KOSGEB Başkanı Prof.Dr. Cevahir Uzkurt, gelecek yıl KOBİ’lere yalaşık 2 milyar lira kaynak sağlayacaklarını açıkladı: “2020 yılı destek bütçemizde yüzde 9.45’lik artış oldu. 1.8 milyar lira bütçemiz var ama bunun dışında da bazı kuruluşların bize ödediği aidatlar bulunuyor. Bunlardan gelenlerle gelecek yıl yaklaşık 2 milyar liralık kaynağı KOBİ’lerin projelerine aktaracağız.”
Türkiye genelinde KOBİ’lere hizmet vermeye, girişimci adaylarını desteklemeye devam ettiklerini belirten Uzkurt, Kasım ayı itibarıyla KOSGEB’in veri tabanına kayıtlı 1.5 milyona yakın işletme bulunduğunu, 2019’da yeni destek programlarını uygulamaya koyduklarını, bazı destek programlarını revize ettiklerini söyledi: “Burada yerli ve milli bir duruş sergileyerek, cari açığın azaltılmasını, teknolojik girişimciliği ve katmadeğerli üretimi esas aldık. Yürüttüğümüz faaliyetlerle yeni girişimlerin ortaya çıkmasına ve mevcut KOBİ’lerin gelişmelerine katkı sağladık.”
Cevahir Uzkurt, 2019’da başlattıkları programlardan da sözetti. KOBİ’ler aracılığıyla yerli ve milli üretimi gerçekleştirmek için Stratejik Ürün Destek Programı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hayata geçirilen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’na da dahil olan destekle ithal edilen ürünleri yerli üreten KOBİ’lere 5 milyon liraya kadar, KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı ile Ar-Ge süreci tamamlanmış teknolojik ürünlerin üretimine de 5 milyon liraya kadar destek sağlanıyor. Yurt Dışı Pazar Destek Programı ile ihracat yapmak isteyen KOBİ’ler 300 bin liraya kadar, İş Birliği Destek Programı da revize edildi, 10 milyon liraya kadar destek veriliyor.
Cevahir Uzkurt, KOBİ’lerin üretimini dijitalleştirmeleri için KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında yeni bir çağrıya çıktıklarını açıkladı: “‘İmalat Sanayisinde Dijitalleşme’ başlıklı çağrıyla 258 KOBİ’mizi 71.5 milyon liraya kadar destekliyoruz. Bu destek programında her bir işletme için üst limit 1 milyon lira. Bu program sayesinde imalat sanayisinde yerli ve yetkin dijital teknoloji geliştiricisi KOBİ envanterini genişletmeyi ve dijitalleştirilmiş iş süreci sayısını artırmayı hedefliyoruz.”
Yüksek teknolojiye destek: Cevahir Uzkurt, teknoloji tabanlı yeni girişimcileri desteklemek ve Türkiye’nin yüksek teknolojili alanlardaki payını artırmak için imalat sanayisinde teknoloji düzeyi yüksek sektörlerde işini kurmak isteyen girişimcilere Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında 370 bin liraya kadar destek verdiklerini söyledi.
Uzkurt, iş kuracak girişimcilere yönelik KOBİ Finansman Destek Programı’nı uygulamaya koyduklarını aktardı. Kurumlarla işbirliği içinde veriye dayalı yapılan bilimsel analizlerle KOBİ ekosistemini düzenlemek ve destek modellerini geliştirmek amacıyla İşletme Değerlendirme Raporu’nu uygulamaya alan KOSGEB’in e-devlet üzerinden ücretsiz ve aracısız verilen rapor uygulaması, 22 Eylül’de kullanıma açıldı.
Akredite KOBİ Danışmanları yetişecek: Uzkurt, yakın zamanda KOBİ’lere rehberlik ve danışmanlık yapacak akredite KOBİ danışmanlarını yetiştirecek sistemi de hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı.
AB UFUK 2020 PROGRAM
Son başvuru tarihi: 29 Ocak 2020
Amaç: TÜBİTAK’ın da ortak olarak yer aldığı SOLAR-ERA.NET Cofund 2 projesinde, Avrupa ülkeleri arasında güneş enerjisinden elektrik elde edilmesi konularında araştırma ve geliştirme ortaklıklarının kurulması, sanayi uygulamalarının arttırılması, tematik alanların belirlenmesi, fotovoltaik ve konsantre güneş enerjisi üzerine uluslararası Ar-Ge işbirlikleri için ayrılan yerel ve bölgesel desteklerin yönlendirilmesi ve ulusal destek mekanizmaları arasında uzun süreli işbirliklerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Kapsam: Fotovoltaik ve konsantre güneş enerjisi teknolojileriyle ilgili alanlardaki Ar-Ge projeleri desteklenecek.
Katılımcı: Proje çağrısına, en az 1 katılımcının endüstriden olması kaydı ile 2 farklı ülkeden 2 katılımcıyı içeren konsorsiyumlar katılabilir.
Ar-Ge proje konuları: Fotovoltaik (PV) ve yoğunlaştırıcı güneş enerjisi ile ilgili aşağıdaki Ar-Ge projeleri destekleniyor:
1) Gelişmiş Endüstriyel PV Teknolojileri
2) Gelişmekte Olan PV Teknolojileri
3) Bina ve Altyapıya Entegre PV Teknolojileri
4) PV Santrallerinde Performans Artırıcı Teknolojiler
5) Düşük Maliyetli ve Yeni Nesil Yoğunlaştırıcı Güneş Enerji Teknolojileri
Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.
Bilgi için: //www.solar-era.net/files/ 8915/7287/8075/Guidelines_SOLAR_ ERA_ NET_C…
Çağrı kapsamında hazırlanmış olan ulusal başvuru süreci bilgi notuna aşağıdaki linkten ulaşılabilecektir:
//tubitak.gov.tr/sites/default/files/18842/ solar_era.net_2019_1071_…
ERA.NET RUS PLUS BİLİM VE TEKNOLOJİ PROJESİ
Son başvuru tarihi: 31 Ocak 2020
Amaç: ERA.Net RUS PLUS Projesi AB Üye ve ilişkili ülkeleriyle Rusya arasında bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarında geniş tabanlı ve etkin bir işbirliğini hedeflemektedir.
Kapsam: ERA.Net RUS PLUS Avrupa araştırma programları arasında önemli bir yer tutmakta ve bu programın en önemli hedefi olan, ulusal ve bölgesel seviyede Rusya’ya yönelik olarak sürdürülen araştırma faaliyetlerinin koordine edilmesi doğrultusunda hizmet etmektedir.
Destek konuları:
• Nanoteknolojiler,
• Sağlık Bilimleri
• Robot bilim alanları
Ortak arama: İlgili tematik alanlarda farklı ülkelerde ortak arayan adaylar
https://partnering.pt-dlr.de/
eranetrusplussntcall2019
linki üzerinden kendi araştırmalarını beyan edip, ortak arayışında bulunduklarını belirtebilirler.
Ortak çağrı ülkeleri: Rusya, Almanya, Belçika, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, İsviçre, Letonya, Moldova, Romanya, Slovakya ve Yunanistan.
En az üç ortaklı konsorsiyumlar desteklenecektir.
Başvuru: Elektronik ortamda, İngilizce olarak:
https://secure.pt-dlr.de/ptoutline/RUS_ST2019
Bilgi için: //www.eranet-rus.eu
*Ulusal Başvuru Süreci: ERA.Net RUS PLUS uluslararası ortak çağrısına başvuran Türk tarafı ortakların eşzamanlı TÜBİTAK UİDB-PBS çevirimiçi sistem üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Proje başvuruları ARDEB 1071 programına yapılacaktır:
https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/
E-posta: eranetrusplus@tubitak.gov.tr
E-posta: burcu.yamak@tubitak.gov.tr
TÜBİTAK 1512 BİREYSEL GENÇ GİRİŞİM PROGRAMI
Açıklama: Girişimcilerin 200.000 TL’ye varan hibe desteğini alabilmeleri için TÜBİTAK 1512 2. Aşama başvurularına yönelik hazırlamaları gereken iş planı ve sunumlara yönelik eğitim ve mentörlük hizmeti BİGG ULUKOZA’da ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Bu programa kimler başvurabilir?
Lisans son sınıf öğrencisi, yüksek lisans öğrencisi, doktora öğrencisi ve örgün öğrenim veren üniversitelerin lisans, yüksek lisans veya doktora programlarından en çok 10 sene içerisinde mezun olan kişiler.
Avantajları: UÜ-TTO’nun ULUKOZA programı, iş fikri sahibi ekiplere, ofis imkânı, ücretsiz eğitim, mentör ve danışmanlıklar sağlayacaktır.
Bilgi ve başvuru: https://bigg.tubitak.gov.tr
KOSGEB’den KOBİ’lere 2020 müjdesi
KOSGEB’den KOBİ’lere 2020 müjdesi
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
DESTEK-TEŞVİK
KOSGEB Başkanı Prof.Dr. Cevahir Uzkurt, “2020 yılı destek bütçemizde yüzde 9.45’lik artış oldu. Gelecek yıl yaklaşık 2 milyar liralık kaynağı KOBİ’lerin projelerine aktaracağız” dedi.
Paylaş: