KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Küresel pazarda hedefini büyüten sektör; Endüstriyel fırınlar, teknolojisiyle stratejik ve kritik önemde

DOSYA

Endüstriyel fırınların birçok ana sanayi için en önemli yatırım kalemi olduğunu belirten EFSİAD (Endüstriyel Fırın Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Çep, buralarda kullanılan teknolojilerin oldukça kritik ve de stratejik olduğunu vurguluyor. Dünya pazarından %1.8 pay alan sektörün hedefi; pazar payını %5’e çıkartarak pazarda önemli bir oyuncu haline gelmek.

Yeşil üretim, sera gazı salımını azaltma, sağlıklı yaşam ve sağlıklı gıda tüketimi gibi talepler gıda üretimi başta olmak üzere sanayide ‘Endüstriyel Fırınlar’a talebi çoğalttı. ‘Endüstriyel Fırınlar’; yüksek sıcaklıklarla üretim yapılan alanlarda üretimin belirli bir hızda yapılmasını sağlıyor. İşletmeler için zaman kaybını en aza indirecek ürünler arasında yer alan ‘Endüstriyel Fırınlar’, hem işgücü hem de zaman tasarrufu sağlıyor. Bakım gerektirmeden uzun süre kullanılabilen ‘Endüstriyel Fırınlar’; maliyet, enerji, zaman ve yakıt tasarrufu ve dolayısıyla enerjinin verimli kullanılmasını sağlıyor.

Endüstriyel fırın sanayisi küresel pazar payını artırıyor
EFSİAD (Endüstriyel Fırın Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Çep, endüstriyel fırın sanayisinde irili ufaklı yaklaşık 100 firma bulunduğunu, sürekli büyüme eğiliminde olan sektörde yaklaşık 5000 kişinin üzerinde yetişmiş personel istihdam edildiğini belirtiyor: “Türkiye’de yıllık 200.000.000 USD civarında endüstriyel fırın yatırımı olmaktadır bunun da yaklaşık %40’ı ithalat yoluyla gerçekleşmektedir. Genç Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun hemen sonrasında metalürji sanayisine yoğun yatırım yapmasına rağmen endüstriyel fırın sektörü otomotiv sanayisinin kurulmasıyla ithalat rejimindeki sıkıntılardan dolayı 1980’yıllardan sonra gelişmeye başlamıştır. Bu anlamada batıda yüzyılı aşan birçok endüstriyel fırın firması olmasına rağmen sektörümüzdeki en eski firmamız 50 yaşından eski değildir.”
Dr. Hasan Çep, 2000’li yıllardan sonra otomotiv, savunma ve makine sektörlerinin büyümesiyle hızla başlayan üretim süreçleriyle birlikte endüstriyel fırın yatırımlarının da artmaya başladığını anlatıyor: “Bu yıllardan sonra hem teknolojik bağımlılık hem de yatırım finansman zorluğu nedeniyle yerli üretime yönelik arayışlarla oluşan taleplerle çok kısa zamanda bir elin parmaklarını geçmeyen endüstriyel üreticilerin sayısı günümüzde yüzler kulübüne girmeye hazırlanmaktadır. 2016’ya kadar dünya endüstriyel fırın ticaretinde %1 olan payımız aynı yılda kurulan EFSİAD’ın da ciddi gayretleriyle yaratılan ekosistemle ciddi gelişmeler sağlayarak çok kısa zaman diliminde %1.8’e yükselmiştir. Dünyada en fazla fırın ihracatı yapan ülkeler ise başta bir metalürji devi olan Almanya, Amerika, İtalya, Japonya ve Çin’dir.”

Dünya pazarlarında Türk üreticilerin başarısı
2016’da kurulan EFSİAD ailesinin Türkiye’nin teknolojik üretim gücünü arttırma, yeni teknolojileri ithalattan yerli ikameye döndürme, ithalatı azaltma ve ihracatı arttırma adına üyeleriyle güç birliği oluşturarak hızla yol aldığını belirten Dr. Hasan Çep, “7 yılda dünyadaki payımızı %80 artıran sektörümüz geleceğe son derece pozitif bakmaktadır. EFSİAD olarak uzun vadeli öngörülerle hedeflediğimiz; 5 yıllık dünya pazarından %3 pay almak. Ve ardından bu oranı %5’e yükseltmek istiyoruz. Dünya fırın pazarında %5 büyüklüğü ciddi bir sıralamadır ve ülkede hem bilgi, hem ekonomi, hem de stratejik açıdan oldukça yüksek bir seviye göstergesidir. Yüksek teknolojiye dayalı pahada ağır yükte hafif endüstriyel fırın tasarımlarını yapan sektörümüz ürettikleri bu fırınları iç piyasada kullanarak elde edilen başarıları ihracata yönlendirerek büyüme trendlerini başarılı bir şekilde arttırmaktadırlar. Artık Türk endüstriyel fırın üreticisi kendi özgün tasarımlarını kahramanca yaparak bütün dünya pazarlarına rahatça girebilmektedir” diye konuşuyor.
Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle politik ve siyasi değişkenliklerinden zaman zaman negatif etkilenirken bu değişikliklerin bazen de yeni pazar kapılarını kendilerine açabildiğini kaydeden Dr. Hasan Çep, sektör ciddi ‘know-how’lar içerdiği için pazarların durumunun zaman zaman dünyadaki siyasi değişkenliklerden dolayı oldukça fazla etkilendiğine, bugün açılan bir pazarın yarın kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalabildiğine değiniyor: “Burada ülkemizin menfaatlerini tabii ki önplanda tutmak zorundayız, tabii ki uluslararası ilişkilerin paralelinde ve ülkemizin konjonktürel yaklaşımlarıyla hareket etmek zorundayız. Dolayısıyla en dinamik pazarları seçerek hareket etmek istiyoruz. Özellikle son dönemlerde; Rusya pazarı ciddi talep yaratırken Orta Doğu, Avrupa ve diğer Türk devletleri ile de fuar ve etkinliklere katılarak gelecek adına bir sinerji yaratma peşindeyiz. Diğer taraftan Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş pazarlarda düzenlenecek fuar, sempozyum ve kongreler gibi bilimsel ve endüstriyel etkinlikleri üyelerimizle buluşturmaya da çalışmaktayız.”

Üretim süreçlerinde endüstriyel fırınların kritik rolü
Dr. Hasan Çep, endüstriyel fırınların, çeşitli sektörlerde üretim süreçlerinde kritik bir rol oynadığına dikkat çekiyor: “Bu fırınlar, malzemelerin ısıtılması, pişirilmesi, kurutulması veya şekillendirilmesi gibi birçok endüstriyel işleme olanak tanır. Gıda, metal, seramik, cam ve diğer sektörlerde kullanılan endüstriyel fırınlar, verimliliği artırarak üretim süreçlerini hızlandırır ve kaliteyi iyileştirir. Ayrıca, hassas sıcaklık kontrolü sayesinde ürünlerin istenen özelliklere uygun şekilde üretilmesini sağlayarak maliyetleri düşürür ve enerji tasarrufu sağlar. Endüstriyel fırınlar, modern üretim süreçlerinde vazgeçilmez birer araç haline gelmiştir, çünkü daha büyük ve karmaşık ürünleri üretmek için güvenilir bir ortam sunarlar.”

Endüstriyel fırınların şirketlere sunduğu faydalar
Dr. Hasan Çep, endüstriyel fırınların verimlilik artışındaki önemini de vurguluyor: “Endüstriyel fırın kullanım avantajı olmaz ancak mecburiyeti olur. Eğer uygun ve de teknolojik bir endüstriyel fırın kullanmazsanız verimlilik artışı olmaz. Çünkü endüstriyel fırınlar, malzemelerin hızlı ve homojen bir şekilde ısınmasını sağlayarak üretim verimliliğini artırır. Hassas sıcaklık kontrolü, ürünlerin istenen kalite standartlarına uygun üretilmesini sağlar. Gelişmiş izolasyon teknolojileri ve enerji verimliliği, endüstriyel fırınların enerji tasarrufuna katkıda bulunmasını sağlar. Endüstriyel fırınlar hayatın o kadar içindedir ki günlük üretim dinamikleri oluşturan her türlü yarı mamül üretimlerinde, metal şekillendirmede, seramik üretiminde, cam temperleme gibi birçok sektörde çeşitli uygulamalara uyarlanabilir. İleri kontrol sistemleri sayesinde, endüstriyel fırınlar üretim süreçlerini otomatikleştirir ve izler. Bu da insan hatalarını azaltır. Farklı malzemelerin ve ürünlerin işlenmesine uygun tasarımları sayesinde endüstriyel fırınlar, üretim süreçlerinde esneklik sağlar. Bu avantajlar, endüstriyel fırınların geniş bir uygulama yelpazesi içinde yaygın olarak tercih edilmesine katkıda bulunur.”
Birçok ana sanayi için en önemli yatırım kalemi: Endüstriyel fırınların birçok ana sanayi için en önemli yatırım kalemi olduğunu kaydeden Dr. Hasan Çep, buralarda kullanılan teknolojilerin oldukça kritik ve de stratejik olduğunu ifade ediyor: “Eğer gelişmiş teknolojik bir endüstriyel fırın sisteminiz varsa; malzemelerin hızlı bir şekilde işlenmesini sağlayarak üretim süreçlerini optimize eder ve verimliliği artırırsınız. Yüksek kontrol kabiliyeti ve özel işlemlerle endüstriyel fırınlar, ürünlerin istenen kalite standartlarına uygun olarak üretilmesini sağlar. Modern endüstriyel fırınlar, gelişmiş izolasyon teknolojileri ve enerji verimliliği sağlayarak enerji maliyetlerini düşürerek nihai ürünlerin kalite avantajını da beraberinde taşımaktadır. Metal, seramik, cam, plastik gibi farklı malzemelerin işlenmesine uygun çeşitli endüstriyel fırın tipleri, sanayicilere geniş bir uygulama yelpazesi sunarak rekabette ciddi avantajlar vermektedir. Yüksek teknoloji barındıran özel tasarımlar, yeni malzemelerin ve üretim tekniklerinin geliştirilmesine olanak tanıyarak ürün inovasyonunu teşvik eder. Yüksek sıcaklık ve hızlı işleme yetenekleri, endüstriyel fırınların büyük ve karmaşık ürünleri hızlı bir şekilde üretmelerine olanak tanır. Farklı sıcaklık, atmosfer, nem ve ısıtma-soğutma koşullarını kontrol etme yeteneği, endüstriyel fırınların hassas üretim süreçleri için uygun ortamı sağlamasına yardımcı olur. Bu katkılar, endüstriyel fırınların sanayide kritik bir rol oynamasını sağlar, çeşitli sektörlerde üretim süreçlerini daha etkin ve güvenilir hale getirir.”

Yapay zeka ile daha hızlı, akıllı, esnek endüstriyel fırınlar
Yapay zeka ve yeni nesil teknolojilerin üretim süreçlerine optimizasyon ve verimlilik sağladığını söyleyen Dr. Hasan Çep, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Yapay zeka, endüstriyel fırınların işletme parametrelerini analiz ederek, süreçleri optimize edebilir. Bu, enerji kullanımını optimize ederek ve üretim verimliliğini artırarak maliyetleri düşürebilir. Ancak sektör ve kullanıcılar bu süreçte daha çok yol almak zorundadır çünkü ona göre kullanım altyapısı henüz gelişmektedir. Diğer taraftan yapay zeka, endüstriyel fırınların içindeki sıcaklık kontrolünü sürekli olarak izleyebilir ve düzenleyebilir. Bu, istenen kalite standartlarını korurken enerji tasarrufu sağlar. Tahmini analizle yapay zeka, fırınların performansı üzerinde etkili olan faktörleri analiz ederek, gelecekteki arızaları öngörebilir. Bu, bakım süreçlerini optimize eder ve beklenmedik durma sürelerini azaltır. Ürün kalitesi açısından iyileştirmeler yapabilir, üretim süreçleri sırasında veri analizi yaparak, malzeme işleme koşullarını optimize edebilir. Bu, ürün kalitesini artırır, hatalı üretimi azaltır, enerji tüketimini izleyebilir ve en uygun çalışma koşullarını belirleyerek enerji verimliliğini artırabilir. Yapay zeka, endüstriyel fırınların daha akıllı ve esnek bir şekilde çalışmasını sağlayarak üretim süreçlerini iyileştirir ve maliyetleri düşürür. Bu entegrasyon, sürekli olarak değişen üretim ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde uyum sağlama yeteneğiyle Endüstri 4.0 döneminde önemli bir rol oynayabilir.”

Endüstriyel fırınlarda yeni nesil teknolojiler ve trendler
Dr. Hasan Çep, endüstriyel fırın sanayisindeki yeni nesil teknolojiler ve trendleri şöyle özetliyor:
“• Yüksek teknolojiye sahip endüstriyel fırınlar, sensörler, veri analitiği ve internet bağlantısı gibi teknolojilerle entegre edilerek, üretim süreçlerini dijitalleştirir ve Endüstri 4.0 konseptine uyum sağlaması, yapay zekanın, endüstriyel fırınların performansını artırmak ve enerji verimliliğini optimize etmek için kullanılması, ‘Makine Öğrenimi’nin süreçlerdeki değişkenliklere adapte olabilen fırın kontrol sistemleri geliştirmeye olanak tanıması çok önemlidir.
• Yüksek kütlede enerji harcayan endüstriyel fırınlar, enerji verimliliğini artırmak ve çevresel etkileri azaltmak amacıyla tasarlanan sürdürülebilir teknolojilere odaklanır. Isı geri kazanımı ve yeşil enerji kullanımı bu trendin bir parçasıdır. Artık günümüzde daha çok modüler endüstriyel fırın tasarımları, işletmelere daha fazla esneklik ve ölçeklenebilirlik sağlamaktadır. İhtiyaçlar değiştikçe, fırın sistemleri kolayca genişletilebilir veya uygun şekilde özelleştirilebilir. Etkin kontrol sistemleriyle kullanıcı dostu ve interaktif ara yüzlerle donatılarak, operatörlere daha iyi kontrol ve izleme imkanı sunma eğilimleri gün geçtikçe artmaktadır.
• IOT’larla internet nesnelerle buluşturularak endüstriyel fırınların birbirleriyle ve diğer üretim ekipmanlarıyla etkileşimini artırarak, gerçek zamanlı veri paylaşımı ve daha etkili bir üretim süreci dünyada ciddi bir karşılığı olan güncel bir trendir. Endüstriyel fırınların olmazsa olmazı, çok karmaşık sistemleri ihtiva eden bu sistemle uzaktan izleme ve bakım özellikleriyle donatılarak, uzmanların sistemleri uzaktan kontrol etmeleri ve bakım faaliyetlerini optimize etmeleri artık lüks bir durumdan ziyade bir mecburiyet haline gelen bir trenddir. Trendler gelişen ihtiyaçlara bağlı olarak, endüstriyel fırınların daha akıllı, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde tasarlanmasına ve kullanılmasına odaklanır.”
Sektörde en yoğun kullanılar endüstriyel fırınlar: Dr. Hasan Çep, kullanım yerlerine göre değişen ısıl işlemde özel ısıl işlem proses fırınları, ergitmede indüksiyon fırınları, seramik, emaye ve porselende pişirme fırınları, toz metalürjisinde ise sinter fırınlarının oldukça yoğun kullanıldığını belirtiyor.

“Sektör üretim için teşvik edilmeli”
Dr. Hasan Çep, sektörün sorunları ve çözüm önerilerine de değiniyor: “Haksız rekabete neden olan düşük kaliteli ve düşük enerji verimliliği olan Uzakdoğu menşeli fırınlara uygun bir standardizasyon getirilmeli. Endüstriyel fırın imalatı ülkemizin stratejik üretim kalemleri içine alınarak teşvik edilmeli, karbon ayak izi için batının öngördüğü teknolojik Ar-Ge yaklaşımları ve bu Ar-Ge çalışmaları için teşvikler artırılmalı. İhracata finans desteği, yerli kullanıcılara ise vergi ve hibe desteği mutlaka sağlanmalıdır. Kritik teknolojiler için özel fon kurulmalı, bu fonlar mesleki sivil toplum örgütlerince paylaşılmalıdır.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.