“Kurulması planlanan OSB’lerle Manisa’nın tarımdaki katmadeğerini kaybetmeden, sanayisiyle birlikte Türkiye’nin parlayan yıldızı olması amaçlanmaktadır.” Paranın doğduğu topraklar, Gediz Ovası’nın merkezinde Osmanlı İmparatorluğunu bir cihan devleti yapan padişahların şehzadeliğini geçirdiği; ‘Şehzadeler Şehri’, Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri Muradiye Camii, Hristiyanlığın yayıldığı 7 kutsal kilisenin 3’ü ve sinegogları ile inanç turizminin güçlü oyuncularından, Anemon Lalesi’nin anavatanı, Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzüm’ün merkezi, şifa veren Mesir Macunu, Manisa Tarzanı, dillere destan Manisa Bezi ile sayısız değerlerin merkezi; Manisa, ticaret, sanayi, tarım ve turizm kenti.
İzmir Limanı ve Adnan Menderes Havaalanı’na yakınlığı, önemli demiryolu ve karayolu arterlerinin geçiş noktasında bulunması, ucuz ve kalifiye işgücüyle yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi Manisa, Manisa TSO raporuna göre; Dünya’da tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen yeri, kuru üzüm, tütün, tavuk ve sofralık zeytin üretiminde Türkiye birincisi. Sardes, Aigai ve tarihi ibadet yerleriyle önemli bir tarih ve turizm şehri. Yüzyıllardır süren Uluslararası Mesir Şenlikleri ve müzesi ile kültürel mirasın yaşatıldığı şehir.
Manisa, ileri teknolojideki iddiasıyla Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak
Önemli bir ticaret ve sanayi şehri olan Manisa, 4.000’e yakın sanayi işyeri ile bu olguyu desteklediğini, sanayi sicil belgeli firmaların sektörlere ve ilçelere göre dağılımı incelendiğinde çalışan sayısının 121.997 olduğunun görüldüğünü aktaran Vali Karadeniz, en son açıklanan verilere göre Manisa’da İSO İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 21, İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 16 firma yer aldığını kaydetti. Manisa’nın aynı zamanda, verimli toprakları ve çalışkan insanlarıyla hem il hem de ülke ekonomisine büyük katmadeğer sağladığının altını çizen Karadeniz, “İlimiz tarım ve hayvancılıkta ülke sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır. Yılın 283 günü güneşli iklimi ve çok çeşitli sebze ve meyvenin üretimi için uygun teknik koşulların bulunduğu Manisa topraklarında, çay ve fındık hariç tüm ürünlerin üretimi yapılabilmektedir. Tarımda genel olarak modern tarım tekniklerini kullanan üreticilerimiz, kurulan tesisler sayesinde bu ürünleri dünyanın birçok ülkesine de ihraç etmektedir” diyor.
Lojistik ve kalifiye işgücü avantajlarıyla cazip: Önemli liman, demiryolu ve karayollarının geçiş noktasında bulunması ve kalifiye işgücüne sahip olması gibi özellikleriyle Manisa’nın yerli ve yabancı yatırımcıları çektiğini belirten Karadeniz, ilin ‘Doğrudan Yabancı Yatırım İçin En Uygun Şehir’ seçildiğini, 2006’da İngiliz Financial Times’ın bir yayını olan Foreign Direct Investment Magazine’nin düzenlediği ‘Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri’ yarışmasında ‘En İyi Potansiyele Sahip Şehir’ kategorisinde de birinci olduğunu, Çinli işletmeler tarafından Dünya’da ‘Yatırım Yapılabilecek En İyi Sanayi Bölgesi’ seçildiğini paylaştı.
Manisa OSB’de Yenilik Merkezi Projesi: Türkiye’nin ilk OSB’lerinden biri olan Manisa OSB’nin, ‘Yenilik Merkezi’ projesiyle küresel ölçekte rekabet avantajı yaratmayı hedeflediğini kaydeden Karadeniz, OSB’lerin girişimcilik, yenilik ve teknoloji geliştirme alanlarında etkin bir rol almasını sağlamak amacıyla geliştirilen projeyle, yenilikçilik ekosisteminin kurumsal altyapısı ve yeni kümeler oluşturularak Manisa OSB’de yer alan firmaların yenilikçilik kapasitelerini geliştirmeye yönelik çalışmalara yer verildiğini ifade ediyor: “Manisa OSB’de pilot uygulama olarak kurulan Yenilik Merkezi, bölgedeki firmaların yenilik, Ar-Ge, girişimcilik ve Endüstri 4.0’a geçiş gibi konulardaki sorunlarına çözüm üretecek, onları destekleyecek, Türkiye’nin rekabet edebilirliğine hizmet edecek küresel ölçekte etkin bir sanayi ve teknoloji bölgesi oluşturacaktır.”
Vali Karadeniz, Manisa’nın vizyonunu şöyle özetliyor: “Manisa olarak vizyonumuz; sanayisi, tarımı, turizmi ve kültürel mirası ile Türkiye’nin ve dünyanın önemli bir merkezi haline gelmektir. Günümüzde Manisa, özellikle sanayisi ve tarımı ile bu vizyonu gerçekleştirmiş bir ildir. Bunu, ilimizin istihdam, ihracat ve üretim rakamlarına baktığımızda net bir şekilde görüyoruz. Mevcut OSB’lerimizde dünya devi firmalar faaliyet gösteriyor ve dünyanın birçok noktasına ihracat gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte üzüm başta olmak üzere yaş sebze ve meyve Manisa’da yetiştirilerek yine dünyanın birçok noktasına ihraç ediliyor. Manisa, tarım ve sanayi alanında ürettiği farklı ürünleriyle marka şehir haline gelmiş durumdadır. Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla çok zengin olan İlimizde, tarım ve saniyede yakalamış olduğumuz başarıyı turizme taşımak öncelikli hedeflerimizdendir. Bu amaç doğrultusunda 175 yıl şehzade sancağı konumunda olan Manisa’da şehzadelerin kaldığı Saray-ı Amire’den günümüze kalan tek yapı olan ve Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliğinde yaptırdığı Fatih Kulesi’nin restorasyon çalışmalarına başlanıldı. Manisa Sarayı’nın bir parçasının bu restorasyonla ortaya çıkarılması şehrin tarihi ve turizmi açısından son derece önemlidir.” Vali Karadeniz, Manisa’dan geçecek hızlı tren hattının, şu anda devam eden büyük projelerden olduğunu, Turgutlu-Ankara otoyolunun da orta vadede gerçekleşmesi beklenen bir başka büyük proje olduğunu belirtiyor.
Manisa Ticaret Borsası’nın işlem hacmi artıyor
Manisa’nın ünlü lezzetleri ve el sanatları
Başkan Ergün’den tarıma 17 milyon Lira’lık Destek Paketi müjdesi
Başkan Ergün, şu bilgileri verdi: “Somalı Arıcılar Ana Arılarını ve Arı Sütünü Üretiyor Projesi’ kapsamında 205 bin TL, ‘Kanadı Noktalı Sirke Sineği ile Mücadele’ kapsamında Akhisar, Demirci, Gördes, Kula, Köprübaşı, Salihli, Selendi, Turgutlu ve Yunusemre ilçelerimizde elma sirkesi dağıtımı için 450 bin TL, Ahmetli Yaraşlı Mahallesi’nde bağ alanlarında salkım güvesi ile mücadele kapsamında feromon tel tuzak asımı işi için 180 bin TL, sulama kooperatifleri ve yeni sulama tesisi yapımlarında kullanılmak üzere 42 bin 500 metre boru alınması için 6 milyon 500 bin TL, eski açık kanal sulama tesislerinin damla sulama tesisine dönüştürülmesi ve yeni damla sulama tesislerinin inşaatı için 2 milyon 500 bin TL, ilaçlama suyu temini (Taral) tesisi yapılması için 750 bin TL, Hayvan İçme Suyu Göleti yapım ve temizlik işleri için 2 milyon 550 bin TL, sulama tesisleri için sondaj açılması işleri için 300 bin TL, Buğday Üreticilerine Gübre Desteği için 3 milyon 120 bin TL, doğal afetten zarar gören seralar için tepe naylonu alım, bakım ve onarım işi için 300 bin TL, ‘Don Kırağı Örtüsü (Agril Örtü) Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi’ 150 bin TL.”
Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi kuruluyor
Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ;“Manisa TSO Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Manisa iş dünyasına yardımcı olacak bir merkez olacaktır. Üyelerimizin yaşadığı sorunları hızlı bir şekilde çözme noktasında bu merkez çok önemli bir rol oynayacak, adalete erişim noktasında çok önemli bir yol olacak” açıklamasını yaptı.
“Manisa ihracat rekoru kırdı”: Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre; Manisa 2022 Ocak ayında 339 milyon dolar ihracat yaptı. Başkan Mehmet Yılmaz, “Türkiye ekonomisinin en büyük ihracatçı illerinden biri olan Manisa, bu dönemde ihracat rekorunu kırmıştır. 2021 yılında 4 milyar 180 milyon dolar olan ihracatımız yüzde 25 artarak 5 milyar 207 milyon dolara yükselmiştir. Bir önceki yıl ihracat sıralamasında 8. olan ilimiz, 2021 yılında 7. sıraya yükselmiştir. Temennimiz ve beklentimiz bunun 2022 yılında da devam etmesi” dedi.
OSB’ler şehri olmaya aday Manisa, yüksek teknoloji merkezi olmak için koşuyor
OSB’ler şehri olmaya aday Manisa, yüksek teknoloji merkezi olmak için koşuyor
Manisa, 8 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve kuruluş aşamasındaki Demirci OSB, Kırkağaç OSB ve Gölmarmara OSB ve son yıllardaki yüksek katmadeğerli üretim odaklı yatırımlarıyla OSB’ler şehri olmaya aday. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, yüksek teknolojiye dayalı sanayi yatırımlarını Manisa’ya çekmek amacıyla Manisa Merkez’de (Yunt Dağı Eteği) Yüksek Teknoloji İhtisas OSB kurulumu çalışmalarına devam ettiklerini açıklıyor: