Türkiye’nin Avrupa kıtasında kalan toprakları; Trakya, üretim, sanayi, ihracat, turizm potansiyeli, nitelikli istihdam zenginliği, Avrupa’ya coğrafi yakınlığı, stratejik konumu, limanları, deniz, hava, karayolu ve demiryolu ulaşım ağlarının merkezindeki konumu, uluslararası hub niteliğinde ve dünyanın en iyi havaalanları listesinde 2. sırada yer alan İstanbul Havalimanı, Avrupa ve Asya kıtasını birbirine bağlayan Marmaray ve Avrasya Tüneli, Edirne (3 OSB), Kırklareli (4 OSB), Tekirdağ (14 OSB) ile İstanbul (2 OSB) ve Çanakkale’nin Avrupa’da kalan kısımları olmak üzere 5 ilde, toplam 23 OSB’si (Organize Sanayi Bölgesi), Tekirdağ’da ASB-Avrupa Serbest Bölgesi, İstanbul’da Yeşilköy’de İSBİ-İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi, Çatalca’da İSBAŞ-İstanbul Trakya Serbest Bölgesi olmak üzere 3 Serbest Bölgesi, Trakya Kalkınma Ajansı, İstanbul Kalkınma Ajansı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, 50 üniversitesi, 11 teknoparkı ile Türkiye ekonomisine ciddi katmadeğer sağlıyor. Türkiye’nin Avrupa’ya ve Dünya’ya açılan ihracat kapısı Trakya zengin kültür ve turizm varlıklarıyla aynı zamanda tam bir turizm cenneti.
Boğazlar Ülkesi; Trakya
Trakya kelimesi, kimi uzmanlara göre; eski Yunanca trachea kelimesinden türemiş ve ‘gırtlak, soluk borusu’ anlamına geliyor. Bir başka deyişle Trakya, ‘Boğazlar Ülkesi’dir. Kimi uzmanlar da Trakya kelimesinin ilk izinin Homeros’un İlyada ve Odysseia’sında ilk kez adına rastlanan Yunan mitolojisindeki Trak’a ve Trak kavimine dayandığını belirtiyor.
Türkiye Trakyası; Doğu Trakya: Trakya, Güneydoğu Avrupa’daki güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye’nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren, tarihi çok zengin bir bölge. Türkiye Trakyası’na Doğu Trakya, Bulgaristan Trakyası’na Kuzey Trakya, Yunanistan Trakyası’na ise Batı Trakya adı veriliyor. Türkiye’nin Avrupa kıtasındaki toprakları (yüz ölçümü 23.764 km2) Trakya’nın; Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile sınırı bulunuyor.
Boğazlar Ülkesi’nin şehirleri
Çanakkale: Neolitik Dönem’den (Yeni Taş Çağı-M.Ö. 8000-5500 yılları) bu yana yerleşimin olduğu, M.Ö. 6. yüzyılda Athena Tapınağı inşa edilmiş, Sokrates’in yaşadığı, Dünya’da ilk felsefe okulunun kurulduğu antik kent Assos (Behramkale) ile ünlü Çanakkale, Truvalı Helen ile Paris’in aşkına da evsahipliği yapan savaşın ve dünyaca ünlü Truva Atı’nın yapıldığı yer. Makedonya Kralı Büyük İskender’in Persler’in elinden aldığı kent, daha sonraki yüzyıllarda Romalılar’ın ardından Osmanlı’nın egemenliğine geçmiş.
Homeros’un İlyada ve Odysseia’sında bin pınarlı İda olarak adlandırılan, Alpler’den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağı Kazdağları (İda Dağı), tarihte bilinen ilk güzellik yarışmasının yapıldığı, Afrodit’in güzel seçildiği yer. Kaz Dağları Milli Parkı, Adatepe, Zeus Sunağı, Sarıkız Tepesi, UNESCO’dan özel ödül almış Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, Asya kıtasının en uç noktası Babakale, 1915’te 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları’nda 18 Mart Çanakkale Zaferi’ne imza atan Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün de anıldığı, savaşlarda hayatını kaybeden Türk askerlerin anısına yaptırılan Çanakkale Şehitliği ve Çanakkale Şehitleri Anıtı da mutlaka görülmesi gereken yerler.
Türkiye’nin en büyük adası ve 11 sakin kentinden (Cittaslow) organik tarım ürünleriyle ve zeytinyağıyla bilinen Gökçeada (İmroz), yelken ve sörf yapılabilen, düzenli avcılık yaptırılan, çeşitli balıkların barınağı ve geçiş bölgesi. Adanın geçim kaynakları; balıkçılık, süngercilik, bağcılık, zeytincilik. Ülkenin 3. büyük adası, üzüm bağları, bağbozumu festivalleri, şaraplarıyla ünlü Bozcaada, tamamı doğal ve tarih sit alanı, balık göç yolları üzerinde. Adanın geçim kaynakları; bağcılık, şarapçılık, balıkçılık ve turizm.
Çanakkale’nin coğrafi işaretli ürünleri; Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Bayramiçi Tahin Helvası, Bozcaada Çavuş Üzümü, Ezine Peyniri, Geyikli Zeytinyağı, Yenice Kırmızı Biberi, Çanakkale El Halısı’nın yanı sıra asma yaprağında sardalyesi meşhur.
Ekonomisi; tarım ve tarıma dayalı sanayiye dayanan Çanakkale’deki tüm OSB’ler ilin Anadolu’da kalan kısmında yer aldığından Trakya’da OSB’si bulunmayan tek il; Çanakkale.
Edirne: Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentlerinden Edirne, yüzyıllardan beri önemli bir tarım merkezi. 19. yüzyılın sonlarına dek İstanbul’un tahıl ambarı ve mandırası olan Edirne, bağcılık, şarapçılık, ipekböcekçiliği ile ünlüydü. Ayçiçeği, buğday, arpa, üzüm, pirinç, fasulye, nohut, şekerpancarı, susam, badem ve tütün yetiştirilen, süt ve süt ürünleri üreten birçok mandırasıyla Edirne’nin ekonomisi; tarım ve hayvancılık sektörüne dayanıyor. Yakın zamana kadar sanayisi tarıma ve hayvancılığa dayalı yağ, un, beyaz peynir ve kaşar peyniri fabrika ve mandıraları ağırlıklı Edirne, son 10 yılda sanayide hızla büyüdü ve bu büyümenin büyük kısmını imalat, gıda, tarım, sıhhi tesisat malzemeleri, dokuma ve deri sanayisi oluşturuyor. Avrupa’yı İstanbul ve Ortadoğu’ya bağlayan yol üzerindeki Edirne, coğrafi konumu nedeniyle de stratejik önemde.
Edirne’nin coğrafi işaretli ürünleri; Edirne’nin payitaht olduğu dönemlere tarihlenen Deva-i Misk Helvası, Edirne Badem Ezmesi, Edirne Beyaz Peyniri, Edirne Mis Meyve Sabunu, Edirne Tava Ciğeri, Keşan Satır Et, Keşan Siğilli Bamyası, Meriç Kara Kavunu, İpsala Pirinci’nin yanısıra Edirne Kavala Kurabiyesi, Edirne’nin yerel ürünü karaçalı balıyla yapılan ve görüntüsü kavuğa benzeyen Kallavi (Hoşgüvar) Kurabiye, şehrin ünlü lezzetlerinden.
Yaşayan en eski spor geleneği; UNESCO Soyut Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Kakava-Hıdrellez Festivali, Bando ve Ciğer Festivali ile de bilinen Edirne’nin görülmeye değer önemli kültür varlıklarından bazıları da şöyle: 1833’e tarihlenen Meriç Köprüsü, 1488’de Edirne’de yaptırılan külliyenin içinde yer alan darüşşifa ve bitişiğindeki tıp medresesiyle Türkiye’nin en çok ilgi çeken müzelerinden Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayazid Külliyesi Sağlık Müzesi, Karaağaç Eski Tren Garı, tarihi Edirne Evleri, Deveci Hanı, Lozan Anıtı, Rüstempaşa Kervansarayı, Selimiye Arasta Çarşısı, Ekmekçizade Kervansarayı, dünyanın en uzun taş köprüsü; Uzunköprü, Şükrü Paşa Anıtı (Mehmet Şükrü Paşa) ve Balkan Savaşları Müzesi, Saroz’un İncisi Erikli Sahili, Üç Şerefeli Camii, dünyaca ünlü mimarımız Mimar Sinan ve Edirne’de yaptığı Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Selimiye Camii, Edirne Bez Bebekleri. Edirne’de 1’i planlama, 1’i kamulaştırma, 1’i işletme aşamasında, karma nitelikte 3 OSB (Uzunköprü OSB, Edirne OSB, Keşan Gıda OSB) bulunuyor.
Kırklareli: Kırklareli’nin ekonomisi, tarıma dayanıyor, nüfusun yüzde 70’i tarım, hayvancılık, balıkçılık ve avcılıkla uğraşıyor. Orman varlığı zengin ilde, süt ürünleri, bitkisel yağ tesisleri, et işleme tesisleri ve un imalatını içeren tarıma dayalı sanayi gelişmiş. Kırklareli’ye bağlı Lüleburgaz ilçesini de içine alan D100 Karayolu üzerine kümelenmiş sanayi bölgesi, Türkiye’nin en büyük firmalarına ev sahipliği yapıyor. Gıda, tekstil, plastik, ambalaj, metal işleme ve döküm, çimento, cam gibi geniş bir sektör yelpazesinde imalatçı firmaların bulunduğu Kırklareli’de, 3’ü karma nitelikte ve işletme aşamasında, 1’i altyapı aşamasında ihtisas ve Özel OSB olmak üzere 4 OSB (Büyükkarıştıran OSB, Evrensekiz OSB, Pagder-Aslan Plastikçiler İhtisas Özel OSB, Kırklareli OSB) bulunuyor.
Kırklareli’nin Karadeniz’e kıyısı Kıyıköy ve İğneada, kıyı turizminin önemli merkezlerinden. 8200 yıllık tarihiyle İstanbul’un tarihiyle yarışan Kırklareli, kültür, tarih ve deniz turizmi açısından oldukça zengin. Tunç Çağı’ndan kalma tümülüsler, dolmenler, menhirler, İnce Köprü, eski Kırklareli Evleri, Seyfioğlu Tabyası, askeri tabyalar, Atatürk’ün Selanik’teki evinin birebir aynısı Kırklareli Atatürk Evi, Hızırbey Külliyesi, Lüleburgaz’daki Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Zindan Baba Türbesi, Pehlivanköy’de Akarca Köprüsü, Pınarhisar’da Kale, çeşmeler, Vize’de Küçük Ayasofya Kilisesi (Gazi Süleyman Paşa Camii), Vize Kalesi, Vize Soğucak Köyü Kilise (eski okul binası), Anfi Tiyatro, çeşmeler, Kıyıköy Aya Nikola Manastırı ve Kıyıköy Kalesi, suyun üzerinde açan nilüferleriyle göçmen kuşların uğrak yeri, tabanı sularla kaplı ormanlık alanı İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Kuru ve Kız Mağarası, Sulu Mağara, yeraltı nehri ve göletleriyle mağara ekosistemi; Türkiye mağara literatüründe en bilinenlerden ve Trakya’nın turizme açılmış ilk ve tek mağarası; Dupnisa Mağarası, şehrin mutlaka görülmesi gereken tarih, doğal ve kültür varlıkları arasında. Kırklareli’de ayrıca Roman eğlence kültürünü yansıtan Pavli Panayırı, geleneksel bir etkinlik. Şehrin coğrafi işaretli ürünleri ise; Kırklareli Beyaz Peyniri, Kırklareli Hardaliyesi, Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti, Kırklareli Meşe Balı.
Tekirdağ: Ayçiçeği tarlalarıyla ünlü Tekirdağ, turizm potansiyeli, sanayi, tarım ve hayvancılık yatırımlarıyla öne çıkıyor. Türkiye ekonomisine katkı sağlayan ilk 10 il arasındaki Tekirdağ, yaklaşık 3 bin civarında fabrikası, 1’i kamulaştırma aşamasında, 13’ü işletme aşamasında 14 OSB’si (Çerkezköy OSB, Çorlu 1 OSB, Çorlu Deri İhtisas ve Karma OSB, Ergene-1 OSB, Ergene-2 OSB, Hayrabolu OSB, Kapaklı OSB, Malkara OSB, Marmaraereğlisi OSB, Muratlı OSB, Veliköy OSB, Velimeşe OSB, Yalıboyu OSB, Tekirdağ OSB), Avrupa Serbest Bölgesi, Mart 2021 itibariyle 50 Ar-Ge ve 16 Tasarım Merkezi ile sanayici ve yatırımcılar için tam bir cazibe merkezi. Bu OSB’lerden 9’u; ıslahtan dönüşen OSB, yalnızca biri ihtisas OSB, diğer 13’ü karma nitelikte. OSB zenginliğiyle Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Kocaeli ile yarışan ve en fazla OSB’ye sahip 3. il olan Tekirdağ, Türkiye’de en fazla sanayi elektriği tüketen 5. il.
Tohumculuk üretiminde önemli bir potansiyele sahip ve yüzölçümünün yüzde 62’sinden fazlasında tarım yapılan tek il olan Tekirdağ, Türkiye ekmeklik buğday üretiminde 4. sırada, yağlık ayçiçeği üretiminde ise Türkiye birincisi.
Karayolları ve demiryolları ağlarının geçiş güzergahında, uluslararası statüdeki Çorlu Atatürk Hava Limanı, Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesindeki Ceyport, Marmara Ereğlisi ilçesindeki Martaş limanları, Tekirdağ Barbaros’ta Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı (Hubport) olan Asyaport ile ulaşım ve lojistik avantajlarıyla Tekirdağ, deniz ve spor turizmi, tarihi ve kültürel zenginliğiyle de dikkat çekiyor. Mavi bayraklı 7 sahiliyle aynı zamanda tam bir deniz kenti olan Tekirdağ, İstanbul ve civarında yaşayanlar için de tam bir turizm cenneti.
Büyük Vatan Şairi Namık Kemal’in doğduğu ev; Namık Kemal Evi, 18. yüzyıl başlarında Macar Bağımsızlık Hareketi’nin önderi II. French Rakoczi ve taraftarlarının Avusturya ile savaşında yenilgiye uğramaları üzerine Padişah III. Ahmet’in Rakoczi ve taraftarlarını yerleştirdiği evi 1932’de Macaristan Hükümeti’nin satın alarak müzeleştirdiği; Rakoczi Müzesi, Rüstempaşa Cami, Atatürk Ormanı, halk plajları ve eğlence yerleriyle ünlü Kumbağ, uzun kumsallarıyla Barbaros, zeytin bahçeleri, sahilleri, üzümü ve şarabıyla meşhur turizm merkezi Şarköy, Hora Feneri, M.Ö. 600 yıllarında Samos’lu kolonistlerin kurduğu Marmara’nın Efes’i olarak anılan antik kent; Marmara Ereğlisi, linyit kömürü ve cam yapımında kullanılan kuars kumuyla Karadeniz kıyısında, Istranca dağları eteklerindeki Saray, Çorlu ve Saray’daki binicilik ve rehabilitasyon imkanları veren at çiftlikleri, Çorlu ve Kirazdere’deki off-road aktiviteleri, Hayrabolu’daki bir ayağı yapılan Türkiye Motokros Şampiyonası, Şarköy’de rüzgar sörfü ve yelken, Yeniköy-Uçmakdere’de yamaç paraşütü ile sporcuların, tarih ve doğa yürüyüşçülerinin de uğrak yerlerinden.
Tekirdağ Kiraz Festivali, Hıdrellez kutlamaları ve şenlikleri, yağlı güreşleri, uluslararası ceviz festivali, ayçiçeği festivali, bağbozumu ve üzüm festivali, tarım ve süt ürünleri festivali ise ilin ilgi çeken etkinliklerinden. Ayçekirdeği, manda yoğurdu, Hayrabolu Tatlısı, zeytin ve zeytinyağı, Velimeşe Bozası, Peynir Helvası, Tekirdağ Köftesi, üzümü ve üzüm suyu ile meşhur Tekirdağ’ın ünlü lezzetlerinin izi ise coğrafi işaretli ürünlerinde saklı; Hayrabolu Tatlısı, Karacakılavuz Dimi Dokuması, Malkara Eski Kaşar Peyniri, Tekirdağ Köftesi, Tekirdağ Peynir Helvası, Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma, Velimeşe Bozası..
İstanbul: Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı yer İstanbul’da, İSO 500 ve İkinci 500 listesindeki birçok işletmenin fabrikası, Avrupa’ya yakınlığı, ulaşım ve lojistik avantajları, stratejik konumu nedeniyle Trakya bölgesindeki OSB’lerde faaliyet gösteriyor. Tek başına küçük bir Avrupa ülkesinden daha büyük olan İstanbul’un Avrupa yakasında 2’si de işletme aşamasında ve karma nitelikte 2 OSB bulunuyor: Beylikdüzü OSB ve 38 kooperatiften oluşan İstanbul İkitelli OSB.
Uluslararası hub niteliğinde ve dünyanın en iyi havaalanları listesinde 2. sırada yer alan İstanbul Havalimanı, Avrupa ile Asya kıtasını birbirine bağlayan Marmaray ile İstanbul, Türkiye’nin Avrupa’ya ve dünyaya açılan kapısı. UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde bulunan ve 2010’da Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul, iki kıtayı birleştiren ve içinden deniz geçen Dünya’daki tek şehir. Roma, Bizans ve Osmanlı olmak üzere 3 büyük imparatorluğa yüzyıllarca başkentlik yapan İstanbul, iş, yatırım, finans, üretim, sanayi, kültür, tarih ve turizmin başkenti.
İmparatorluklara başkentlik eden İstanbul’dan başka bir kıyı kenti bulunmuyor. Arkeolojik kazılarla M.Ö. 6000’lere kadar inen tarihiyle 8500 yıldır üzerinde düzenli olarak insanların yaşadığı kadim kent İstanbul, 15 milyonun üzerindeki nüfusu, 9 adası, Avrasya Tüneli, 3 Boğaz Köprüsü, 1796 tarihi mekan, 28 saray, 91 müze, 93 hamam, 595 çeşmesi, 2 havalimanı, İstanbul şehir hatlarında 28 gemi, 50 iskele, 17 hat, 2 milyon 380 bin dekar ormanlık alanı (yüzölçümünün yüzde 44’ü orman), 49 üniversitesi, 36 kütüphanesi, 227 tiyatro ve 882 sinema salonu, 712 otel, 28650 restoranı ile ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti.
İlk borsacılık faaliyetleri 1854 Kırım Savaşı’na dayanan İstanbul’da Borsa, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla (İMKB) 1985’te kurulmuş, 2013’ten itibaren adı Borsa İstanbul. İstanbul’un Avrupa yakasında (Trakya’da) yer alan Dünya’nın en eski ve en büyük alışveriş merkezi Kapalıçarşı, günümüzde altın ve döviz piyasasına yön vermeye devam ediyor.
Dünyanın sıfır noktası; Milion Taşı; İstanbul’da: ‘Bütün yollar Roma’ya çıkar’ sözünün mimarı, Bizans İmparatoru I. Konstantin tarafından 4. yüzyılda yerleştirilen Milion Taşı (Milyon Taşı), yüzyıllar boyunca Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve Dünya’nın tüm şehirlerinin İstanbul’a uzaklığının hesaplanmasında sıfır noktası kabul edildi. Milion Taşı, Kapalıçarşı ile yanı başında bulunan 17. yüzyılda kurulmuş Mısır Çarşısı, Bizans İmparatoru I. Justinianus’un 532-537 yıllarında patrik katedrali olarak inşa ettirilen Ayasofya Camii, Sultanahmet’teki Yılanlı Sütun (Burmalı Sütun), Doğu Roma İmparatoru Theodosius’ın 390’da Mısır’dan getirttiği Sultanahmet Meydanı’nda dikili, Dünya üzerinde dikili halde bulunan en büyük Mısır obeliksi Dikilitaş, Alman İmparatoru II. Wilhelm’in Sultan’a ve İstanbul’a hediyesi Alman Çeşmesi, Yerebatan Sarnıcı, Beylerbeyi Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi, Süleymaniye Camii, Eyüp Sultan Camii, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Kız Kulesi, Malta Köşkü, Pera Müzesi, Pierre Loti Tepesi, İstanbul’un kültür ve tarih mirasının en önemlilerinden bazıları. Şehir aynı zamanda ada zengini, İstanbul’un adaları; diğer adıyla Prens Adaları veya Kızıl Adalar (Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Kaşık Adası, Tavşan Adası) ve Vordonisi adası (İstanbul’un sular altında kalan adası). Bu adalardan Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada’da yerleşim yeri var ve gezilebiliyor.
Trakya’nın ihracat potansiyeli
İstanbul ihracatı: İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk 8 ayında (Ocak-Ağustos), geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ihracatını yüzde 30 artırarak, bünyesinde bulunan 7 ihracatçı birliğiyle toplamda 5 milyar 853 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. İstanbul ihracatçıları, yılın ilk sekiz ayında 188 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı yüzde 4.6 oldu.
“Yılın ilk üç çeyreğini ihracat artışıyla kapatmayı öngörüyoruz”: İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Güleç, yılın ilk üç çeyreğini ihracat artışıyla kapatmayı öngördüklerini söyledi: “Mevcut olan pazarlarda varlığımızı güçlendirerek, yeni pazarlarla beraber yıl sonuna doğru emin adımlarla yürüyoruz.”
İİB, yılın ilk 8 ayında, değer bazında en fazla ihracatı 416 milyon dolarla Irak’a gerçekleştirdi, onu ABD, Norveç, Almanya ve Birleşik Krallık izledi. Ülke grupları baz alındığında da İİB’’nin en fazla ihracat yaptığı bölge 1 milyar 330 milyon dolar ile Avrupa Birliği ülkeleri oldu. İİB, Ağustos’ta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 34.8 artışla 717 milyon doların üzerinde ihracat yaptı. Birlik, Ağustos’ta en fazla ihracatı Irak, ABD, Birleşik Krallık, Almanya ve İsrail’e gerçekleştirdi.
Tekirdağ, Edirne, Kırklareli’nin ihracatı: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 Yılı Eylül Ayı Dış Ticaret İstatistiklerine göre; 2021 Eylül ayında Tekirdağ 255.3 milyon dolar, Edirne 10.5 milyon dolar, Kırklareli ise 23 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
“Trakya ihracatı yılın ilk 6 ayında yüzde 44 arttı”: Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, ihracatta meydana gelen artışa dikkat çekerek, “TUİK verilerine göre yılın ilk altı ayında Trakya’dan gerçekleştirilen ihracat miktarı 1.440.258 dolar oldu. Geçen yıl pandeminin gölgesinde kalan ekonomi hızla toparlanıyor ve ihracat rakamları yükseliyor. TUİK tarafından yayınlanan altı aylık ihracat rakamlarına baktığımızda Tekirdağ 1.280 milyon dolar ihracatla Bölge illeri arasında en yüksek ihracatı yapan il oldu. 2020 yılı ilk 6 ayı ile 2021 yılı verileri karşılaştırıldığında, Tekirdağ’ın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 406 milyon dolar, Kırklareli ihracatı ise 22.5 milyon dolar arttı, Edirne 2021 yılı ilk altı ayında 40.5 milyon dolarlık ihracatla 9.28 milyon dolarlık bir artış gerçekleştirdi. Üç ilimizin 2021 yılının ilk altı ayında yaptığı toplam ihracat 1.44 milyar doları geçti. Trakya’nın en çok ihracat yapan ili Tekirdağ, kimyevi maddeler ile elektrik ve elektronik ürünler ihraç etti.”
Çanakkale ihracatı: Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; Çanakkale’de 2021 Ağustos’ta ihracat yüzde 47.2 artarak 15.6 milyon dolar, ithalat yüzde 76.2 artarak 10.5 milyon dolar gerçekleşti.
Trakya’da yatırım avantajları
• Güçlü karayolu altyapısı ile yüksek erişilebilirlik.
• Avrupa ve Asya arasında geçiş koridoru, Yunanistan ve Bulgaristan ile sınır komşusu: Türkiye’nin en batısı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Bulgaristan ve Yunanistan sınırındaki Trakya Bölgesi, Türkiye ile Avrupa arasında karayolu geçişleri üzerinde. Bölge halkının büyük bir kesiminin Balkan ülkelerinden göçerek Trakya’ya yerleşmesi nedeniyle yalnızca fiziki değil, kültürel ve sosyal bir geçiş noktası.
• Üretim merkezleri ve pazarlara yakınlık: Türkiye’nin tarımsal hammadde deposu Trakya’nın ekonomisinin temeli tarımsal üretim (yüzde 49 çeltik, yüzde 43 ayçiçeği, yüzde 9.8 buğday) ve imalat sanayisine dayanıyor. Trakya’da imalat sanayi, Çorlu-Çerkezköy-Lüleburgaz aksında, D100 Karayolu etrafında yoğunlaşıyor.
• Güçlü enerji altyapısı.
• Yatırıma elverişli tek parça ve büyük parseller: İstanbul’a yakınlık ve Bölge’de sanayi üretimine açılmış boş ve büyük ölçekli parseller bulunması, OSB’lerin ve Serbest Bölge’nin iyi altyapısı sanayi üretiminin artmasını sağlayan nedenlerden.
• Turizm: Deniz, doğa ve kültürün buluşma noktası Trakya’da turizmi de kapsayan hizmet sektörünün bölgenin toplam katmadeğer içindeki payı yüzde 50’lere yakın. Eko ve agro turizm, kıyı turizmi, doğa ve deniz turizmi, kültür turizmi, mağara turizmi, doğa turizmi, eno turizm, gastronomi turizmi, arkeoloji turizmi, festival turizmi, kuş gözlemciliği yatırıma elverişli turizm türlerinden.
Trakya’da mega projeler
• Edirne-Kırklareli-Tekirdağ-İstanbul Hızlı Tren Projesi
• Çanakkale İstanbul Otoyolu
• Kuzey Marmara Otoyol Projesi
• TEN Projeleri-Trans Avrupa Ulaşım Ağı (Trans Avrupa Otoyolları ve Demiryolları)
• Beğendik Köyü Deniz Sınır Kapısı Projesi
• İğneada ve Kıyıköy ilçelerinin ‘Turizm Bölgesi’ ilan edilmesi gündemi
• Tekirdağ’ı ihracatçıların Avrupa’ya çıkış kapısı haline getirecek Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) Projesi.
Sanayi, tarım, turizm cenneti; Boğazlar Ülkesi: Türkiye’nin Dünya’ya açılan ihracat kapısı; Trakya
Sanayi, tarım, turizm cenneti; Boğazlar Ülkesi: Türkiye’nin Dünya’ya açılan ihracat kapısı; Trakya
Üretim, sanayi, ihracat, turizm potansiyeli, nitelikli istihdam zenginliği, Avrupa’ya coğrafi yakınlığı ve stratejik konumuyla sanayiciler ve yatırımcılar için cazibe merkezi Trakya, ekonomiye sağladığı katmadeğerle öne çıkan Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ile İstanbul ve Çanakkale’nin Avrupa’da kalan kısımları olmak üzere 5 ilde toplam 23 OSB’si, 3 Serbest Bölgesi, Trakya Kalkınma Ajansı, İstanbul Kalkınma Ajansı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, 50 üniversitesi, 11 teknoparkı, ulaşım ve lojistik ağlarından aldığı güçle Türkiye’nin Avrupa’ya ve Dünya’ya açılan ihracat kapısı.