Kış aylarına sayılı günler kala artan maliyetler herkesi kara kara düşündürüyor. Maliyetleri aşağıya çekmek isteyen site, konut ve işyeri sahipleri yalıtım yaparak soruna çözüm sağlamaya çalışıyor.
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel enerji piyasalarındaki fiyat artışlarının ülkemize de yansımalarını yaşıyoruz. Doğalgaz ve enerji maliyetlerinin giderek yükselmesiyle yalıtım tedbirlerinin her geçen gün önemi daha da arttı. Ülkemizde yeni yapılan binaların ısı yalıtımlı inşa edilmesi zorunlu. Ancak buna rağmen ülkemizdeki 10 binadan neredeyse 8’inde yalıtım yok” diyor.
Yalıtımsız binalarda ısı, binanın içerisinde tutulamadığı için tüketilen doğalgazın yarısı ve hatta daha fazlası israf edilerek havaya karışıyor. Eruslu, şu bilgileri veriyor: “Hal böyle olunca yüzde 99’undan fazlasını yapılan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yurt dışı arz kaynaklarından temin ettiğimiz doğalgaz talebimiz de artıyor. Artan enerji fiyatları doğrudan enerji ithalatımıza yansıyor. TÜİK ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan geçici dış ticaret istatistiklerine göre ülkemizin 2021 yılı enerji ithalatı 50.7 milyar dolar. 2022 yılı için bu tutarın 100 milyar doları geçmesi kuvvetle muhtemel. Bu artış en nihayetinde faturalarımıza yansıyor. İZODER olarak uzun zamandır ülkemizdeki 10 binadan 8’ini oluşturan yalıtımsız mevcut binalarımızda yalıtım seferberliği yapılması için çaba gösteriyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Hazine Maliye Bakanlığımız öncülüğünde geliştirilen ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyuna duyurduğu yüzde 0.99 faizli, 50 bin TL’ye kadar 60 ay vadeli finansman çözümü, yalıtım yapmak için önemli bir fırsat. Yalıtım uygulamaları için en uygun mevsim koşullarının yaşandığı bugünleri kaçırmadan, bu kredi ile yalıtım yaptırıp yakıt faturalarını yarıya düşürmek mümkün.”
Ülkemizdeki mevcut binaların yalıtımla enerji verimli hale getirilmesinde en büyük engelin hane halkımızın finansmana erişimi noktasında olduğuna dikkat çeken Emrullah Eruslu açıklamalarını şöyle sürdürüyor: “Bugün İstanbul’daki ortalama bir apartmanda dış cephede ısı yalıtımı yapılmasının daire başına maliyeti 25.000 ila 30.000 TL mertebelerinde. Vatandaşımızın 60 ay vadeyle ortalama 30.000 TL+KDV tutarında yalıtım kredisi kullanarak çatı ve cephelerini yalıtması durumunda aylık taksit yaklaşık 835 TL oluyor. Şu anki doğalgaz fiyatlarının önümüzdeki yıl içerisinde hiç değişmediğini varsaysak dahi kredinin taksitinin yüzde 50’i yalıtımla üstelik sadece ısıtmadan sağlanan tasarrufla karşılanıyor. Yapılan hesaplamalar; enerji fiyatlarının son 10 yılın ortalaması kadar artması durumunda 2 ila 3 yıldan itibaren sağlanan yakıt tasarrufunun kredi taksitlerinden fazla olacağını ortaya koyuyor.”
“Vatandaşlarımızı daha kalın yalıtım yapmaya davet ediyoruz”
Yalıtım kalınlıklarının, enerji verimliliğine etkisi çok fazla olsa da kalınlık artışının uygulama maliyetine olan etkisinin oldukça az olduğunu belirten Emrullah Eruslu, “Genel olarak uygulamalarda yalıtım malzemesinin maliyetinin dışında, yalıtım kalınlığından bağımsız olarak; iskele kurulumu, elektrik, su gibi alt yapı maliyetleri, yapıştırıcı, sıva, dübel, file vb. yardımcı malzeme maliyetleri, boya, dış cephe kaplaması gibi tamamlayıcı malzeme maliyetleri ve işçilik maliyetleri oluşur. Tüm bu maliyetlerin içerisinde yalıtım malzemesinin kalınlığının arttırılmasından oluşacak ilave maliyeti uygulamadan uygulamaya değişmekle birlikte oldukça düşüktür” diyor.
Eruslu, Antalya ve İzmir gibi sıcak iklim bölgelerinde 6-8cm, İstanbul gibi ılıman iklime sahip bölgelerde 9-10cm, Ankara gibi soğuk olan yerlerde 10-12cm ve Erzurum gibi çok soğuk olan yerlerde 14-15cm kalınlıklarda yalıtım yapılması gerektiğini söylüyor: “Benzer durum pencereler için de geçerli. Pencerelerde kaplamasız klasik camlar yerine ısı ve/veya güneş kontrol kaplamalı yalıtım camlarını kullanmalıyız. Bu noktada tüm vatandaşlarımızı sağlanan yalıtım kredisi ile mevzuatın ötesine geçmeye ve Enerji sınıfı B olan binalara ulaşmayı hedefleyerek daha kalın yalıtım yapmaya davet ediyoruz.”
Maliyetleri yalıtım düşürür “Yalıtımı kalınlaştırın”
Maliyetleri yalıtım düşürür “Yalıtımı kalınlaştırın”
Kış kapıda. Artan maliyetler ise endişe yaratıyor. İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, yalıtım konusunda çağrıda bulunarak, “Mevsim koşullarının uygun olduğu bu günleri kaçırmadan yalıtım yaparak yakıt faturalarından tasarruf edin” diyor.