Ayçiçeği tarlalarıyla ünlü Tekirdağ, turizm potansiyeli, sanayi, tarım ve hayvancılık yatırımlarıyla öne çıkıyor. Türkiye ekonomisine katkı sağlayan ilk 10 il arasındaki Tekirdağ, 13 faal ve 1’i kamulaştırma (Tekirdağ OSB) aşamasındaki Organize Sanayi Bölgeleri (Çerkezköy OSB, Çorlu 1 OSB, Çorlu Deri İhtisas ve Karma OSB, Ergene-1 OSB, Ergene-2 OSB, Hayrabolu OSB, Kapaklı OSB, Malkara OSB, Marmaraereğlisi OSB, Muratlı OSB, Veliköy OSB, Velimeşe OSB, Yalıboyu OSB, Tekirdağ OSB), Avrupa Serbest Bölgesi, 1500’ün üzerinde sanayi kuruluşu, 50 Ar-Ge Merkezi, 16 Tasarım Merkezi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi Teknokent (NKÜTEK) ile sanayici ve yatırımcılar için tam bir cazibe merkezi. Bu OSB’lerden 9’u; ıslahtan dönüşen OSB, yalnızca 1’i ihtisas OSB, diğer 13’ü karma nitelikte. OSB zenginliğiyle Türkiye’nin en önemli sanayi kentleriyle yarışan ve en fazla OSB’ye sahip 3. il olan Tekirdağ, Türkiye’de en fazla sanayi elektriği tüketen 5. il; 88 yabancı sermayeli sanayi kuruluşu ile 81 il arasında 5. sırada.
Verimli toprakları, bölge sanayisine sağladığı hammadde katkısı, sahip olduğu OSB zenginliği ve serbest bölgesi, ulaşım ve kaliteli işgücü olanakları, hızla gelişen sanayi yatırımları, yüksek ölçekteki eğitim kurumları, her geçen gün nüfusu artan metropol İstanbul ile Avrupa kıtası arasında bir köprü olma özelliğiyle Tekirdağ, yatırım konusunda Türkiye’nin yükselen değerlerinden biri olmaya devam eden bir il konumunda.
Tohumculuk üretiminde önemli bir potansiyele sahip ve yüzölçümünün yüzde 62’sinden fazlasında tarım yapılan tek il olan Tekirdağ, Türkiye ekmeklik buğday üretiminde 4. sırada, yağlık ayçiçeği üretiminde ise Türkiye birincisi. Tekirdağ’da tarıma elverişli alanların yüzde 80 olduğunu belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi verileri, buğday, ayçiçeği, soğan, karpuz, kiraz ve üzümün öncelikli olduğunu, son yıllarda ekim alanı oldukça azalan kuş yemini de listeye eklemek gerektiğini vurguluyor. 400 bin hektarlık alanda tarım yapılan ilin gayrisafi üretim değerinin yüzde 74’ü bitkisel üretimden karşılanıyor. Türkiye’de üretilen buğdayın yaklaşık yüzde 5’i, ayçiçeğinin yüzde 27’si Tekirdağ’dan karşılanıyor. İnce kabuğu ve az çekirdeği ile merkeze bağlı ‘Barbaros’ ve ‘Kumbağ karpuzu’ çok meşhur.
Lojistik avantajları
Tekirdağ’ın yüksek kömür, gaz ve yeraltı suyu rezervi, pazar ve finans merkezi açısından bir dünya kenti olan İstanbul’a yakınlığı, ulaşım açısından halen faal olan hava ve deniz limanlarını sanayi bölgelerine ve Avrupa’ya bağlayan demiryolu, Avrupa bağlantılı Hızlı Tren Projesi, otoban ve duble yolları ile de yatırımlar açısından cazibesini arttırıyor. Karayolları ve demiryolları ağlarının geçiş güzergahındaki Tekirdağ’ın lojistik avantajları arasında; uluslararası statüdeki Çorlu Atatürk Hava Limanı, merkez ilçedeki AKport, Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesindeki Ceyport, Marmara Ereğlisi ilçesindeki Martaş limanları, Tekirdağ Barbaros’ta Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı (Hubport) olan Asyaport bulunuyor.
Tekirdağ, deniz ve spor turizmi, tarihi ve kültürel zenginliğiyle de dikkat çekiyor. Mavi bayraklı 7 sahiliyle Tekirdağ, İstanbul ve civarında yaşayanlar için de tam bir turizm cenneti. Büyük Vatan Şairi Namık Kemal’in doğduğu ev; Namık Kemal Evi, Şehitler Abidesi, Hürriyet Abidesi, 18. yüzyıl başlarında Macar Bağımsızlık Hareketi’nin önderi II. French Rakoczi ve taraftarlarının Avusturya ile savaşında yenilgiye uğramaları üzerine Padişah III. Ahmet’in Rakoczi ve taraftarlarını yerleştirdiği evi 1932’de Macaristan Hükümeti’nin satın alarak müzeleştirdiği; Rakoczi Müzesi, Mimar Sinan eseri 1553’te yaptırılmış Rüstempaşa Cami, 1498’de yapılmış, ters ‘T’ planlı Mirliva Hüseyin Paşa Camii, Çorlu ilçesindeki Süleymaniye Camii, Atatürk Ormanı, halk plajları ve eğlence yerleriyle ünlü Kumbağ, uzun kumsallarıyla Barbaros, zeytin bahçeleri, sahilleri, üzümü ve şarabıyla meşhur turizm merkezi Şarköy, 1876 Fransız yapımı Hora Feneri, eski adı Perinthos, M.Ö. 600’lerde Samos’lu kolonistlerin kurduğu Marmara’nın Efes’i olarak anılan antik kent; Marmara Ereğlisi, linyit kömürü ve cam yapımında kullanılan kuars kumuyla Karadeniz kıyısında, Istranca dağları eteklerindeki Saray ve Saray’daki 1539’da yaptırılmış Ayaz Paşa Camii, doğa harikası Çamlıkoy (Kastro), şehrin görülmesi gereken yerlerinden. Çorlu ve Saray’daki binicilik ve rehabilitasyon imkanları veren at çiftlikleri, Çorlu ve Kirazdere’deki off-road aktiviteleri, Hayrabolu’daki bir ayağı yapılan Türkiye Motokros Şampiyonası, Şarköy’de rüzgar sörfü ve yelken, Yeniköy-Uçmakdere’de yamaç paraşütü sporcuların ve doğa yürüyüşçülerinin de uğrak yerlerinden.
Ayçekirdeği, manda yoğurdu, Hayrabolu Tatlısı, zeytin ve zeytinyağı, Velimeşe Bozası, Peynir Helvası, Tekirdağ Köftesi, kirazı, karpuzu, üzümü ve üzüm suyu ile meşhur Tekirdağ’ın ünlü lezzetlerinin izi ise coğrafi işaretli ürünlerinde saklı; Hayrabolu Tatlısı, Karacakılavuz Dimi Dokuması, Malkara Eski Kaşar Peyniri, Tekirdağ Köftesi, Tekirdağ Peynir Helvası, Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı, Velimeşe Bozası.
Kaynakça: www.tekirdag.bel.tr, www.tekirdag.gov.tr, www.investintrakya.org.tr
Tekirdağ ili, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Sicil Kayıtları baz alındığında 19 Kasım 2021 tarihi itibariyle 2.959 sanayicisi, bu sanayi tesislerinde çalışan yaklaşık 171.000 çalışanı ile düşük, orta-düşük, orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeleri gibi tüm teknoloji seviyelerinde üretim yapabilen ülkemizin en güçlü sanayi illerinden biridir. İlimiz ülkemizin en fazla sanayi elektriği tüketen iller sıralamasında 5. sırada. İlimizin İstanbul’a komşu olması sebebiyle ilimizde tesisi bulunan birçok sanayi kuruluşunun merkezi İstanbul’dadır. Bu sebeple, ilimizin ihracat gibi birçok verisi İstanbul’un hanesine yazılmaktadır. Tekirdağ, ülkemizde en fazla sanayicisi olan 12. il ve işletme başına düşen ortalama 58 çalışan sayısıyla orta ve büyük sanayi işletmelerinin kümelendiği bir bölge.
İlimizde sanayi ve ticaretin daha fazla gelişmesi, ilimizin daha fazla kalkınması için pek çok proje, etkinlik ve çalışmayı hayata geçirdik. İlimizde üretimi, istihdamı arttırmaya yönelik pek çok çalışmadan biri ve tamamiyle çevreci bir proje olan Süleymanpaşa Ekolojik Lojistik Endüstri Bölgesi’nin (SELEB) kurulma çalışmaları sürdürülmektedir. İlimizde en fazla öne çıkan sektör tekstil ve giyim eşyaları sektörleri olmakla birlikte, makine metal, plastik kauçuk, gıda, kimya, ilaç gibi sektörlerde önemli sayılarda istihdam oluşmakta, üretim ve ihracat gerçekleştirilmektedir.
Tekirdağ ilimiz, Kuzey Marmara Otoyolu’nun geçiş güzergâhındadır. Kuzey Marmara Otoyolu’nun Çanakkale bağlantısı ve diğer taraftan İstanbul ile bağlantısına yönelik olarak gerekli yapım çalışmaları devam etmektedir. İlimizde devam eden demiryolu yapım projelerinden Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi’nin tamamlanmasıyla Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısı sağlanmış olacak. İlimizde Tekirdağ’ın çehresini değiştirecek pek çok kamu yatırımı var, yapım süreci devam eden kamu yatırımları ise şunlar: Ergene Derin Deniz Desarj Projesi (Büyük ölçüde tamamlandı.) İstanbul (Kınalı)-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu, Marmaraereğlisi Denizcilik ve Simulasyon Merkezi, 100 Yataklı Kapaklı Devlet Hastanesi, Çorlu Millet Bahçesi ve Süleymanpaşa-Tunca Millet Bahçesi’dir.
Tekirdağ’da 13 faal OSB ile 1 Avrupa Serbest Bölgesi vardır. İlimizde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi adında bir Devlet üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme A.Ş. unvanı ile faaliyet gösteren Teknoparkımız mevcuttur. Kuruluş aşamasında olan üniversite ve teknopark bulunmamaktadır. Ancak tamamen Mühendislik Fakültelerinden oluşan bir Teknik Üniversitenin Tekirdağ’a çok yakışacağını düşünüyorum. Vali olarak, değişik ortamlarda yılda birkaç defa ilde faaliyet gösteren 13 OSB’nin tüm sorunlarını görüşüp çözüm yollarının neler olabileceği konusunda müteşebbis heyetlerimizle değerlendirmeler yaparak OSB’lerimizin sorunları çözmek için çaba sarf ediyoruz.
“Tekirdağ yatırımcısını bekliyor”
Tekirdağ, konumu itibarı ile İstanbul ve Avrupa’ya yakınlığı ile oldukça cazip yatırım imkanları sunmaktadır. Tekirdağ, Trakya’nın sosyal, kültürel, ekonomik anlamda gelişmiş; denize 135 km kıyısı olan, bir milyondan fazla nüfusu barındıran önemli bir kenttir. İl genelinde 13 OSB ve 1 Avrupa Serbest Bölgesi ile Türkiye genelinde tüm gelişmişlik endekslerinde başlarda ya da ilk 10 kentten biridir.
Potansiyeli hayata geçirmek için…: Oda olarak çeşitli projeler geliştirip uygulamaya koyuyoruz. Merkezi yönetim, yerel yönetim ve ilimizde bulunan Namık Kemal Üniversitesi gibi ortaklarımızla bu projeleri hayata geçirmek üzere vakit kaybetmemeye özen gösteriyoruz. Teknopark projemiz kapsamında üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.
İstihdamla ilgili endüstri bölgesi çalışmalarımız devam etmekte, özellikle Asyaport, Ceyport ve Martaş Limanı’nın ilimize kazandırdığı kapasiteyi yine ilimiz sakinlerinin ve sanayicilerinin hizmetine sunmayı planladığımız Lojistik OSB ile üreticilerimize navlun maliyetleri açısından çok ciddi avantajlar sağlamayı hedeflemekteyiz.
Tekirdağ, üretim avantajının yanı sıra ülkemiz ihracatında en büyük paya sahiptir. Tüm bu artılarıyla Tekirdağ, yurtiçi ve yurtdışından gelecek yatırımcılarına, maliyeti düşük fakat artı değeri yüksek sanayi üretimi potansiyeliyle oldukça cazip imkanlar sunmakla kalmamakta, Ortadoğu ve Uzak Doğu’nun Avrupa’ya açılan kapısı olarak da küresel zenginliğin yeni yoğunlaşma bölgelerinden biri olmaya adaydır.
İhracat rakamları: Tekirdağ merkezli firmalar 2021 Aralık’ta 129 milyon 500 bin dolar ihracat rakamına ulaştı. Aralık’ta ilimizden yapılan ihracat bir önceki aya göre yüzde 7.27 artış, 2021’in ilk 12 ayında Tekirdağ’dan yapılan ihracat rakamı toplamı 1 milyar 370 milyon 410 bin doları bularak 2020’nin ilk 12 ayına göre yüzde 38.2 artmıştır. Tekirdağ’dan ihraç yapılan ülkeler arasında ise ön sırada; Almanya, ABD, İtalya, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Fransa, Mısır yer almıştır.
Odamızda Dış Ticaret Birimimiz koordinasyonunda, henüz ihracat yapmamış ve/veya sürdürülebilir ihracat gerçekleştirememiş üyelerimizin kısa zamanda ihracat gerçekleştirerek uluslararası pazara girmelerine katkıda bulunmak ve ihracatı KOBİ’lerden başlayarak bütün iş dünyasına yaymak amacıyla Trakya Dış Ticaret İstihbarat Merkezi ve İhracat Destek Ofisi çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. İhracat Destek Ofisi ve Dış Ticaret İstihbarat Merkezimiz’le 2019’dan bu yana üyelerimizin 2 milyon dolar ihracatına doğrudan katkıda bulunduk.
Dijital Trakya Projesi: Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale’deki 26 Oda/Borsa’nın ortağı olduğu Trakya Abigem A.Ş. ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde hayata geçirilen Dijital Trakya Projesi ile zenginleşmenin önündeki engellerin kaldırılması hedefleniyor. İşletmelerimizin sınırlarını aşarak dünyanın dört bir yanına satış yapabilmelerine olanak sağlıyoruz. (www.dijitaltrakya.com)
Sanayi ve tarım kenti, turizm cenneti; Tekirdağ
Sanayi ve tarım kenti, turizm cenneti; Tekirdağ
Avrupa’ya en yakın şehirlerden, metropol İstanbul’un yanıbaşında, Türkiye sanayisinin en güçlü oyuncularından Tekirdağ, aynı zamanda tam bir turizm cenneti. Yağlık ayçiçeği üretiminde Türkiye birincisi, ekmeklik buğday üretiminde Türkiye 4.’sü Tekirdağ, 13 faal OSB’si, Namık Kemal Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi Teknokenti, 50 Ar-Ge Merkezi, 16 Tasarım Merkezi, nitelikli yetişmiş işgücü, sunduğu ulaşım ve lojistik avantajlarıyla sanayici ve yatırımcılar için tam bir cazibe merkezi.