Kulak kiri nedir?
Aslında kulak kiri dediğimiz şey, dış kulak yolundaki salgı bezlerinin ürettiği, kulak yolunu mikroplardan koruyucu, faydalı bir salgıdır.
Kulak salgısının faydası/önemi nedir?
Bu salgı, dış kulak yolunun, virüs ve mikroplara karşı direncini sağlar. Salgı tabakası dışkulak yolunu ince bir tabaka şeklinde örterek koruyucu bir tabaka oluşturduğu gibi, asidik içeriği ve birtakım enzimler aracılığıyla mikropların üremesini engeller.
O zaman kulağımızı hem temizlemeyelim hem de temizletmeyelim mi?
Dış kulak yolu, bir ucunda kulak deliği, diğer ucunda kulak zarı olan bir kanaldır. Kulak salgısını oluşturan salgı bezleri, bu yolun 1/3 dış kısmında yer alır. Eğer kişinin kulak salgısı miktarı fazla ve akışkan olup kulak deliğinden dışarı doğru taşarsa görüntü olarak rahatsızlık verebilir. O zaman kulak yolunun dış kısmı kulak temizleme çöpü, havlu veya kağıt peçeteyle temizlenebilir. Ama kulak yoluna sivri uçlu cisimleri sokmak, kaşımak ve temizlemeye çalışmak son derece sakıncalıdır.
Ne sıklıkta ve ne zaman temizletmeliyiz?
Temizlik sıklığına gelince, bunu standardize etmek mümkün değildir. Kişinin ihtiyaçlarına göre yapılmalıdır. Bu arada, kulak temizliği asla alışkanlık yapmaz. Ayrıca tecrübeli ellerde, uygun şartlarda yapıldığı sürece zarar vermez.
Kulak temizlettirmenin mevsimsel bir özelliği var mıdır?
Daha çok yaz aylarında, havuz, deniz sonrası kulağa giren su sonucu birikmiş olan su salgısı şişerek ani kulak tıkanıklıkları yapar. Bu da hastayı hemen bir KBB uzmanına gitmeye zorlar.
Son Söz: Daha önce kulaklarınızı birkaç kez temizlettirmek zorunda kaldıysanız ve havuz, deniz sonrası kulak tıkanıklığı yaşadıysanız, tatil öncesi KBB uzmanına başvurup temizlik yaptırmakta fayda vardır.