KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Dijitalleşmenin kaçınılmaz cazibesi

DOSYA

Pandemi’de hızlanan ‘Dijital Dönüşüm’ fırtınası, Dünya’yı Veri Çağı’na taşıyor. Gelecek, ‘Dijital Ekosistemi’ni başarıyla oluşturup, geleceğe taşıyabilenlerin olacak. Bilgi iletişim teknolojilerindeki hızlı ilerlemesiyle Türkiye de yarışta koşuyor. 

“Dergimizle birlikte yayınladığımız KobiEfor Dijital’in 1. yılına özel bir sayı hazırladık. Türkiye’nin dijital dönüşümünde rol üstlenen, farkındalık sağlayan, gelişmelerden haberdar eden, bilgilendiren, ufuk açan, aydınlatan, vizyon belirleyen, yenilikleri ve yol haritalarını gösteren KobiEfor Dijital; kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları, STK’lar, akademi ve iş dünyası temsilcileri ile KOBİ’ler ve girişimcilerden oluşan tüm paydaşların iletişim platformu olarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına, rekabet gücüne ve katmadeğer üretmesine stratejik sinerji sağlama hedefiyle ilerliyor. Gösterdikleri ilgi, işbirliği ve katkıları için tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.”

KobiEfor Dijital 1. yıl özel sayımızda; ‘Dijital Dönüşüm’ ana temasıyla son 1 yıldır yayınladıklarımızla birlikte yeni dosya konularını özetleyerek sizlerle paylaştık ve şu başlıklara yer verdik:
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Dijital Liderlik
Dijital Dönüşümün Lider Şirketleri ile Dijitalleşme Sohbetleri
Veri Çağı ve Büyük Veri (Big Data)
Siber Güvenlik ve Siber Güvenlik Ağı
Endüstride Dijital Ekosistem ve Endüstri 4.0
Nesnelerin İnterneti (IoT)
E-Ticaretin Bugünü ve Gelecek Vizyonu
FinTek-Finansal Teknolojiler
Ödeme Sistemleri Teknolojileri
E-Dönüşüm
Ar-Ge ve İnovasyon
Türkiye’nin Teknoloji Üsleri
Bulut (Cloud) Teknolojileri
Robot Teknolojileri ve Robotik Süreç Otomasyonu
ERP
Veri Merkezleri
5G Teknolojileri
Yapay Zeka Uygulamaları ve Trendleri
İş Zekası Çözümleri
Tedarik Zinciri Yönetim Teknolojileri (SCM)
Tersine Mühendislik
Blokzincir (Blockchain)
Makine Öğrenmesi (Machine Learning)
MES (Üretim Yönetim / Yürütme Sistemi)
3D Teknolojileri
Giyilebilir Teknolojiler
İnsan Kaynakları Yönetiminde Bilişim Teknolojileri
KVKK Dijital Çözümleri
Uzaktan Çalışma Sistemleri ve Donanımları

Pandemi ile birlikte iş dünyasının kalbine ‘Dijital Dönüşüm’ ve ‘Yeşil Dönüşüm’ yerleşti. İklim krizi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı sürecinde Dünya, ülkeler, şirketler, organizasyonlar ve bireyler için de ‘Dijital Dönüşüm’, sera gazları emisyonlarını azaltmada etken olması nedeniyle ‘Yeşil Dönüşüm’de de öne çıkıyor.
Uluslararası danışmanlık ve araştırma şirketi Gartner’ın açıkladığı 2022 yılının en stratejik 12 teknoloji trendinin önümüzdeki 3 ila 5 yıl içinde dijital iş ve inovasyonun güç çarpanları olarak hareket etmesi bekleniyor. Bu trendler şöyle: 1) Veri Dokusu. 2) Siber Güvenlik Ağı. 3) Gizliliği Artıran Hesaplama 4) Bulutta Yerel Platformlar 5) Birleştirilebilir Uygulamalar 6) Karar Zekası 7) Hiperotomasyon 8) Yapay Zeka Mühendisliği 9) Dağıtılmış İşletmeler 10) Toplam Deneyim 11) Otonom Sistemler 12) Üretken Yapay Zeka.

Türkiye dijital ekosistemi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre; teknoparklarla birlikte Türkiye dijital ekosistemini besleyen Ar-Ge Tasarım merkezleri 1600’ün üzerinde.  Geçtiğimiz yıl Ar-Ge harcamaları, özel sektörün öncülüğünde bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 55 milyar Lira’ya yükseldi. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı binde 5’ten yüzde 1.09’a çıktı. Ar-Ge istihdamı 6 kat artarak 200 bine, yerli patent sayısı da 20 kat artışla 8 bin 200’e ulaştı. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, yapay zekâ, elektrikli ve otonom araçlar, hatta uçan arabalarda firmalar ciddi çalışmalar yürütüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dijital dönüşümde Türkiye’yi kritik teknolojilerin pazarı değil üretim üssü yapmak için işletmelere büyük çaplı destekler sağladıklarını ifade ediyor. Yapay zekânın doğru yönetişimi için Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’ni yayımladıklarını, elektrikli ve otonom araçlarda TOGG’un, seri üretim bandından ineceği günlere hızla yaklaşıldığını, Türkiye’de milyar dolar değerlemeye ulaşan start-up’ların turcornların sayısının 5’e ulaştığını açıkladı.

Türkiye BİT sektörü: TÜBİSAD’ın (Bilişim Sanayicileri Derneği) Deloitte işbirliğiyle hazırladığı TÜBİSAD 2020 Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri ve Trendleri Raporu’na göre; 2020’de Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) sektörü bir önceki yıla göre yüzde 22 büyüyerek 189 milyar TL (bilgi teknolojileri 68.9 milyar TL, iletişim teknolojileri 120.1 milyar TL) büyüklüğe, sektörün toplam ihracatı ise 10.5 milyar TL’ye, toplam istihdamı yüzde 7 büyümeyle 158 bin kişiye ulaştı. Rapora göre, yerli ürünlerin ağırlığı, bilgi teknolojileri içerisinde hizmet ve yazılım kategorilerinde daha yüksek. Çalışmaya katılan şirketlerden yazılım alanında faaliyet gösterenler arasında ERP / CRM, bankacılık /finans uygulamaları, iş zekası ve veri entegrasyonu alanları öne çıkıyor. Onları; üretim, lojistik ve ulaştırma uygulamaları, yapay zeka, telekom ve network uygulamaları, gömülü sistemler, web teknolojileri, siber güvenlik, analitik modeller, optimizasyon ve simülasyon modelleri ve eğitim teknolojileri izliyor.
Rapora göre; Türkiye BİT sektöründe öne çıkan gelişmeler: Uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim, fiziksel dünyada sosyal mesafe, sanal sosyal hayat, güçlü M&A aktivitesi ve Türkiye’nin ilk unicornu, e-ticaretin yükselişi, artan veri kullanımı ve telekom şirketlerinin güçlü 2020 performansı. Türkiye’de e-ticaretin ve bununla birlikte internetten yapılan kartlı ödemelerin hızlı büyümesi bilgi teknolojileri pazarında, donanım, yazılım ve hizmet alt sektörlerindeki harcamaları desteklemesi bekleniyor.


Sektörde öne çıkan teknolojiler, pazar trendleri ve dönüştürücü etkileri
Rapora göre; 5G ve fiber internet, nesnelerin interneti, akıllı uç bilişim, yapay zeka, siber güvenlik ve veri gizliliği teknolojileri hem pazar büyüme beklentisi ve adaptasyon hem de sektörler üzerindeki dönüştürücü etkisi ile öne çıkan teknolojiler.
5G ve fiber internet: 2020-2025 arasında yıllık yüzde 156 büyümeyle 2025’te, 176 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Akıllı şehirler, otonom araçlar, akıllı fabrikalar, uzaktan cerrahi müdahale gibi uygulamaları mümkün kılarak sektörlerde dönüştürücü etkisiyle  5G’nin 2035’e kadar 3.8 trilyon dolar ekonomik etki ve 22.8 milyon istihdam yaratması bekleniyor.

Siber güvenlik ve veri gizliliği teknolojileri: 2020-2026’da yıllık yüzde 7.7 büyümeyle 2026’daki pazar büyüklüğünün 270 milyar dolar olması bekleniyor. Covid-19 ile siber saldırılar (fidye yazılımı saldırılarında yüzde 60) ve saldırılarda yeni yazılım ve metotların kullanım oranı (Pandemi öncesi yüzde 20, sonrası yüzde 35) artmış.

Yapay zeka: 2020-2024’te yıllık yüzde 21.7 büyümeyle 2024’te pazar büyüklüğünün 110 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yapay zekanın 3 yıl içerisinde şirketlerini dönüştüreceğini belirten şirketlerin oranı yüzde 75, endüstrilerini dönüştüreceğini belirten şirketlerin oranı ise yüzde 61.

Akıllı uç bilişim: 2021-2027’de yıllık yüzde 24 büyümeyle akıllı uç bilişim pazar büyüklüğünün 43 milyar dolara ulaşması bekleniyor.  2025’te bağlı cihazlar tarafından üretilen verinin 2019’da üretilenin 4 katı seviyesine ulaşması ve 55.7 milyar adet bağlı cihaz tarafından yaklaşık 73.1 zettabyte veri üretilmesi bekleniyor.

Nesnelerin interneti: 2020-2025’te yüzde 89 büyümeyle 2025’te cihaz sayısının 16.4 milyar adet olması bekleniyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.