KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Bilkent CYBERPARK, sürdürülebilir başarıyı yakaladı: “Türkiye’nin ilk üçünde”

DOSYA

Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, öncelikli amaçlarının Bilkent CYBERPARK’ın ve bünyesinde yer alan firmaların nitelik olarak büyümesini ve güçlenmesini sağlamak olduğunu söyledi.

İnaltekin, “Uzun yıllardır Türkiye’nin ilk üç teknoparkı arasında yer alıyoruz. Bu sene tamamlanacak olan yeni binamız ile birlikte kapasitemizi ve firmalarımıza sunduğumuz içerik ve hizmetleri artırmayı planlıyoruz. Halihazırda devam eden bir yeni bina projemizde de ülkemizde sektöründe bir ilk niteliğinde olan yerli bir girişime ev sahipliği yaparak başarılarını desteklemeyi planlıyoruz” dedi.

Bilkent Üniversitesi ve Bilkent Holding tarafından 2002 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi teknokenti olan Bilkent CYBERPARK, ülkemizin ilk üç teknoparkı arasında yer alıyor. Bilkent Holding’in de iştiraki ile bünyesinde ağırlıklı olarak bilişim-yazılım geliştirme ve Ar-Ge fonksiyonlarına sahip 250 firmayı bulunduran Bilkent CYBERPARK’ın bugüne kadar olan toplam ihracat tutarı ise 700 milyon doları aşıyor. Bilim ve teknoloji parkı bünyesinde 4 bin 500 çalışanı barındırıyor.

Bilkent CYBERPARK’ın uzun yıllardır Türkiye’nin ilk üç teknoparkı arasında yer almasının kendileri için motive edici bir unsur olduğunu söyleyen Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, “Bizim öncelikli amacımız; Bilkent CYBERPARK’ın ve bünyesinde yer alan firmaların nitelik olarak büyümesini ve güçlenmesini sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda; firma kapasitelerini, satışlarını ve işbirliklerini arttırmaya yönelik etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz. Bunlar: eğitimler, seminerler, hızlandırıcılar, B2B iş forumları, ticarileştirme programları gibi katmadeğerli birçok hizmeti içeriyor.” dedi. Özellikle yurt dışı odaklı tüm program ve hizmetlerini firmaları için özelleştirmeye çalıştıklarını anlatan İnaltekin, sürekli bir gelişim süreci içerisinde olduklarını kaydetti.

Bunun dışında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve YAKEM işbirliğiyle, CyberCulture: Dijital Kültürel Girişimcilik Kuluçka Merkezi Projesi’ni başlattıklarını duyuran İnaltekin, “Burada, 18- 29 yaş aralığındaki girişimcilerin; NFT, oyun, animasyon, sinema alanlarında iş fikirlerini dijital değere dönüştürmeyi ve yaratıcı kültür endüstrisine katkı sunmayı hedefliyoruz. Program boyunca ‘Girişimcilik’ ve ‘Uluslararasılaşma’ alanlarında eğitimler verilecek olup, birebir mentorluk görüşmeleri, ağ geliştirme etkinlikleri düzenlenecek.” diye konuştu.

Bölgenin gelişimini sayısal olarak da değerlendiren İnaltekin, şu bilgileri verdi: “Bu sene tamamlanacak olan yeni binamız ile birlikte kapasitemizi ve firmalarımıza sunduğumuz içerik ve hizmetleri artırmayı planlıyoruz. Halihazırda devam eden bir yeni bina projemizde de ülkemizde sektöründe bir ilk niteliğinde olan yerli bir girişime ev sahipliği yaparak başarılarını desteklemeyi planlıyoruz.”



Yaratılan ekosistem Pandemi’de de sürdürüldü

Büyüme ve gelişme vizyonlarını Pandemi döneminde de benzer bir şekilde yürüttüklerini kaydeden Faruk İnaltekin, şunları ifade etti: “2021 yılı tüm ekosisteme pandemi kaynaklı bazı belirsizlikler getirdi. Devam eden katmadeğerli programların sürdürülebilirliği sayesinde, firmalarımızın bu belirsizlik ortamında çalışmalarına aynı şekilde devam etmelerini sağlama konusunda hızlıca aksiyonlar aldık. Firmalarımızın bu süreçten etkilenmemesi için birçok programımızı hızlıca çevrimiçi olarak kurgulamaya başladık. Firmalarımıza da ilgili kamu kurumları ile koordinasyon içerisinde gerekli esneklikleri sağladık. İçeride ise veri yönetimini disiplinli şekilde uygulamanın meyvelerini topladık diyebilirim.”



‘Sektörel Buluşmalar’ programına yerli ve yabancı birçok kurum katılıyor

Bilkent CYBERPARK Yönetimi, işbirliği kültürünün tüm kurumlarda gelişmiş olması gereken çok önemli bir olgu olduğuna inanıyor. İnaltekin, hem bölge içinde yer alan firmaların hem de teknopark yönetiminin birçok ulusal ve uluslararası işbirliğine imza attığını açıklıyor. İnaltekin, yürüttükleri işbirliklerine ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Yönetici şirket olarak geliştirdiğimiz işbirlikleri sayesinde bölgemizde yer alan firmalara sunmak istediğimiz katmadeğerli hizmetleri çok daha kaliteli hale getirmek öncelikli misyonlarımızdan bir tanesi. Örnek vermek gerekirse: IASP (Uluslararası Teknoparklar Birliği), Amazon Web Services, Mathworks, Oracle, Türk Hava Yolları gibi birçok global kurumsal yapı ile işbirliklerimiz bulunuyor. Bu yapılarla bölgemizde yer alan firmalara farklı öncelikler ve avantajlar sağlayarak gelişimlerini ve güçlenmelerini destekliyoruz. Yeni kurulmuş bir firmadan olgun seviyedeki firmalarımıza kadar tüm seviyelerdeki firmalar geliştirdiğimiz farklı işbirliklerinden faydalanabiliyorlar.”



Teknokent ve kuluçka merkezlerine rehberlik yapıyor

Bölgede yer alan firmalar arası işbirliklerini artırmak için farklı programlar kurguladıklarını aktaran İnaltekin, bu çalışmalarına ‘Sektörel Buluşmalar’ programını örnek gösterdi: “Sektörel Buluşmalar ile aynı sektörde faaliyet gösteren firmalarımızı bir araya getirerek potansiyel işbirliklerine zemin hazırlamayı amaçlıyoruz. Bir başka etkinlik serimiz olan ‘Networking Şahane’ de ise farklı bilgilendirme seminerleri öncesinde tüm firmalarımızı davet ederek birbirleriyle tanışmalarını ve yine işbirliklerine zemin hazırlamayı hedefliyoruz. Bununla birlikte, proje/program odaklı işbirliklerimizin de çok farklı örnekleri mevcuttur. BİGG Marka ön kuluçka programımızı Konya Teknokent ve Pamukkale Teknokent ile işbirliği içerisinde yürütmekteyiz. ODTÜ Teknokent ile Ticaret Bakanlığı destekli Siber Güvenlik Kümelenmesi’ni birlikte yürütmekteyiz. CAP Hızlandırıcı Programımızda Antalya Teknokent ile işbirliği içerisinde bir Silikon Vadisi deneyimimiz, ODTÜ Teknokent ile Malezya Ticaret Heyeti deneyimlerimiz de bulunmakta. Aynı zamanda, birçok yerli ve yabancı teknokent ya da kuluçka merkezine rehberlik yapmaktayız.”



Kuluçkadan ihracat yapan firmaya destekler sürdürülüyor

Teknoparkların başarısı üyelerinin büyümesiyle yakından ilintili. Bölge firmalarının gelişimi yönünde birçok proje yürüttüklerini belirten Faruk İnaltekin, şu açıklamayı yaptı: “Fikir aşamasındaki bir girişimciden tutun da yeni kurulmuş firmalara, yeni kurulmuş firmalardan ticarileşme ve ihracat aşamasına kadar birçok seviyedeki firmamıza yönelik kurguladığımız 10’un üzerinde katmadeğerli programımız mevcut. Bu programlar; fikir aşamasındaki başarılı iş planlarının devlet hibelerinden faydalanması, hızlandırma programlarıyla ticarileşme ve globalleşmenin sağlanması, yatırımcı görüşmeleri ile fonlara erişim, kurumsal le görüşmeler sağlanarak ticaret hacminin genişletilmesi ve yurt dışında hedef pazarlarda stratejik ve potansiyel müşterilerle bir araya gelerek ihracata başlanması üzerine kurgulanmıştır. Tüm bu yürüttüğümüz programlarla gerek bölgemizdeki firmaların, gerekse Ankara’daki girişimcilik ekosisteminin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.