gastronomisiyle dikkat çeken Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentlerinden, 8500 yıllık tarihiyle UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Bursa, Türkiye’nin en önemli kış sporları ve kayak merkezlerinden Uludağ ile kış ve spor turizminin de gözde şehri, tarih, kültür, sağlık, kongre turizmiyle de öne çıkıyor. Türkiye’de yaşayan en büyük kelebek türü Apollo Kelebeği, Bursa Oynar Kuşu (Bursa Roller veya Akkanat), 600 yıllık İnkaya Çınarı, Ulu Cami, Karacabey Longoz Ormanları, Gölyazı, İznik Gölü şehrin görülmesi gerekenleri listesinde. İskender Kebap, Pideli Köfte ve kestane şekeri ise Bursa gastronomisinin vazgeçilmezlerinden. Bursa’nın coğrafi işaretli ürünleri ise şöyle: Gemlik Atı, Gemlik Zeytini, İnegöl Köfte, İznik Çinisi, Karacabey Soğanı, Orhangazi Gedelek Turşusu, Bursa Bıçağı, Bursa Siyah İnciri/ Bursa Siyahı/ Siyah Bursa İnciri, Bursa İpeği/Bursa İpek İpliği, Bursa Şeftalisi, Gürsu Deveci Armudu, Hasanağa Enginarı, Bursa Kestane Şekeri, Bursa Üzüm Şırası, Kemalpaşa Tatlısı / Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı/ Mustafakemalpaşa Tatlısı, Müşküle İğne Oyası, İznik Müşküle Üzümü.
UİB’in Ocak ihracatı 2.4 milyar dolar
Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) 2022 yılı Ocak ayı ihracatı, 2 milyar 354 milyon 17 bin dolar olarak gerçekleşti. UİB’in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracat tutarı ise önceki döneme göre yüzde 15’lik artışla 30 milyar 754 milyon 706 bin dolar olarak gerçekleşti.
OİB’in ihracatı Ocak ayında 1.9 milyar dolar: Ocak ayında 1 milyar 905 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB), geriye dönük 12 aylık performansı ise bir önceki döneme göre yüzde 12’lik artışla 25 milyar 250 milyon dolar olarak açıklandı.
UTİB’in ihracatı Ocak’ta 116 milyon dolar oldu: Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19 artışla 116 milyon 198 bin dolar ihracata imza attı. UTİB’in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artışla 1 milyar 373 milyon dolar olarak gerçekleşti.
UHKİB’ten Ocak’ta 80 milyon dolar ihracat: Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 artışla 80 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB), geriye dönük 12 aylık ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artışla 982 milyon 767 bin dolar seviyelerinde gerçekleşti.
UMSMİB’in ihracatı 22 milyon dolar: Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artışla 22 milyon dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 241 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş oldu.
UYMSİB’ten 9 milyon dolarlık ihracat: Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artışla 8 milyon 987 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 160 milyon dolar seviyelerinde dış satışa imza attı.
Öte yandan, UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve ‘diğer’ başlığı altında listelenen sektörlerin Ocak ayı ihracatı, 221 milyon dolar olarak açıklandı.
Uludağ OSB’de hedef; yıllık 1 milyon dolar ihracat
Yeşil Bursa’nın ‘Yeşil Sanayi Üssü’ olarak öne çıkan Uludağ Organize Sanayi Bölgesi, yıllık 500 milyon dolar ihracat ile Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, hedeflerinin yıllık 1 milyon dolar ihracat ve 30 bin kişiye istihdam sağlamak olduğunu söyledi. Gürsu Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (GÜSİAD) girişimleri ile kurulan Gürsu Organize Sanayi Bölgesi’nin 2016’daki isim değişikliği ile çalışmalarına Uludağ Organize Sanayi Bölgesi (Uludağ OSB) olarak devam eden bölge, 181.70 hektar üzerine kurulu. Karma OSB statüsündeki Uludağ OSB’de 260 firma faaliyette ve yaklaşık 15.000 kişi istihdam ediliyor. Ağırlıklı olarak; tekstil, hazır giyim, otomotiv yan sanayi, mobilya, gıda, kimya ve benzeri faaliyet gösteren sektörlerde yoğunlaşan bölge yıllık 500 milyon dolar üzerinde ihracat kapasitesine sahip.
Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, bölgenin uzun vadeli yürüttüğü projeleri arasında yer alan ‘Buhar Santrali’ ile enerji maliyetlerinin minimuma çekildiğini aynı şekilde, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında yapılan protokollerle çevresel etkileri en aza indirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Aydın, suyun geri dönüşümünü sağlayacak endüstriyel tesisler ve ileri arıtmanın yine bölgenin projelerinden biri olduğunu belirtti.
Ara elemanını kendi yetiştirecek okulların OSB içerisinde yer almasıyla ara eleman sorununa da çözüm bulduklarını kaydeden Aydın, “Uludağ OSB, çevreci üretim bilinciyle eko etiket, yaşam döngüsü analizi, temiz üretim tekniklerinin uygulanması, ISO14001 Çevre Yönetim Sistemi uygulamaları sürdürülebilir enerji sistemleri ve enerji verimliliği, sıfır atık projesi, baca gazlarında filtre sistemleri gibi birçok konuda gerekli önlemleri alarak sorumluluklarını yerine getiriyor” diye konuştu.
Buhar santrali ile enerji fiyatlarını aşağı çekip, aynı zamanda kaliteli ve ucuz hizmet anlayışıyla sanayicinin uluslararası rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarının altını çizen Aydın, Uludağ OSB’nin, Ar-Ge merkeziyle de kalitede AB standartlarına ulaşarak, bölge ihracatçısının elini daha da güçlendirmeyi ve yatırımlarla yıllık 1 milyon dolar ihracat, 30 bin kişiye istihdam sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye’nin otomotiv ve tekstil üssü Yeşil Bursa, ileri teknolojide iddialı
Türkiye’nin otomotiv ve tekstil üssü Yeşil Bursa, ileri teknolojide iddialı
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan, Türkiye’nin otomotiv ve tekstil üssü Bursa, endüstri, ticaret, tarım ve turizm kenti. İleri teknolojide iddialı, yerli ve milli otomobil TOGG’un evsahibi, 17 OSB, 13 KSS, Bursa Serbest Bölgesi, 2 Özel Endüstri Bölgesi, İSO 500’de 34 firma, İkinci İSO 500’de 36 firma, TİM İlk 1000 İhracatçı’da 61 firma, 2 üniversite, ULUTEK Teknopark ile Bursa, Türkiye’nin 3. büyük ihracatçı kenti.