Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı hakkında yönetmelikte yaptığı değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlandı. Değişiklik öncesi büyük işletmelere yüzde 10, küçük işletmelere yüzde 60’a kadar hibe desteği veriliyordu. Yapılan değişiklik ile işletme büyüklüğüne göre verilen destek oranı kaldırıldı. Yeni düzenleme ile destek için işletme büyüklüğüne bakılmayacak ve yatırımın türüne göre yüzde 60-75’e kadar hibe desteği sağlanacak. Bu oranlar yerli malı belgesi kullanılması durumunda yüzde 95’e kadar yükselebilecek.
Tebliğin makine teçhizat bölümüne de açıklık getirildi. Donanım, kalıp ve bunlara ilişkin gümrük, nakliye, sigorta gibi satın alma giderleri kapsamına dahil edildi. Ayrıca, yatırımın konusu olan teknolojik ürün, yurt içinde üretime ilk defa konu olmasının yanında yapılan üretiminin yurt içi pazar ihtiyacını karşılamada büyük oranda yetersiz olması durumunda da destekten yararlanabilecek.
Elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarına, yatırım bedelinin yüzde 75’ine ve 20 milyon TL’ye kadar geri ödemesiz destek sağlanacak. Bu projeler için işletme gideri desteği uygulanmayacak.
Doğrudan değil Bakanlık tarafından çıkılan çağrılara göre yapılacak
Destek başvuruları daha önceden doğrudan yapılabiliyordu ancak artık Bakanlık tarafından çıkılan çağrılara göre yapılacak. Yatırım projeleri için işletmelere tüm destek unsurlarında sağlanacak geri ödemesiz destek tutarının toplamı yerli malı ilave puan da dahil olmak üzere 10 milyon lirayı aşamayacak. Elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarında ise 20 milyon lirayı geçemeyecek.
Orman varlıklarını koruyan, geliştiren ve bunu yaparken orman köylüsünün refahını da artırmak için çalışan Orman Genel Müdürlüğü (OGM), ORKÖY kapsamında geliştirilen mikro krediler ile orman köylüsü kadınlara destek olmaya devam ediyor.
2010 yılında başlatılan proje ile bugüne kadar 1.095 kadına destek verdiklerini belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Küçük bir başlangıç sermayesine ihtiyacı olan, dar gelirli orman köylüsü kadınlara imkân sağlamak ve onların ev ekonomisine katkıda bulunmalarını teşvik etmek amacıyla mikro kredi projemizi başlattık. 11 yıldır devam eden proje kapsamında binden fazla kadına 8.5 milyon TL destek olduk. Bugüne kadarki mikro kredi desteklerini; şal dokuma, çömlek yapımı, yayık ve süt sağım makinası, bez bebek yapımı, köy tavukçuluğu, üzüm sıkma makinası, ipek böcekçiliği ve bakır işlemeciliği gibi girişimler için sağladık” diye konuştu.
Karacabey, “Genel Müdürlüğümüzde istihdam edilen 4 bin 552 kadın personelimizle birlikte daha yeşil bir Türkiye için üretiyor, yeşil vatan için birlikte savaşıyoruz. Ayrıca orman yangınlarıyla mücadele açısından oluşturduğumuz gönüllülük sisteminde bugün 66 bin 707 kişi yer alıyor. Bunların 3 bin 12’sini kadın gönüllülerimiz oluşturuyor” dedi.
Teknolojik yatırım desteği oranı artırıldı
Teknolojik yatırım desteği oranı artırıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı hakkında yönetmelikte yaptığı değişiklikler ile işletme büyüklüğüne göre destek oranı kaldırıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliğe göre yatırımın türüne göre yüzde 60 ile 75’e kadar hibe desteği sağlanacağı belirtildi.