İklim değişikliğiyle birlikte gelen iklim krizi, Pandemi ile gelen ekonomi krizi, Rusya-Ukrayna Savaşı ile birlikte iyice ivmelenen, önce Avrupa’yı ve sonra tüm Dünya’yı tehdit eder hale gelen enerji krizi… Birbirine sarmal halde giderek derinleşen bu krizlerden çıkış yolu, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum, ciddi bir enerji tasarrufu ile sanayi ürünlerini daha çevredostu ve enerji verimli üretmekten geçiyor.
Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerini barındıran iklimlendirme sektörü ise bu değişime hızla uyum sağlayan, tüketiciden gelen çevreci ve enerji verimliliği yüksek cihaz taleplerini en hızlı karşılayan sektörlerin başında geliyor. Son yıllarda tüketiciler, ‘Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Sistemleri’ seçimlerinde yalnızca fiyata odaklanmıyor, doğa ve çevre dostu, çevreci tesislerde üretilmiş, enerji verimliliği yüksek cihazları, sistemleri ve çözümleri talep ediyorlar. Bu yükselen trend ise iklimlendirme sektörünü yeniden şekillendiriyor.
Avrupa Birliği ülkeleri içinde Türkiye’nin ‘Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Sistemleri’nde üretim üssü olduğunu vurgulayan uzmanlar, özellikle enerji verimli yeni nesil teknolojilerle sektörün ciddi ivme kazandığını ifade ediyor. Sektöründe ithalatın düştüğünü, ihracatın arttığını kaydeden uzmanlar, Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşmasıyla evlerinde ve yazlık evlerinde çalışanların sayısının artmasının ise split klima pazarında hem perakende pazarını hem de toptan satışları arttırdığını, kentsel dönüşüm ve yeni konutlarla birlikte satışların ciddi anlamda ivme kazanmasının beklendiğini aktarıyor.
Isıtma, soğutma, klima, havalandırma, tesisat, yalıtım alt gruplarıyla birden fazla sektöre hitap eden iklimlendirme sektörü, mühendislik ve tasarım hizmetleriyle katmadeğeri yükselten bir yapıda. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) İklimlendirme Meclisi İklimlendirme Sektörü Strateji Belgesi 2020, iklimlendirme sektörünün etkileyen ana eğilimleri şöyle sıralıyor: Konfor ve iç hava kalitesi ihtiyacının artışı, sorumluluk sahibi satınalma, perakende sektörünün gelişmesi. Eğilimlerin yönü ise şöyle: Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin düzenli büyümesi, Afrika kıtasındaki ülkelerin gelişmesi. Perakende, depoculuk, otomotiv gibi çok sayıda sektörle ilişkili olsa da iklimlendirme sektörünün en büyük etkileşimi inşaat sektörü ile gerçekleşiyor. Müşteri beklentilerini; ‘Daha az enerji tüketimi, daha düşük maliyet, daha yüksek performans, daha fazla fonksiyon’ olarak sıralayan Belge’de gelecek öngörüsü şöyle: “Konfor ihtiyacının, paketli gıda tüketiminin artışı ve perakende sektörünün büyümesiyle daha fazla konfor ve hızlı sağlıklı gıda teslimi ihtiyacı artacaktır. Pazarda ortamı; sorumluluk sahibi satınalma eğilimi (çevredostu, enerji tüketimi düşük). Nüfüs ve gelir: Hindistan ve Çin’in hızlı gelişmiş ülke seviyesine doğru ilerlediği dinamik ve talepkâr bir gelişmiş ülke pazarı veya alternatif olarak içe kapalı ekonomilerin yarattığı büyük ekonomik daralma birlikte gözlemlenebilecektir.”
İklimlendirme sektörünün yoğun ilişkide olduğu sektörlerin başında inşaat / gayrimenkul geliyor. Onu, üretim süreçlerin de yoğun biçimde ısıtma, soğutma ve havalandırma gerektiren üretim, bozulabilir ürünlerin taşınma, depolanma ve teşhiri ile soğuk zincir, ulaşım araçlarının ihtiyaçları nedeniyle lojistik ve taşımacılık sektörü seracılık ve bazı tarla uygulamalarıyla tarım sektörü izliyor. Belge, inşaat sektöründe en öne çıkan trendin; akıllı şehirler, akıllı binalar ve yeşil binalar olduğuna dikkat çekiyor. Üretimde öne çıkan trendleri ise; ‘dijitalleşme, enerji verimliliği, üretim esnekliği (modüler üretim), tedarik zinciri boyunca geriye doğru entegrasyon kabiliyeti, çevresel konulara duyarlılık’ olarak sıralıyor. Ulaşımda öne çıkan trendler ise; elektrikli araçlar, otonom araçlar, uzaktan erişebilirlik ve kontrol, enerji verimliliği, yapay zeka kontrol sistemleri. Üretim alanında en çarpıcı örneklerden biri Microsoft’un iklimlendirme sistem maliyetlerini azaltmak için yüzlerce sunucuyu sualtı veri merkezlerine gömdüğü projesi; Microsoft’un veri merkezini denizin altına taşımak, daha güvenli ve ciddi enerji tasarrufu sağlıyor. Sektörde ayrıca kombi laboratuvar testi, kombi ömür testi, kazan sızdırmazlık testi, genleşme tankı testi gibi testleri gerçekleştiren firmaların da yer alıyor.
İSKİD (İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan, Türkiye iklimlendirme sektörünün Ocak-Ağustos 2021 döneminde 4 milyar dolar olan ihracatını, Ocak-Ağustos 2022 döneminde 4.4 milyar dolara çıkararak %9.2’lik bir ihracat artışı sağladığını söyledi: “Yıl sonu itibariyle de sektör ihracatının 7 milyar dolar seviyesini zorlayacağı öngörülüyor. Sektörün, 2022 yılbaşından bu yana Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 2.6 seviyesine ulaştı. Sektörün esnek ve kaliteli üretim kabiliyeti ve AB gibi ana pazarlara coğrafi yakınlığı, ülkemizin sahip olduğu önemli avantajlar. Son aylarda üretici firmalarımızın yeni fabrika yatırımları, artan Ar-Ge merkezleri, sektörün ithalat talebini de azaltıyor. Avrupa ülkeleri yakın zamana kadar bazı ürünleri yoğun şekilde Uzak Doğu ülkelerinden tedarik ediyordu. Pandemi ve diğer politik gelişmeler nedeniyle yeni alternatiflere ihtiyaç olduğu net olarak anlaşıldı. Zaman problemi ve lojistik maliyetleri önemli olmaya başladı. Özellikle AB’li yatırımcılar, Türkiye’deki gelişmeleri ve sektörün büyümesini yakından takip ediyor. Bu da önümüzdeki dönemler için ülkemize yatırımların yapılacağı konusunda sinyaller veriyor. Tabii diğer taraftan özellikle son aylarda, küresel olarak artan enerji maliyetleri ve kur baskısı da eklendiğinde, üretici ve ihracatçımız için zorlayıcı bir ortam oluştu. Yine Ukrayna ve Rusya’nın içinde bulunduğu savaş koşullarının yarattığı belirsizlik, Dünya’nın diğer coğrafyalarında oluşabilecek çatışma koşulları da yine ekonomiler için öngörülmez bir ortam yaratıyor. Ancak Türkiye iklimlendirme sektörü bu koşullar altında büyümesini sürdürüyor ve önümüzdeki 3 yıllık dönemde dünya iklimlendirme pazarından 1.5% pay almayı hedefliyor.”
“Sektörümüzde ÖTV sıfırlanmalı”
Didonyan, klima santralleri ve split klimaların sektörün önemli ürünleri arasında yer aldığını vurgulayan Didonyan, klima santrallerindeki ÖTV’nin sıfırlanması gerektiğini ifade etti: “Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi karbon ayak izini de küçültmek amacıyla yüksek enerji tüketen ürünlerin kullanımından vazgeçilerek enerji verimliliği yüksek ürünlerin satın alınmasında teşvik edici vergi indirimlerinin sağlanması hem pazarı canlandıracak hem de çevre adına önemli adımlar atılmasını sağlayacaktır. En son uygulanan ÖTV indirimi sırasında pazarın büyüdüğü çok daha yüksek katmadeğer ürettiği, üretimden servis aşamasına kadar istihdamı arttırıcı etkisi olduğu da unutmamamız gereken bir gerçektir.”
Enerji verimli ürünler tercih ediliyor
Son yıllarda iklimlendirme tüketicileri ürün seçimlerinde sadece fiyata değil, doğaya saygılı, çevreci tesislerde üretilmiş ve enerji verimliliği yüksek cihazlar talep ediyorlar. Didonyan, bu durumun inşaat şirketlerine de yansımış durumda olduğuna dikkat çekti: “Eskiden projelerine en ucuz ürünü satın almak isteyen inşaat şirketleri şimdi bu cihazları satın almadan önce mutlaka bir uzman tarafından keşif yaptırmak istiyorlar ve daha uzun garanti süreleri talep ediyorlar. Bu garantiyi de proje satışında bir pazarlama unsuru olarak kullanıyorlar. Ülkemizde üretilen ve nitelikli ürünler açık ara tercih ediliyor. Bu eğilim iklimlendirme sektörünü yeniden şekillendiriyor. Yüksek verimli ürünlere geçişin hızlanmasının enerji tüketimini düşürme anlamında da önemli katkısı vardır. Yine İSKİD’in üyeleri ile yaptığı bir çalışmaya göre Türkiye’de ERP uyumlu olmayan cihazların A+++ enerji seviyesine sahip bir ürünle yenilenmesi durumundaki elektrik tasarrufu (bir klima cihazının yılda 500 saat kullanıldığı var sayımına göre) Keban Barajı’nın yıllık üretiminin yaklaşık %20’si olmaktadır. Bu çok önemli bir büyüklük olup son dönemde artan enerji maliyetleriyle de düşünüldüğünde cari açığı da düşürücü etkisi olacak bir tasarruftur.”
Avrupa iklimlendirme sektörü, 25-28 Ekim’de Antalya’da buluşuyor
İSKİD’in organizatör ortağı olarak, 25-28 Ekim 2022 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşecek, ana teması ‘Köprüler Kurmak/ Building Bridges’ olan Eurovent Summit’e artık sayılı günler kaldığını belirten Didonyan, etkinliğin odak noktasının imalatçıları ve danışmanları, planlamacıları, montajcıları, ticaret birliklerini ve politikacıları, Avrupa ve komşu coğrafyalar arasında daha sürdürülebilir, topluma dokunan ve çevreye duyarlı endüstriyel ürünler ve sistemlerle bir araya getirmek olduğunu anlattı: “İki yılda bir yapılan Avrupa’nın en büyük HVAC&R sektörü buluşma etkinliğinin bu yıl Türkiye’de organize ediliyor olması, Türkiye iklimlendirme sektörünün global bir oyuncu olarak tescil edildiği çok önemli bir sektör buluşması olacak. Umarım sektörümüzde faaliyet gösteren firmalarımız bu önemli network imkanından maksimum düzeyde fayda sağlar.” Tüm üyelerini ve sektör paydaşlarını bu etkinliğe katılmaya davet eden Didonyan, İSKİD ve TTMD’nin 25-26 Ekim tarihinde, Eurovent Summit’te iki yarım gün olarak ‘HVAC&R Sektöründe Yeni Teknolojiler ve Trendler / New Technologies and Trends in HVAC&R’ başlığı ile bir etkinlik organize edeceğini aktardı: “Sektörümüzü ilgilendiren önemli konu başlıklarının yer alacağı seminerde sunumlar Türkçe olarak yapılacak ancak simultane tercüme ile İngilizce’ye de çevrilecek. Seminerin güncel konu başlıkları ve konuşmacılarına eurovent-summit.eu linkinden ulaşabilirsiniz.”
Hedef; 7 milyar dolar ihracat
İSİB (İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, “Türk iklimlendirme sektörü pazarlamadan satışa, iletişimden uygulamaya kadar tüm paydaşlarıyla koordineli ve verimli bir şekilde 2022 yılında ilerliyor. Sektör ihracatı her geçen gün büyüyor ve uluslararası piyasalarda etkinleşiyor” dedi ve şu bilgileri verdi: “2022 yılının ilk sekiz aylık periyodunda 4.36 milyar dolarlık ihracat büyüklüğüyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.2 büyüme kaydettik. Tüm alt ürün gruplarında ihracatımızı artırdık. İhracatımızı yaklaşık yüzde 60 oranında AB ülkelerine yapıyoruz. İhracatımızın en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa ve Romanya oldu. Sektörün kilogram birim fiyatı 2021 yılında 4.6 dolar iken 2022 yılının ilk 8 ayı itibari ile 5.2 dolara çıktı. Sektör olarak 2022 yılının sonu için yüzde 15’lik bir büyüme ile 7 milyar dolarlık ihracat büyüklüğünü hedef olarak belirledik. Bu yıl ki en önemli hedefimiz dış ticaret fazlası veren sektör olmak. Avrupa ülkelerinin yanı sıra potansiyel vadeden ve ülkemizin hak ettiği kadar pazar payı alamadığı Orta Asya ülkeleri, Balkan ülkeleri, Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde pazar payımızı artırmak istiyoruz.”
Mehmet Şanal, Türk iklimlendirme sektörünün, split klimadaki üretim kapasitesiyle Avrupa pazar lideri, radyatör ve havlupan ihracatında ise Dünya lideri konumunda olduğunu söyledi: “Kombi, havalandırma ekipmanları ve esnek hava kanalları üretiminde dünyanın üretim üssü olma yolunda emin adımlarla devam ediyoruz. Soğutma, tesisat, yalıtım gibi diğer ürün gruplarında da benzer başarıları yakalamayı ve dünya sıralamasında ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz. Tüm sektörlerde olduğu gibi önümüzdeki yıllarda en büyük sınavı AB’nin uygulamaya alacağı yeşil mutabakat üzerinde vereceğiz. Global çapta yaşanan iklim krizinin etkilerini minimum düzeye indirmek amacıyla ortaya çıkan Yeşil Mutabakat anlaşması kapsamında birtakım hedefler belirlendi ve bu hedeflerin hayata geçirilmesine odaklanıldı. AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında ilk olarak doğaya ait kaynakların ölçülü bir şekilde kullanılması ve iklim krizine neden olan salınımların minimuma indirilmesi hedefleniyor. Türk iklimlendirme sektörü olarak biz de bu sürece etkin bir şekilde dahil olma yolunda çalışmalarımızı yapıyoruz.”
Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumun önemi
Sektörün yıllardır yaptığı dijitalleşme çalışmaları, sürdürülebilirlik, çevre duyarlılığı, enerji verimliliği ve üniversite sanayi işbirliği konularındaki duyarlılığı ve iklim değişikliğiyle mücadelede ön plana çıktığını vurgulayan Şanal, “Ürünlerinin kalitesini en üst standartlardaki kalite belgeleriyle tescilleyen (UL, Eurovent, AHRI, ISO, CE, TÜV, etc.) Türkiye iklimlendirme sektörü firmaları olarak, ERP (Energy-related Products -Enerji İlişkili Ürünler Direktifi) direktiflerinin gerekliliklerini doğrudan karşılayan, çevreci ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artıran tasarruflu ürünler üretiyoruz” dedi. Avrupa Birliği ülkelerinin karbon salınımını düşürmek için koyduğu hedefler doğrultusunda soğutma alanında daha çevreci gazların kullanımı, cihaz verimlilik performanslarının yükseltilmesi (EER, SEER, COP) olarak adlandırılan verimlilik değerleri yüksek ürünlerin kullanımını zorunlu hale getirdiğine değinen Şanal, özellikle ısıtma alanında yeni nesil çevreci ısı pompası gibi ürünlerin kullanılmasının teşvik edildiğini, mümkün oldukça doğal gaz kaynaklı ısı üreticilerinden uzaklaşmanın hazırlıklarının başladığını kaydetti: “Bu gelişmeler doğrultusunda iklimlendirme sektörü firmalarımızda Avrupa’daki mevcut pazarını korumak için ürünlerimizi yeni kriterlere (Ekodizayn kriterlerine) uygun hale getirecek şekilde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.”
Tüm Türkiye’de olduğu gibi sektörde yer alan firmaların üretim tesislerindeki karbon emisyonlarını düşürmeye yönelik çalışmaları da bulunduğunu aktaran Şanal, şunları ifade etti: “Sektör bu noktada hazırlıklarını tamamladı. Çok sayıda firmamız kendi elektriğini üretir konumda. Solar yatırımları bir hayli artmaya başladı. Avrupa’da birçok ülkede artık yeni binalarda fosil yakıtlı enerji kaynakları kullanılmıyor ve doğal gazın yeni projelerde özellikle konutlarda kullanımını da yasaklanmaya başlandı. Biz her ne kadar AB’nin eko dizayn kriterlerine, Avrupa Enerji Verimliliği Standartları’na uygun ürünler üretsek de yakın gelecekte halkımızı bilinçlendirmezsek, karbon emisyonlarını düşürmezsek, 2026’dan sonra ciddi oranda sınırda karbon vergisi ile karşılaşacağız. Hem ısıtma hem soğutma tarafında irdelediğimizde ısı pompası sistemlerinin devletimizin destekleri ve teşvikleriyle kullanımlarını artırmak ve karbon emisyonlarını düşürmemiz gerekiyor.”
Pandemi sebebiyle ara verdikleri fuar katılımlarına 2022 yılında tekrar başladıklarını ifade eden Şanal, şu bilgileri verdi: “Sene boyunca 20’yi aşkın fuara katılım sağlayacağız. 2022’nin ilk altı ayında ihracatçılarımız için 12 fuara iştirak ederken Özbekistan, Brezilya ve Arjantin’e Sektörel Ticaret Heyetleri düzenledik. Ayrıca Kuzey Afrika ülkelerinden gelen heyete ise bir alım heyeti organizasyonu gerçekleştirdik. Temmuz’da sektörümüzün en önemli fuarlarından biri olan Milano’da düzenlenen Mostra Convegno Expocomfort Fuarı’nda Birliğimizin girişimleriyle Türkiye Partner Ülke oldu. Fuara toplam 139 ihracatçı firmamız iştirak etti. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın açılışını yaparak iştirak ettiği fuarda ihracatçı firmalarımız Türkiye’nin partner ülke olması avantajı ile ciddi iş bağlantıları yaptılar. İSİB olarak iklimlendirme sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte hareket ederek sektörün gücünü anlatmak adına global bir kapsayıcılık vizyonu ile hareket ediyoruz. Bu stratejiyle beraber sektörün global piyasalarda algı ve itibar yolculuğunu her anlamda bir üst düzeye çıkarabilmeyi ve sektör ürünlerimizin maddi ve marka değerlerini artırabilmeyi hedefliyoruz. Üye kuruluşlarımızın ihracat potansiyelini artırmak ve pazar çeşitliliği sağlamak amacıyla Dış Ticaret İstihbarat Merkezi’ni bünyemizde kurduk. Bununla birlikte aynı amaçla members.isib.org.tr altında yeni bir Ürün Arama Motoru platformumuzu hayata geçirdik. Sektörü oluşturan İhracatçı Birliği, Sektör Meclisi ve Dernekleri ile birlik, beraberlik ve uyum içerisinde hareket ediyoruz. Sektörümüze hem yurt içinden hem de yurtdışından yatırım alıyoruz. Ar-Ge ve inovasyon vizyonumuzla yeni ürün geliştirme konusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İhracatlarımızı desteklemek ve onların her zaman yanında durmak birincil misyonumuz. Bunu tüm Dünya’da yapabilmek adına faaliyetlerimize kesintisiz devam edeceğiz.”
Isıtma, Soğutma ve Havalandırma
Sistemleri Üretimde öne çıkan ürün grupları: Split-Multi Split. VRV Sistemler. Çatı Tipi Klimalar. Fancoil. Klima Santralleri (Paket-Havuz-Hijyenik-Standart). Soğutma Grubu. Eşanjör (Batarya). Fan. Hava Dağıtım Ekipmanları & CAV+VAV Kutusu & Yangın ve Duman Egzoz. Isı Pompaları. Hassas Kontrol. Sıcak Hava Aparey. Isı Geri Kazanım. Su Soğutma Kulesi. Buharlı Nemlendirici. Filtre. Soğuk Oda Cihazları & Merkezi Soğuk Oda.
İklimlendirme sektörünün önde gelen şirketlerinden Vaillant, inovatif, verimli, dijital, daha az enerji harcayan, ulaşılabilir ürün ve hizmetler sunuyor. Her yıl yüksek Ar-Ge yatırımları gerçekleştiren Vaillant, Türkiye’de yüksek verimli ürünlere geçişte öncü bir konumda yer alıyor. Vaillant, ısı pompaları ve hidrojenle çalışan ürünlerle hem enerji çeşitliliği sağlıyor hem de bu enerjilerin tüketicilerin kullanımına sunulması için önderlik ediyor.
Vaillant’ın son olarak pazara sunduğu yeni Plus serisi kombileri; yüksek sıcak su konforu, gaz adaptasyon sistemi ve yüksek verimiyle beğeni topluyor. Geleceğin farkında olan müşterileri için Green iQ konsepti ile verimlilikte üst noktalarda yer alan ürünler geliştiriliyor. Bu konseptteki ecoTEC Exclusive yoğuşmalı kombi; standart kombilere kıyasla yüzde 8’e varan ek tasarruf ve düşük maliyetli enerji kullanımı vadediyor. Vaillant, 700 kat daha çevreci bir soğutucu akışkana sahip, çok daha verimli yeni ısı pompası aroTHERM plus ile de “yenilikçiliğiyle bugünün ve yarının öncüsü” imajını pekiştiriyor.
Form Endüstri Ürünleri, ürün yelpazesinde yer alan üstün teknolojili merkezi klima seçenekleri ve 57 yıllık sektör tecrübesiyle kapalı alanlara yüksek kaliteli iklimlendirme çözümleri sunuyor. Güçlü iş ortaklıkları ve Ar-Ge’ye verdiği önemle her ihtiyaca uygun iklimlendirme ürünlerini bünyesinde barındıran Form, projelere özel sunduğu geniş ürün portfolyosuyla tercih sebebi oluyor. Alanında imza attığı yurt içi ve yurt dışındaki sayısız referanslarının gücünü arkasına alarak günden güne büyüyen Form, Form markalı fancoil ve klima santrallerine ek olarak, Soğutma Gruplarında Clivet ve Dunham Bush markalı ürünleriyle öne çıkıyor.
Yerli üretimde bir Dünya markası: Form’un İzmir’de bulunan tesisinde üretilen fancoil ve klima santralleri, sahip oldukları yüksek verimlilik ve dayanıklılıkla dikkat çekiyor. Otel, alışveriş merkezi, hastane veya rezidans gibi çok odalı binalarda tercih edilen Form FCU üniteler, üstün performanslarıyla merkezi klima sistemlerinin uygulandığı tüm mekanların ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarına ekonomik çözümler sunuyor. Kompakt tasarımıyla her türlü mimariye uyumlu Form fancoiller, 2 /4 borulu gizli tavan tipi seçenekleriyle kullanım ve çözüm esnekliği sağlıyor, düşük ses seviyesi ve yüksek verimleriyle de yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda otel ve iş merkezinde tercih ediliyor. FORM FKS Klima santralleri ise modüler tasarımı ve kompakt ölçüleriyle binaların tüm havalandırma gereksinimlerini tam olarak karşılayacak şekilde yapılandırılıyor. Piyasanın en yüksek çevre duyarlılığına ve enerji verimliliğine sahip olacak şekilde tasarlanan FKS Klima santralleri, Eurovent sertifikalı, yüksek termal yalıtımıyla ısı kaybını minimuma indiriyor. Form, CLIVET ve DUNHAMBUSH soğutma grupları ile konfor, ticari ve endüstriyel proseslerde, soğutma uygulamaları için geniş bir yelpazede verimli ve işlevsel çözümler sunuyor.
İklimlendirme sektörünün teknoloji öncüsü Systemair, geleceğin üretim anlayışını bugünün ihtiyaç ve beklentilerine entegre ederek hareket ediyor. Dünya üzerinde 54 ülkede faaliyet gösteren, Türkiye’de ise 10 yıldır pazara liderlik eden şirket, Dilovası’nda fabrikasında ürettiği her inovatif çözümü 25’ten fazla ülkeye ihraç ediyor. Sürdürülebilirliği rehber edinen, attığı her adımda taze hava misyonunu önceliğine alan Systemair, titizlikle yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarıyla önemli yatırımlara ve sayısız ilke imza atıyor.
Son olarak 20 milyon TL’lik global bir yatırımla hayata geçirdiği veri merkezi test laboratuvarı 365 Performance Center ile fabrika kabul testlerini kendi bünyesinde yapabilen şirket, yeni veri merkezi soğutma cihazı Geniox Tera’nın da 365 gün iklim şartlarını simüle eden performans testlerini bu test laboratuvarında gerçekleştiriyor. İlklere ismini yazdırmaya devam eden şirket aynı zamanda yeşil dönüşüme entegre iklim dostu ürünleriyle iklimlendirme sektöründe fark yaratıyor. Bu kapsamda Yaşam Döngüsü Değerlendirme metodu ile Türkiye’de kendi sektöründe ürünlerinin yaşam döngüsü boyunca yarattığı çevresel etkileri belirleyen ilk firma olan Systemair, bu çalışmanın sonuçları sayesinde hangi teknoloji veya prosesin en düşük çevresel etkiye neden olacağını da hesaplayabiliyor. Şirket hayata geçirdiği tüm bu dev yatırım ve projelerle hem grup içinde Türkiye’nin hem de sektörde Systemair’ın stratejik konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.
Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Sistemleri’nde yükselen değer; Çevredostu, enerji tüketimi düşük, akıllı çözümler
Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Sistemleri’nde yükselen değer; Çevredostu, enerji tüketimi düşük, akıllı çözümler
Avrupa Birliği ülkeleri içinde Türkiye’nin, Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Sistemleri’nde üretim üssü olduğunu belirten uzmanlar, Pandemi’de uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşması, kentsel dönüşüm, yeni konutlarla birlikte satışların arttığını, çevredostu, enerji tüketimi düşük, akıllı ürün satınalma eğiliminin yükseldiğini kaydediyor.